» »

Problemi s sosedovimi čebelami

Problemi s sosedovimi čebelami

KandazaR ::

Upam da sem zadel temo (v nasprotnem primeru prosim da prestavite). Sosed ima 4m od meje 40 panjev. Zaradi teh čebel je gibanje in pa kakršno koli delo v radiju 10-15m omejeno (oz bolje nemogoče). Sam sem tudi alergičen na čebelji pik tako, da ne bo kdo rekel, da grem drezati vanje. Sosed kljub večkratnim pozivom (reče da bo v kratkem) ne odstrani teh panjev. Torej kaj naj naredim proti tem čebelam v času dokljer jih sosed nebo odstranil (tako on pravi->samo verjetno spet ne bo nič iz tega). A obstajajo kaki odganjači, ali pa kaj drugega. Tako da mi prosim pomagajte.

Davids84 ::

Najbolj da poliješ kanto bencina in podkuriš vse skupaj.Odvisno kašen je sosed,če ga niso samo besede,da bo to odstranil.lp

Dusan_HD ::

Ne serte ga s takimi no!
Mi jih tudi imamo malo manj kot 40 zadaj za vrtom. Sicer neposredno zraven imajo le eni sosedi vrt, a so se "navadili".
Je pa res, da ni lepo izpostavljati soseda takim "sovražnikom".

Lepo se pogovoriti z lastnikom čebel, o opciji selitve v ... dveh letih. Morate se zavedati, da čebelar tudi nima možnosti seliti čebel za stalno nekam drugam - KAR TAKO. Paše so drugo.

Sicer pa moja ideja: če na robu parcele čebele, naj si jih preseli na sredino parcele, na točko kjer je najbolj oddaljeno od vseh sosedov skupaj.
raY_

JutriPS3 ::

Nekaj časa kuri na svojem posestvu na način da bo dim neslo proti panju.
Mislim da bo sosed ukrepal ko bo videl da je dim preplavlja panje;)

JohanP ::

40 panjev je ogromno, ta da prav verjamem da ti je bližina tako velikega števila čebel neugodna. Sploh če si ti južni oziroma jugovzhodni sosed. Prava lega panja je eden od najpomembnejših zadev pri čebelarstvu. Donosi panjev so odvisni prav od tega, kako se čebele počutijo. Če je sosed našel pravo lego in mu čebele nosijo ogromno medu bo rabil malo bolj konkretno spodbudo kot samo besedo. Jaz bi se na tvojem mestu obrnil na upravno enoto kjer ti lahko svetujejo v skladu s pravilniki, ki urejajo postavitev čebelnjakov v urbanem območju.
Bi pa vsekakor soseda pisno pozval, da naj premakne oz. zmanjša število čebelnjakov. Besede danes bolj malo zaležejo, poleg tega gre za dokaze v primeru če zadeva konča na sodišču.

KandazaR ::

Jz sem južni sosed. On ima 14-15m široko parcelo potem pa ima spet drugi sosed hišo. Tako da to ne bo šlo. Tisto o dveh letih. Saj mu (naša družina) to govorimo že 3-4 leta. V tem času pa je povečeval število panjev. Pred 6-7 leti ko je začel je imel le 4 panje in varjemte mi da to ni nikogar motilo, ker se tako majhno število čebel kar porazgubi. Sedaj pa je pri 40 panjih stvar postala zelo resna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

ales85 ::

Odganjaš oziroma pomiriš jih lahko mislim da s tisto drevesno gobo. Zakuriš jo, če se prav spomnim počasi gori, in ta dim odganja/pomirja čebele. Moj oče je čebelar in to uporablja kadar so čisto preveč divje.

iggy ::




:)
Hey, you're fat!

KandazaR ::

Prešvoh.

JutriPS3 ::


Verjetno premočno ne....

TOP ::

Tak problem sem jaz mel pred 15 leti in smo s sosedom rešila na hitro,ker ni hotel umaknikt čebel.Rabiš srebrni papir pa eno pink ponk žogico.Žogico rezreži na kose in zavi v srebrni papir in zapali potem pa tisto vrži na svojo mejo začelo bo zelo smrdeti in pihaj z velikim kosom plošče da nosi proti njim,pa boš videl razliko.Tako smo midva rešla s sosedom skupaj proti drugemu sosedu,ker jih ni hotel umakniti.Imel je 5 panjev tik ob naši hiši.Po tem je nahitro umaknil čebele,ker jih je tud nekaj pocrkalo.Vem da to ni prav,ampak če ne zaleže lep pogovor in strinjanje je treba ukrepat.Če si elergičen na pik je zate smrtno nevarno da te slučajno pikne v vrat to veš.

Vikking ::

Če se mu hočeš maščevati zob za zob, samo začni škorpiti vse tisto kar cveti na tvojem posestvu z strupi (glej da bojo imeli čim krajšo dobo razkrajanja ti strupi, da ne boš škodoval še sebi ampak samo insektom). Čebele bodo odnesle strup do matice in ličink in panji mu lahko zaradi tega hitro propadejo oz. ugotovil bo sosed, da nima več pridelka, ker mu umirajo delavke.

krho ::

Tole s škropljenjem ni zdravo ne zate in ne za čebele. Da potem kupiš med po možnosti, ko je kakšen psihopat nekemu čebelarju zastrupil pol panja...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

KandazaR ::

Da bo jasno. Za zdaj mi še ni prišlo na misel da bi zastrupljal čebele. To je nekako zadnja možnost. Mi je pa všeč ta zadeva z dimom, čeprav je začasna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Fr33man ::

Če si alergičen na pik, je tvoje trenutno početje še najbližje prostovolnemu nastavljanju revolverja na glavo. Situacijo morš hitr rešt po uradni poti, brez drezanja v une čebele, ko smo mi z dimom preganjal sršene, sm vidu, kaj se to prav roj sršenov, sm takoj fasal 2 doze, ker v takem primeru te ne pič ena ampak par deset, posledice, zdravilom navkljub so zate popolnoma jasne.>:D

KandazaR ::

Saj to ne bi jaz počel. Bi brata posal ki ni alergičen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Barakuda1 ::

Tudi jaz ti svetujem reševanje po pravni poti.
Menim, da imaš za ugoden izid pravde (glede na opisano dejansko stanje) solidne možnosti. Pa še rešitev je trajna.

gruntfürmich ::

ne bom nič svetoval, vendar v sloveniji po pravni poti? nismo postali že skoraj ne-pravna država?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

leinad ::

omisli si kako para-militaristično enoto os. misija znana>:D

Aleko7 ::

Kaj pa s pomočjo gradbenega inšpektorja - črna gradnja, ipd....

sm0key ::

Najbolj da poliješ kanto bencina in podkuriš vse skupaj.Odvisno kašen je sosed,če ga niso samo besede,da bo to odstranil.lp

Bravo, tipični slovenski sosed. Uniči vse kar te moti na tem svetu. ;((
idiotizem brez primere.

JutriPS3 ::

Bravo, tipični slovenski sosed. Uniči vse kar te moti na tem svetu. idiotizem brez primere.

lol si ti sploh prebral to temo?:\
Človek prosi soseda že par let naj uredi razmere in brez uspeha!
Resda je ona gor preveč radikalna, vendar z dimom ki bi malo ponagajal čebelam je pa čisto kul.
Tipično slovensko je to kar počne njegov sosed! Čimbolj ponagajati sosedom:\ Če bo pa avbtor teme malo podimil bo pa itak on v očeh sosedov največji zajebanec.... Pa verjetno ima še sosed te čebele čimbolj stran od svoje hiše>:D Ja res slovensko


Tudi jaz ti svetujem reševanje po pravni poti.

Hehe ja če si naiven. Verjetno se bo primer spet vlekel kakšno leto,dve -> medtem bodo pa čebele še vedno na svojem mestu, morda ga celo kakšna čebela v tem času nevarno piči... Možno je tudi da nič kriv izgubi vse skupaj in bo potem nosil še sodne stroške ki spet ne bodo majhni... Za tako stvar se jaz ne bi zajebaval s sodiščem.

Ti samo dimi nekaj časa ali pa malo "pognoji" cvetlice na svojem vrtu. Bo verjetno več uspeha. In ja, krivdo za čebele nosi sosed! Mislim da so nekateri tako brez pameti... Če se pa kaj zgodi avtorju teme zaradi sosedovih čebel bo verjetno pa spet tako da bo odnesel z lažjo denarno ali pa kakšno pogojno kaznijo ...

Yossarian ::

Pravna pot je edina pravilna pot. Najprej mu moraš poslati dopis (bolj zaleže preko odvetnika), v katerem ga opozori, da naj umakne čebelje panje na bolj ustrezno mesto, še posebej pa ga opozori na to, da si alergičen na čebelji pik.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Daedalus ::

Mah, če je sosed trdobučen, tud razno podjebavanje z dimom ne bo pomagalo. Kvečjemu bo vse skup še samo slabše, ker bo on začel podjebavat nazaj. Pol pa lahko bereš v SLovenskih Novicah, kako je en soseda s krampom po glavi vsekal>:D

Jaz bi se najprej konkretno pozanimal, če s svojimi panji ne krši kakšnih predpisov, malo povprašal na ustreznem oddelku na upravni enoti recimo, kaj lahko naredim (glede na to, da ti čebele predstavljajo dobesedno smrtno nevarnost, te bojo menda resno vzeli - če ne pa malo bolj zatežiš), dobil zdravniško potrdilo o alergiji, pol bi pa tipa povabil na pivo, pa se probal zmenit.

Če še naprej trmari, pa odvetnika in bolj uradni pogovori. Z uradnimi dopisi in vso ostalo pravno solato.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

JutriPS3 ::

Mah, če je sosed trdobučen

pol bi pa tipa povabil na pivo

Če še naprej trmari, pa odvetnika in bolj uradni pogovori

Če je res trdobučen ga tut oni razni patetični uradni pogovori ne bodo spametovali. Čebele bodo pa še vedno na svojem mestu.
Ja, situacija je težko rešljiva. Uradno ali neuradno. V takih primerih bi blo fajn met v familiji kakega Tonya Soprana>:D

JohanP ::

Zakaj ti priporočamo reševanje po pravni poti? Zato da vidiš, če sploh imaš možnost legalne pritožbe. Preden začneš špricat s škropili ipd. se pozanimaj, če sosed sploh počne kaj narobe.

Čebelnjak je enostavni objekt za katere velja, da so lahko veliki do 20m2 in imajo nosilno razpetino do 3m. Stojijo lahko na parcelah, kjer je postavljen objekt zgrajen z gradbenim dovoljenjem. Na takšni parceli lahko stoji največ en enostavni objekt. Enostavni objekti morajo biti od parcelne meje odmaknjeni min. 1,5m.
Obstajajo še dodatna določila, ki jih sprejemajo občine in so urejena s izvedbenim prostorskim aktom. Tičejo se npr. specifičnih vrst objektov glede na namen.

Npr. kot primer v občini Cerknica: Čebelnjak znotraj zazidanih območij je lahko širok največ 3,5m s tlorisno površino 20m2. (Torej gre za omejitev števila panjev) Čebelnjaki se izjemoma lahko postavijo na nezazidanih parcelah izven urejenih območij vendar le s posebnim dovoljenjem. (Klasični registriran panj je dim. 410x260mm.)

Je pa to urejeno v vsaki občini drugače. Ponekod pa sploh ni urejeno! Ureja se na lokalni ravni - da ne bo spet kdo bentil čez državo - torej pravila določa lokalna skupnost.

Če sklenem: Ni nujno da tvoj sosed sploh počne kaj narobe. Boš pa počel narobe ti, če boš škropil brez obveščanja.
Sicer je to spet urejeno na lokalni ravni - pa vendar - velja da je potrebno vsako škropljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi prej prijaviti čebelarjem v radiju 3km. Če tega ne storiš in pride do prijave zaradi pogina je mandatna kazen okrog 400€.

Da pa pravna država deluje smo soodgovorni vsi in ne le t.i. Država. Torej preden začneš z gverilo, pojdi po nasvet na upravno enoto. Upravičnost za pritožbo se ureja specifično glede na lokalne dejavnike. Npr. Letalni koridor čebel, kljub legalnim odmikom čebelnjaka, zaradi dreves poteka izključno čez tvojo sobo. V takem primeru se lahko odredi preureditev objekta, žaganje dreves ali njegova ukinitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

madmitch ::

Najprej si dobi potrdilo od zdravnika, da si alergičen na čebelje pike. S tem se odpelji do odvetnika, ki naj sosedu pošlje dopis, s katerim ga opozarja na tvoje zdravstveno stanje in naj ga opozori, da je to za tebe lahko smrtno nevarno. Če na to ne bo reagiral, mislim, da lahko narediš nadaljne korake, saj posredno ogroža tvoje zdravje in življenje, ker te na tvoji parceli intenzivno izpostavlja nevarnosti pika, s tem ti ob enem omejuje gibanje na tvojem zemljišču.
Zapomni si, da moraš vse narediti pisno, najbolje preko odvetnika, ki ti bo znal tudi svetovati, kako dalje. Vsa pregovarjanja preko ograje so samo "rekla kazala" in ne zaležejo prav dosti. Vprašajte ga tudi, kako se bo počutil, če te bo njegova čebela pičila in boš umrl. Ni ravno lahko imeti človeka na grbi. Posebno če veš, da bi lahko to preprečil.


Če nič od zgoraj naštetega ne bo pomagalo pa žakelj na glavo. Da ne bi res!
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

dr.J ::

Pokliči na Čebelarsko zvezo Slovenije ( http://www.czs.si ) in se obrni na svetovalno službo. Oni so s predpisi najbolj na tekočem.

KandazaR ::

Kot vidim je moj sosed na tem seznamu. Ne nameravam še izdajati njegovega imena. Glede nato da ima odobreno vzreališče bi lahko to bil problem. Se mogoče motim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

sm0key ::

Dobro, problem nastane, ker ima človek legitimno vzrejo čebel, vendar ima to nesrečo, da ima soseda, ki je alergičen na pik. Pravna pot ne reši nič, skušajte se dogovorit da sosed premakne svoj čebelnjak kam drugam, ali pa si na okno montiraj zaščitno mrežo...V idealnem svetu, bi k problemu pristopila oba razumno. Poskusita, za božjo voljo. Sodišče prvič vleče primer v tri krasne, stroški lahko postanejo smešno visoki, pa še zamere se vlečejo iz generacije v generacijo...en popoldne stopita skupaj in se zmenita. Ne razumem zakaj vsi rešujejo probleme preko drugih, ki nimajo nič s tem.

JutriPS3 ::

en popoldne stopita skupaj in se zmenita. Ne razumem zakaj vsi rešujejo probleme preko drugih, ki nimajo nič s tem.

A ni napisal avtor teme da je bil sosed opozorjen že par let nazaj? Torej je edina nerazumna stran v tem sporu čebelar

KandazaR ::

Mogoče ima legalno, legitimno (to pomeni moralno) pa nikakor ne. Nimam se (še) namena vlačiti po sodiščih. Tudi zastruplati čebele in pa začigati panjev nimam. Prvotno me je zanimalo če obstajajo kaki odganjalci (elektronski ali pa kaj podobnega) čebelj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Icematxyz ::

Dogovori se z njim da ti da letno toliko meda za to pa je kul. Bosta oba imela rada čebele.

koyotee ::

Kaj bi mu 100kg medu, ce pa je 1 pik prevec?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Bethrezen ::

u conradu majo dost teh odganjalnikou za miši, ptiče, komarje,... pejd mau pogledat na www.conrad.si

'FireSTORM' ::

Sicer pa moja ideja: če na robu parcele čebele, naj si jih preseli na sredino parcele, na točko kjer je najbolj oddaljeno od vseh sosedov skupaj.

ja...v spalnico...

no da še bom malo "koristen"
narediti ne moreš nič...
zdaj če si hinavec lahko z kakim strupom jih malo pošpricaš ko seveda nihče nebo videl...
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Ja saj 100 kil meda pa tudi vrjetno nebi dobil.

koyotee ::

manj se pa ze splaca ne :P
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

a13misko ::

Tudi sam imam doma čebelnjak (20panjev) oddaljen od sosedov 5m Vendar smo pri mejah naredili zastor iz cimpres in visokega grmovja da čebele ne letijo k sosedom vendar se pred grmovjem dvignejo in tako ne motijo nikogar! Naj omenim da sem tudi sam alergičen na čebelji pik.

Dusan_HD ::

offtopic: pozna kdo po imenu kdo kakšno zelo hitro rastoče grmovje?
Rad bi čimprej naredil "zeleno" ograjo po eni strani parcele. Pa se mi zdijo cimprese prepočasi rastoče
raY_

dukenukem ::

konoplja hitr raste :D

T0RN4D0 ::

yep pa še fajni med bi znal se nabrat tam okol 8-)

Dusan_HD ::

;)
To že imaš prav samo če pa jaz hočem TRAJNICO :D
raY_

Ejsi_Disi ::

konoplja hitr raste :D

S pravilno nego pa ti lahko rata lepa smrekca.
Rock n' roll ain't noise pollution!

GrofMonte ::

Mi imamo doma čebelnjak približno 6 let 16 panjov, postavljen je na koncu parcele tako da imajo sosedi odaljenost 2m , 3m do svojih parcel, vrtov ipd. Naš lasten vrt je bil oddaljen 2,5 metra v katerem si v čebele našel v zelo redkem primeru, predvsem ko se pridobiva med, saj so v tistem času zelo "razkurjene" .

V teh letih od sosedov še ni bilo podobnih pritožb, včasih morda je prišlo do kakšnega pika, kaj več pa ne. V začetku so tudi nam hodie na lastno trato in kjer se je poleti igral nogomet z bosimi nogami je kar hitro prišlo do otečenih stopal.

Problem pa je oče rešil z postavitvijo dreves, z katerimi je čebele prisilil da čim prej vzletijo in se odpravijo na pašo. Kar pomeni da če je zraven čebelnjaka 3m veliko drevo z krošnjo se velika večina čebel temu izogne. Mogoče pomaga kaka posaditev drevesa v primeru da je sosed nerazumljiv.
Lp Grof Monte


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potencial v čebelarstvu

Oddelek: Problemi človeštva
4612640 (7549) jest10
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411735 (9430) boss-tech
»

Kako legalno postaviti čebelnjak na kmetijsko zemljišče

Oddelek: Loža
4826560 (23247) estons
»

čebele pol pa mi!

Oddelek: Loža
495007 (2929) Vice
»

Težave s čebelami

Oddelek: Loža
213793 (2944) MCSE

Več podobnih tem