» »

Ivan cankar

Ivan cankar

«
1
2

vid ::

V šoli moramo narediti reerat o ivanu cankarju!

Z naslovom : zakaj ne maram brati ivana cankarja

Zato imam prošnjj

Prosim napišite zakaj vam ni všeč njego vlog pisanja

Lahko tutdi napišete cel referat če imate kaj idej

Hvala!


Vid novak

moj_nick ::

A ti je Ivan Cankar tako všeč, da nimaš ideje, o čem bi pisal >;)
110111001001010001010000

_marko ::

->zakaj ne maram brati ivana cankarja

Zato, ker je destruktivno nastrojen napram Slovencem. Jaz nisem hlapec, če pa je Cankar bil pa mi je pravzaprav vseeno...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

steev ::

Se strinjam. Danes ce bi imel pri slovenščini pistolo, nevem ce bi sebe al profesorco ubu. Ker ure v tem času (Cankar and co.) so daleč najbolj dolgocasne.
:|

OwcA ::

Prosim napišite zakaj vam ni všeč njego vlog pisanja

Si prepričan, da je težava v slogu? ;)

Kaj zelo objektivnega težko poveš, tako očitno slab ni bil, kar se tiče subjektivnega pa meni recimo ni všeč njegov koncept trpeče matere.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

d0rK ::

Lahko tutdi napišete cel referat če imate kaj idej.


LOL! Optimist.

donfilipo ::

Ne bo sicer direkt na fantovo prošnjo, saj je zdaj verjetno že študent in morda bo pa diplomiral iz Cankarja8-)

Tudi o tem, da Cankar dejansko ni primeren za osnovnošolce in srednješolce (kot še marsikak znan pisec) tu ne bi.

Zanima me pa nekaj, kar me je kar malo streslo. Cankar me je sicer malo kasneje, že pri 40-tih še bolj impresioniral kot v mladosti. Iskreno.

Ne gre mi pa v glavo s čim je treba podkuriti vse naše šole in literarne zgodovinarje, če je na tem kaj resnice.

Drobec tega sem našel na tem forumu a v politični temi. Tam so debate malce dolgočasne, ker so v primerjavi z gostilniškimi nezabeljene s kupleraji, policaji in pametno lopovščino. Nedostopna za elito pa en klinc pomaga:) zato torej tu, kjer pričakujem malce več resnosti.

http://www.hervardi.com/smrt_ivana_cank...

Torej firbec. Hervardi so politično in nacionalno precej motivirani. NI pa ravno nujno, da si zmišljujejo na čisto. Zato me zanima, če kdo kaj bolj konkretnega ve.

In če ne bo nič, se bom obrnil z električnim golobom, tudi na kakega pravega literarnega zgodovinarja.

Torej nadebudna mladina. Ali kaj vemo o največjem slovenskem pisatelju (višina košarkašev ne šteje!) ali bolj kot ne nix:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

genesiss ::

http://www.siol.net/priloge/kolumne/mih...

Mazzini dostikrat uporablja Cankarja :) Preberi nekaj njegovih kolumn, mogoče dobiš idejo.

donfilipo ::

Miho berem kar redno...pa sem mu ravno poslal eno sporočilo. Morda kaj ve. Je pa tole vsekakor bomba.
Kolumne so zadnje čase fin sociološki rez, tole je pa bomba v kolikor ni raca:) In kar vem ni omenil nihče, razen Hervardi. Pa madona to bi morali biti v delu na prvi strani.

Pa ne glede na to, da Miha trdi, da bi Tavčar v ameriki bolj uspel kot Cankar:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Aja je pa tako. Če je res, da je bil Cankar takrat na čase bogat in slaven, ker je odlično in provokativno pisal, potem to da so ga potolkli s kiji, dejansko izgleda, kot da si je nekdo zmislil, da potrdi Mihove sociološke analize;((

Ma zezam se. Ampak res po analizah ne bi niti bilo tako čudno. Tudi če bi ga Slovenci.

Bi pa veljalo da bi zgodovinarji vsaj to povedali.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Meizu ::

Cankar ima nek težak psihadelični način pisanja, ki je zelo težko prebavljiv za ostale bralce, razen če si s cankarjem deliš kakšen čuden sindrom. Nikoli ga nisem maral brati, ker je enostavno "pretežek" za branje. Neke težke življenjske zgodbe, sam pa nikoli nisem maral brati tovrstnih zadev, saj me drugi življenjski problemi res ne zanimajo.

donfilipo ::

Ma ni psihadelični stil, danes je celo že precej outdated, jezik arhaičen, poln balkanizmov. Cankar je pač prvi slovenski znani publicist socialist, ko je bilo to še rahlo nevarno, morda pa tudi tako proti Avtriji (ki ga je zaprla) res na pesti tudi proti gibanju Ilirizma. Če se ne motim, mu je židovski založnik kar pošteno plačeval (in bi mu moj mandi, če ne bi bil dober:) in je bil na čase kar bogat in takrat tudi zapravljiv. Potem pa spet ubog. Tako kometsko..sveti in žari..... izgine ...pa spet žari.... in vsake toliko kaj objavi.

Cel šop štorij in vsebin, je kar lepo pisan in prijemi niso impresirali samo mene.

To da sem ga tudi sam rad na čase srknil pa nima veze. Sicer bi redno prebiral 67,92% slovenske poezije in proze;((

Aja pa Cankar ne govori o svojih problemih. Oziroma prekleto malo. To bi lahko potem očitali tudi vsem drugim. Tako Tavčarju za: mož in žena cel živlene in sladkorno;((, kot recimo Mazziniju drobtinice:)

Okusi so različni in sam se strinjam, da posiljevati s Cankarjem ni čisto pravilno. Je pa velik kurc, če se na koncu pokaže, da poleg vsega guzenja in prisile šolnikov in kulturnikov, najbolj drastično iz njegove kariere pa ne vemo, oziroma je bilo zamolčano.

V kolikor si ni pisec od Hervardijev vse komplet izmislil, kar pa čeravno nisem simpatizer, rahlo dvomim. Nekako se mi zdi vse skupaj možno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

jype ::

donfilipo> Nekako se mi zdi vse skupaj možno.

Kaj pa po tvojem implicira? Ker meni se zdi edina verjetna razlaga motiva za objavo tega ta, da se očrni srbsko manjšino pri nas.

donfilipo ::

Ja možno je nekako antijanko. Priznam. Vem. Potem je pa treba to povedati in očrniti hervardi.

Pa vseeno. Tista neujemanja o smrti so dejstvo. Brez Hervardija! Wikipedia tako, literaturmojstri drugače.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Mazzini mi je odgovoril kratko in pošteno. 'Ali si bral in misliš da gre za hoax, ali je kaj res'

Sem bral. Pojma nimam....


Miha je razgledan, načitan in študiozen. Ni pa seveda čudežen. In dela ima drugega na pretek, lahko pa smo prepričani, da če bi na kaj res prepričljivega naletel, bo tudi zapisal.

Ampak meni odisejada ostane. Taka druga domača naloga, pri kateri pozabim na bolečine v križu in na čir in si domišljam, da odkrivam kak pomemben fakt za 4,3 slovence, ki jih Cankar dejansko zanima.

Je že res, da so z njim služili tisoči slovenske inteliđensije:)...ampak res zanimal pa očitno ni nikogar. (Kako za vraga hiralnice, kako so delale hiralnice, kdo jih je blagosljavljal in zakaj ravno najbolj prodorna imena slovenske moderne v hiralnicah:) Pa je bil socialdemokrat... eden prvih glasnih in prepričljivih v govorih in zapisih in iz teh idej tistega časa, je nastal pravzaprav sodobni evropski politični mainstream, pa seveda ne ravno zaradi Cankarja. On je bil prvi in glavni glasnik tega pri nas. Vsaj po zapisanem. Tiščali so ga kasneje celo med komuniste, ampak tu bi si jaz drznil trditi, da to tako malo po meri big brotherja:)

Pa metoda bo ultra sodobna. Internet8-) Da vidimo, koliko se da izbrskati o Cankarju in spremljavi, s pomočjo interneta, famozne digitalizacije, ki je požrla solidne miljončke...in to na polju priznano največjega slovenskega pisatelja, o katerem je zapisano morje, večinoma že z davnaj preteklimi in nesmiselnimi avtorskimi žemljicami brez salame8-) (pravicami:)..., koliko pa so gospoda digitalizirali tiki taki bit po bit svoj priftošel, kar je izredno moderno8-). In ja. Počnem z ljubeznijo, nič ne bom zaslužil...pa še smejali se boste:)

Cankar pa...je očitno passe.
Ampak verjemite, da ne prav za zelo dolgo. Recimo:

Muso bi zadeve skrajno pragmatično, pa se takoj najdejo stari očaki, ki Cankarja privlečejo na plan. In čisto enako se zgodi na čase v bistvu povsem nasprotnem taboru. Pomeni dokler je pod velikim vprašanjem socialdemokracija...oziroma main stream evropske politične prakse, ne glede na to kako se imenuje zares, do takrat bo aktualen tudi Cankar in vprašanje kdo in če sploh, ga je potolkel na tla, vrli slovenci pa na voz in v crkovalnico. Ali pač kot se spodobi predpsihadeličnemu umetniku:), mu je spodrsnilo na poledenelih stopnicah, in je nerodno padel, preden so ga našli nalezel še pljučnico, v Ljubljanski bolnišnici pa so v glavnem poklicali le še spovednika? Ha?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Hlapci so na netu. Sem jih pravkar preletel še enkrat.

Meni se tak jezik dopade. Je še ravno na meji doumljivega in ne čisto banalen vsakdanji.
Štorija? Tema je enaka kot v Martinu Kačurju, ali po njem posnetem filmu Idealist, kjer si lahko pogledate, zakaj je Radko Polič eden največjih slovenskih igralcev. Ne zaradi švabov, ki jih je v glavnem igral v jugo-partizanskih westernih:)

In uporaba slovitih citatov? Dva sta iz Hlapcev, ki mimo njih ne morete:

-Ta narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo ne talar....

In to kar je lepo zrecitiral tudi vrli komandant in oče naroda gospod Janez Stanovnik.
...to kar učitelj Jerman zmeče v obraz druščini, ki ga zaradi napredništva, po katerem so pred volitvami mnogi z njim tekmovali in ga celo obsojali, da je na čase pobožen nazadnjak, po zmagi črnih na volitvah, zdaj zmerjajo in obsojajo...
'Hlapci! Za hlapce rojeni....za hlapce vzgojeni....Gospodar se menja, bič pa ostaja, ker je hrbet biča voljan in željan...'

S tem da..nisem ravno čisto prepričan, da bi se Cankar strinjal s komunistično internacionalo, gulagi, pobijanjem celo nekaterih naprednih duhovnikov in učiteljev...ali bi nemara zaključil, da je velika osvoboditev spet samo zamenjala bič. Res ne vem:).

Sem pa skoraj prepričan, da Muso in marjanski interesi, razen čisto trdo diktiranega neoliberalizma, ki se ga edino da lepo posrati in skenslati brez partizanščine z visoko konkurenčnostjo, drugače pa praktično ne, razen če bi nas kot komuniste sprejeli v zaščito Kitajci:), kaj prida namenov diktirati nimajo. Vedo da je narejeno tako, da če ne poslušamo, se bo pa lepo usulo. In kot rečeno Rusov ali Kitajcev, ki bi čudežno nudili socializem, tokrat ne bo!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

lexios ::

jype je izjavil:

donfilipo> Nekako se mi zdi vse skupaj možno.

Kaj pa po tvojem implicira? Ker meni se zdi edina verjetna razlaga motiva za objavo tega ta, da se očrni srbsko manjšino pri nas.


Ah dej, jype, kot velikemu borcu za pravice, se ti zdi najbrž edina verjetna razlaga motiva za vsako objavo uperjeno proti manjšini, da se očrni... Tudi, če je govora o kraji bakrenih žlebov.>:D

Sj, pojma nimam! Antijanko? Možno je, motiv je, "trenirk" sicer še ni, (rezultatov) volitev tudi ne - objava 21.11.2011, dostop do gradiva 10.11.2011 - pisec si je vzel čas!

Upoštevat je potrebno tole
presojati v luči družbeno-političnih in zgodovinskih razmer pred in med 1. svetovno vojno
in Cankar je bil politično dejansko marsikomu trn v peti, to se ve. Motiv torej tudi je...

Avstro-ogrska je počasi razpadala, med Slovenci pa je vse bolj prihajalo v ospredje narodno vprašanje in zavest o nujnosti vzpostavitve nove države. Ivan Cankar ni bil samo največji slovenski pisatelj, temveč je bil tudi družbeno angažiran politični aktivist in eden največjih govorcev tedanjega časa. Njegovi govori so bili tako iskreni, doživeti in buditeljski, da so navduševali široke ljudske množice. Imel je povsem jasna stališča do prihodnosti slovenskega naroda, ki zagovornikom "ujedinjenja" in novo-ilirizma (* opomba pisca 1) nikakor niso bila povšeči.

* opomba pisca 1: Novo-ilirizem, ilirizem ali ilirsko gibanje imenujemo jugoslovenarsko književno-kulturno in narodno-politično gibanje iz 19. stoletja, ki so ga Hrvati v svojem interesu spretno podtaknili Slovencem. Za Slovence je ilirizem pomenil težnjo, da bi v književnosti opustili svoj jezik in sprejeli skupni južnoslovanski jezik, oziroma hrvaški ali srbski jezik, kar bi posledično povzročilo izbris slovenskega naroda . Ilirizem je torej bil zgolj krinka za dejanske velehrvaške šovinistične interese.

V svojem predavanju Slovenci in Jugoslovani je jugoslovanski problem označil kot " izključno političen problem". Jugoslovansko vprašanje v kulturnem ali celo v jezikovnem smislu zanj sploh ni obstajalo. "Rešeno je bilo takrat, ko se je jugoslovansko pleme razcepilo v četvero narodov s četverim čisto samostojnim kulturnim življenjem. Po krvi smo si bratje, po jeziku vsaj bratranci - po kulturi, ki je sad več stoletne separatne vzgoje, pa smo si med seboj veliko bolj tuji, nego je tuj naš gorenjski kmet tirolskemu, ali pa goriški viničar furlanskemu. Bodi tega kriva zgodovina, bodi kriv kdorkoli - jaz ki dejstvo konštatiram, ga čisto gotovo nisem zakrivil. Nevarno je, dandanašnji take banalne resnice očitno povedati. "

Večkrat se je v svojem govoru neposredno obregnil ob Ilirce. Njim je aktivno nasprotoval, saj je zagovarjal individualnost slovenskega naroda, jezika in kulture. " To, kar Ilirci počenjajo, je že delirij. /…/ Naši od omedlevice navdušeni Ilirci pa niso pozabili samo na slovensko kulturo (slovenskega jezika itak nikoli niso znali), ne samo na Trubarja, Prešerna in Levstika, temveč pozabili so navsezadnje kar sami nase, na svoje ime in na svojo domovino. Pravega Ilirca je sram, da stanuje v Ljubljani, ne pa v Šabcu ali vsaj v Varaždinu", je dejal in še: "Ljudje so zdaj med nami - saj jih lahko vsaki dan slišite - ki bi nas najrajši prodali - kaj prodali - kar dali vbogajme. Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov. /…/ Najbolj gnusni, res - gnusni! - pa se mi zde tisti ljudje, ki čisto brez vzroka in brez povoda spravljajo v zvezo s političnim jugoslovanskim vprašanjem še slovenski jezik. Kar ponujajo ga, kar mečejo ga čez mejo, še ne vprašajo, kdo bi več zanj dal. Jaz še nisem videl Hrvata, ki bi prišel ponujat k nam svojo hrvaščino. Pri nas pa je drugače! ("Slovenec", - "Matica") Tako smo siti svoje kulture, da nam je že odveč in bi jo najrajši kar vrgli čez plot. - (Kulturni škandal!) "

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

donfilipo ::

Lexios ni dvoma, da je Cankar s svojim opusom bil provokativen, zaščitniški do ubogih, zatiranih, na drugi strani pa vendarle nekako skoraj teološko moralen. Tisti konec iz Hlapcev, ko se Jerman poslavlja po smrti matere in dobesednem izgonu okolja, ki je namesto pričakovane naprednosti leta 1907 izvolila črni pol:)

'(od leve, vzame svečo, nese jo do pisalne mize, pogleda na steno, kjer visi razpelo)
Tam si? Nikoli še te nisem videl...pozdravljen mi, Nazarenec, zdaj te poznam, tebe in tvoje srce!...

torej če vzamemo, da se je od vseh, lahko Cankar najbolj poistovetil samo z Jermanom, da je bil njegov boj s črnimi pa tudi liberalnimi srakami v tistih časih silna naporen, da celo morda kot kaže življensko nevaren, tu lahko vidimo, da sam smisel žrtvovanja in kratka usoda, ki mu še predstoji, nekako sliči na tisto Jezusovo na križu: 'Oče zakaj si me zapustil'...le da z eno logično stopnico več. Namreč, da je nedvomno uradni bog tisto, kar so si uradni fari tisočletja nazaj želeli, z mesijo, kar jih ga je sprejelo, pa se je zgodilo nekaj najbolj kontradiktornega od vseh pričakovanih in željenih bogov. Tak, ki se tudi žrtvuje za človeštvo in mu niti ni na koncu jasno, ali je prav tako?'

Skrajno res iskreno pobožne misli. Dvom, ki pa ima pravi uvod v trdno vero in ne tisti hlapčevsko, ko se hrbet klanja faru, ker je ta na volitvah pač zmagal:)

In še na samo vprašanje smrti?

Nič ni jasno. Uradni teologi Cankarja:) profesionalci, si pač tu resnico težko privoščijo. Nekako se brezverni upravičeno bojijo, da jih bo kresnil nadučitelj z izgonom v Blatni dol ali na Goličavo8-).

Namreč Cankar je bil levičar. Ikona levičarstva. Tudi komunistov, čeprav gre krepko zaenkrat dvomiti v njegov boljševizem. Zlasti ker kaže, da je lahko bil bolj iskreno za Jezusovo mesijansko plat, kot vsi črni farji naokoli?
No, ker pa je postal ikona levičarstva, je pa postal tudi nekak svetnik.

In sum, ki je krožil med Ljubljančani, da se je pijan prebrnil po stopnicah, ker je bil tiste dni zapit, izčrpan in jezen, silovito jezen na zbegane slovence, no ta sum je izgleda vsem uradnim preiskovalcem vzel možnost preiskovati res točno kaj se je zgodilo. Namreč četudi je bil tiste čase res zapit in besen na slovence, ilirizem in še kaj....je vseeno možno da so ga prebutali. Ne?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mipe ::

Ma, preveč analizirate. Stvar je preprosta, Cankarja ne maramo samo zato, ker smo morali delati domače naloge o njem! Ne maramo domačih nalog, ergo, ne maramo Cankarja!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

ZaphodBB ::

Jaz Cankarja ne maram, ker je bil slabič. Že v njegovem pisanju je čutiti neko hinavščino, ko pa si prebereš komentarje iz njegovega življenja je hitro jasno.

Cankar je bil stereotipen Slovenec. Zaverovan v svojo mogočnost, dobroto in sposobnost. Trdno prepričan, da je svet dolžan hvaležnosti ker Cankarjev Ivan hodi po njem. Njegovo pisanje je polno zlaganega moraliziranja. V resnici je bil pa pijanec, tudi eden od utemeljitev slovenskega nacionalnega športa, ki se glasi dolžan od vrat do vrat. Da niti ne omenjam, da je kradel knjige Ivanu Tavčarju, ki je bil njegov mecen - ko je bil zasačen se pa še upravičit ne bi hotel.

Ivan Cankar je bil sociopat, emocij ni gojil do ničesar je pa odkril, da se z uspešnim hlinjenjem emocij da fino živet. Ubili so ga pa verjetno zato ker je bil za ubit.

donfilipo ::

Nihče ni za ubit. Če pa že kdo to resno trdi mora pa imeti velika jajca! Namreč ubit bo lahko kaj kmalu sam. Od Kalandra kovača, ali pa tudi od kakega pijanca in sociopata:)

Najmanj pa je bil za ubit Cankar. In glede na to kako je živel in kaj je dal Slovencem v primeri s Tavčarjem in njegovo res vredno Visoško kroniko, mu lahko tudi odpustimo, da je vrlemu magnatu kradel knjige. Jih je imel čez 4000 neprebranih:)

Ampak OK. Tega pa res ne gre zagovarjati.

Vsi pisatelji v svojih delih emocije deloma hlinijo. Ker ne gre domnevati, da trpijo resnično s svojimi junaki. No malce pa le:)

Moraliziranje ni ravno zlagano. Hiše Marij pomočnic in velika hiralnica je bila realnost. Blatni doli tudi. Črni farji še bolj. Vplivni, mogočni in nič kaj pobožni resnično:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Mipe je izjavil:

Ma, preveč analizirate. Stvar je preprosta, Cankarja ne maramo samo zato, ker smo morali delati domače naloge o njem! Ne maramo domačih nalog, ergo, ne maramo Cankarja!


Ja, to sem pa rekel, da je malce problem. Cankar je prehud za mlade zajčke, ki se trudijo doumeti kako gre lastninjenje in ravnanje v vrsto s prvim tajkunom v soseski. Tu Cankar lahko silno škodi.

Po drugi strani, pa je tako praktično z vsem znanjem vlivanim v šoli in edino kar je meni res sveto, pa šola očitno ne da, ali ne zna dati...je ne vrsta date, ki stoji lahko zlahka tudi na netu na vpogled.

Ampak sposobnost kritične presoje in sortiranja le te.

Drugače pa ja. Še enkrat. Ne pretiravat s Cankarjem. Po moji taki laični kalkulaciji, ga lahko za silo v čas in realen prostor uvrsti samo človek nekje pri 40-tih, ko ima par farov in tajkunov za sabo. Blatni dol in še kaj. Ali pa mora imeti IQ čez 200. Kakršenkoli že. Da ga razvrsti sam, kvalitetno in ne po naročilu partije. Katerekoli:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Gokeiken ::

Moje osebno mnenje zakaj mi nišo všeč njegove knjige. Ker so na trgu boljše knjige, katere bolj ustrezajo meni za branje kot njegove knjige in ker mi enostavno njegov stil pisanja ni ušeč. V šoli mi je bila muka to brati in mi še vedno je (da ne bo pomote, ko sem bil v šoli sem požiral knjige, ki so mi seveda mogle ustrezati. Pač vsakemu nekaj drugega paše).

ZaphodBB ::

Moraliziranje ni ravno zlagano. Hiše Marij pomočnic in velika hiralnica je bila realnost. Blatni doli tudi. Črni farji še bolj. Vplivni, mogočni in nič kaj pobožni resnično:)

Seveda je zlagano. Cankarjanska etika in indoktrinacija ljudstva z njo je ena od hujših hib našega naroda. Zdaj ali jo je Cankar samo zajel in popisal ali pa jo je s svojim delom in zapuščino utrdil in podpihoval je kompleksno vprašanje.

Če pa Cankarja bereš med vrsticami je hitro jasno, da ta človek ni imel nobene druge vrednote kot lastno rit. Ivan Cankar slovenskemu narodu ni nič dal, kar ne bi ta že imel. Je pa mnogo vzel.

Jaz pač ne morem spoštovati osebkov, ki niso nikdar dorasli in postali možje, ljudi ki jemljejo in ne dajejo. Don morda je pa tebi Cankar tako všeč ravno zaradi lastnih frustracij? Pa vem, da veš da Cankar za te frustracije ni zdravilo, temveč samo še hujši žolč.

donfilipo ::

In ne se preveč zanašat, da so vsi dobri pisatelji pridni, stabilni in abstinenti kot recimo Mazzini. Tudi približno ni tako. OGROMNO jih je z znaki sociopatije in še kar je ...patij po spisku in goltajo...ja glih kar pride. Ampak ne zato, da lahko pišejo. Zato da kot se jim včasih zdi, lahko dihajo ob silni inteliđensiji, ki domovino in svet pripelje do svetovne vojne, bede in morda tudi propada8-)

Jaz pač ne morem spoštovati osebkov, ki niso nikdar dorasli in postali možje, ljudi ki jemljejo in ne dajejo. Don morda je pa tebi Cankar tako všeč ravno zaradi lastnih frustracij? Pa vem, da veš da Cankar za te frustracije ni zdravilo, temveč samo še hujši žolč.


Poglej pezde. Če me boš izzival ti bom stolkel tintaro. Jasno? Kaj kurac greš ad personam, če si anonymous? Vsaj misliš da si;((

Če pa Cankarja bereš med vrsticami je hitro jasno, da ta človek ni imel nobene druge vrednote kot lastno rit. Ivan Cankar slovenskemu narodu ni nič dal, kar ne bi ta že imel. Je pa mnogo vzel
.

In da vrnem. Morda pa ti nimaš nobene druge vrednote kot lastno rit? In egoizma?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Gokeiken je izjavil:

Moje osebno mnenje zakaj mi nišo všeč njegove knjige. Ker so na trgu boljše knjige, katere bolj ustrezajo meni za branje kot njegove knjige in ker mi enostavno njegov stil pisanja ni ušeč. V šoli mi je bila muka to brati in mi še vedno je (da ne bo pomote, ko sem bil v šoli sem požiral knjige, ki so mi seveda mogle ustrezati. Pač vsakemu nekaj drugega paše).


E to se pa čisto strinjam.

Je pa spet velik problem, kaj bi nastalo in kaj bi se v šolah bralo, če ne bi bilo predpisano. Morda je pa že kdo kdaj kje to poizkusil?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

ZaphodBB ::

In ne se preveč zanašat, da so vsi dobri pisatelji pridni, stabilni in abstinenti kot recimo Mazzini. Tudi približno ni tako. OGROMNO jih je z znaki sociopatije in še kar je ...patij po spisku in goltajo...ja glih kar pride. Ampak ne zato, da lahko pišejo. Zato da kot se jim včasih zdi, lahko dihajo ob silni inteliđensiji, ki domovino in svet pripelje do svetovne vojne, bede in morda tudi propada8-)

Ne mi polagat besed v usta :D. Hunter S. Thompson kot en meni dragih avtorjev je bil daleč od angelčka, hudiča še Cankar je bil objektivno angelček proti njemu. Vendar v njegovih delih ni te cankarjeve pretencioznosti.

Poglej pezde. Če me boš izzival ti bom stolkel tintaro. Jasno? Kaj kurac greš ad personam, če si anonymous? Vsaj misliš da si;((

Hohoho si se pa razkošatil :D. Oprosti nisem te želel prizadeti, bom izkoristil priložnost da ti zaupam da sem vesel vsakega tvojega prispevka, zato jih na blizu spremljam pa sem zapazil.

In da vrnem. Morda pa ti nimaš nobene druge vrednote kot lastno rit? In egoizma?

V intelektualnem smislu sem 100% totalen egoist, ki neprestano išče druge intelekte in jih asimilira. Sociopat pa verjetno nisem, ker me večkrat preganjajo samoočitki v to smer - menda pravi sociopati na to nikdar ne pomislijo.

donfilipo ::

E vidiš, jaz sem en tak primer profesionalnega samomorilca, ki ne zna pisati in ki do let, ko je res na pol invalid in v bolečinah, niti jajc ni imel, da bi koga, ali več njih pospravil, kar se, če jamraš, spodobi.
Pomeni da morda ne ceniš pravilno....po efektu.
Pisati ne znam, znam, na čase kritično in zoprno razmišljati, za kar so me tepli po lobanjici in nikogar nisem pospravil (me je sram, po drugi strani pa je tu spet krščanska morala:), ampak lastne travme, so moje in če ne drugače, treba je imeti toliko realizma v glavi, da kot normalen človek veš, da ko so sociotravme nastajale, sem se posral na Cankarja. Takrat sem goltal Maya in Verna in Clarka.....8-)

Ampak osebno niti ni pomembno. Lahko sem pijan kot čep (pa če bi bil, ne bi napisal niti pike verjemi:)..če tisto kar natapkam drži, pijanost nima veze!!! Nobene. In tudi ne ali sem doktor znanosti, ali berač!

Ampak če ti uspe napisati toliko kot je Cankar, je pa nek rezultat. Danes Hiša Marije pomočnice ni ravno več čisto vsakdanja reč pri nas, pa tudi črno ni več tako črno, veliko tudi radi Cankarja!

Cankar ni nevaren, razen za res zlagane pedre čiste črne duše8-) )Mislim konkretne velefajmoštre!)
Ker kvari splošni umetniški zlagan proces navidezne vere. Ker je socialist. Pravi.

Ja in če si liberalen, je pa resda tudi upravičeno lahko eno veja v drugo smer. Ne more se ti pa zdeti biti nevaren.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ZaphodBB ::

Menda bo res potrebno počakat kakih par ducatov let in tedaj zopet prijet Cankarja v roke, pa bom tedaj videl.

Mi je pa žal, če s svojimi hotentotskimi pogledi v teh Viktorjanskih časih koga spravim prek roba. Vendar kakor je plemenita misel, se mi zdi da ni samo po sebi umevno, da si vsakdo zasluži čast in spoštovanje, samo zato ker je živel in celo nekaj ustvarjal.

Je pa res, da Cankar daleč odstopa od povprečnega lumpenproletarca. Cankar je bil Alpha lumpenproletarec. Če bi Dušan Semolić imel kaj pisateljskega talenta, bi verjetno tudi lahko spesnil kakega Hlapca Jerneja.

Nevaren pa menda res ni bil ne tedaj, danes pa še toliko manj. Imeti Cankarja za nevarnega je isto, kot bi Andreja Pečenka krivil za slabo vreme. Streljanje slov ni nikdar nič rešilo. Cankar je s tega zornega kota bolj kreatura svojega časa, tako kot je Duško kreatura svojega.

donfilipo ::

Ampak kaj bi pa bilo, če bi pisatelji ne iskali neke kolektivne katarze, za kar pričakujejo recimo 1€ po prodani knjigi? In ker še tu slabo kaže realno povsod, vsaj nekakšno izpoved?

Big otherju. Bogu. Torej dvolično v osnovi. Tisti ki plačajo naj se očistijo in vživijo, big other ali bog, pa po defaultu že tako vse ve, ampak morda pa ni čisto dobro prebral?;((

Mi je pa žal, če s svojimi hotentotskimi pogledi v teh Viktorjanskih časih koga spravim prek roba. Vendar kakor je plemenita misel, se mi zdi da ni samo po sebi umevno, da si vsakdo zasluži čast in spoštovanje, samo zato ker je živel in celo nekaj ustvarjal.


Kadar greš ad pesonam moraš biti povabljen. Izzvan! To je ves nauk kričanja tega:)

Drugo pa je, ali je Cankar precenjen. Iskreno moje mišljenje. JE!
Ampak vseeno. Bil je takrat na trgu in edini solidno služil. Vsi ostali so služili drugače. On ne. Kar nekaj pomeni. Ni bilo takrat pisateljske slovenske dojke, razen par mecenov, E koliko so ti realno dali, je pa spet drug problem. Neznanka.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Evo tule se lahko nekateri, ki ste res načitani odrežete. Povejte staremu kozlu, kdo je po vašem, po koncu prve svetovne vojne, ko je slavni Ivan ne neznan način končal življensko pot, torej kdo je od Slovencev zažigal, kar se pisanja tiče?

Da izenačimo nedvomno posledico komunizma, ki je nedvomno Cankarja kot levičarja postavila na nedostopen piedestal, že zaradi sistema, ki je bil precej bolj cerkven od cerkve same:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ZaphodBB ::

Vladimir Bartol in Miha Remec, hands down.

Moram pa na tem mestu priznati, da se kljub svojemu napihovanju težko ponašam s titulo poznavalca slovenske literature.

p.s.: Zupana in Gradišnika tudi ne smem pozabit... počasi prihajajo avtorji na plan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

donfilipo ::

Miha Remec.

Nekaj prebral. Našel na polici SF. Bil navdušen. Sicer o njem slišal nikjer nikdar nič več. Samo za informacijo.

Ampak danes je pa gadget pred nosom omogoča, kar se informacij tiče čuda. Takoj popravim:).

Se pa čisto strinjam. Remec je tudi zame izjemen, toliko se spomnim, in neupravičeno potisnjen za velike slovenske legende. Vsaj po izvirnosti idej. Slog moram pa seveda še enkrat pogledati.

Alamuta sem pa začel brati, pa mi nekako ni potegnil. Vem pa, da je danes nedvomno eden najslavnejših slovenskih pisateljev.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mipe ::

O ja, Miha Remec. Predvsem Zelena zaveza!

ZaphodBB ::

Miha Remec mi je v roke prišel po naključju. Nisem imel nekih pričakovanj, na koncu me je enostavno odneslo. Za možaka rojenega približno v času, ko so Cankarja po glavi tepli predvsem recimo v Ixii in v Ixu kaže neverjetno lucidnost in razumevanje sodobnega sveta (možak 80+ povsem verodostojno opisuje LAN party tropa millenialskih mladičev). Če bi ga odkril svet, bi ga komot postavili ob bok Asimovu in ostali druščini. Če bi znali njegov jezik prevesti seveda, Remčevo mojstrstvo slovenščine je povsem ob bok Toporišičevemu.

Kar se pa Bartola tiče, je njegovo kronsko delo Al'Araf. Alamut je fajn, vendar ne razkrije globine avtorjevega duha.

donfilipo ::

En tak zanimiv podatek sem našel med brskanjem za Cankarjem in zgodovino slovenstva. Net pač šprica informacije v debelem curku in naletiš na čuda.

Ampak tale drobec se mi je pa zdela toliko pomemben, da ga je treba deliti. Posebej v oddelku šola.

Leta 1456 je Gutenberg natisnil 200 izvodov Biblije. Knjige so prej nastajale več ali manj na roke. Cele legije duhovnikov so vadile lepopis in Biblijo prepisovale. Ročno!

Najprej.... hvala bogu, da je bila biblija tak zakon, da se jo je moralo prepisovati na roke. Danes seveda temu pol človeštva oporeka:) Če ne več.

Potem pa Gutenberg z revolucijo, ki pomeni enega največjih paradigm shiftov za prenos informacij širše gledano. In? Bi mislili, da je obogatel?

Jok, umrl je reven v velikih dolgovih.

No Lavoslav Schwenter pa ne. Eden prvih resnih slovenskih založnikov in mecenov predvsem moderne in predvsem Cankarja. In po nekaterih cifrah, ki sem jih zaznal, je Cankarju plačeval pošteno, bogato. Tako da ni bil škrtica, kot se mi rado izcimi, ko vidim, da pisci prej škripljejo po hiralnicah, založniki pa so bogataši. Zadeva je očitno precej bolj kompleksna. Schwentner je imel povsem druge karakterne lastnosti potrebne, da so dela Cankarja izšla, Cankar pa če bi imel lastnosti Schwentnerja, je vprašanje, ali bi bil vsaj nekakšen Trdina, ali bi samo prdel ko svina8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Job Mrmolja je imel jako lepo, v zeleno usnje vezano in le na robeh nekoliko obrabljeno prepričanje.


Nisem si mogel kaj, da ne izpostavim tegale večno aktualnega uvodnega stavka, v eno od Cankarjevih Vinjet. Drugo.
Če še tako butam z glavo, od tistega obdobja ne najdem nič podobnega v presenečenju uvoda. Cinizmu cele črtice. In tokrat nekako celostno vedremu in vzdignjenem pogledu, na pozemsko pritlehnost političnega vsakdana vse do jutri8-) In naprej.

Samo en mož, ki je kakih 7 let mlajši, me je od davno mrzlih zvezd presenetil podobno. Kafka.
Gre seveda za Preobrazbo, ko se Gregor Samsa nekega jutra iz mučnih sanj prebudi v svoji postelji preobražen v hrošča. In so malo problemi. Nikakor ne gre da bi se obrnil8-)

Dobro Kafka direktno zna še bolje. Ampak omeniti sem moral pa vseeno!

Aja. Otroci po netu sprašujejo, ali je to se preobrazil zares, ali gre za pravljico.

Prispodoba je dragi otroci. Metafora.
Isto kot ko ugledni politiki obljubljajo, da bo v bodoče bolje8-)
No ja nekaterim od njih, celo res bo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Sem ravnokar prebral Cankarjevo Erotiko.

Po spisku del:)

Naj povem da je za to knjižico nadškof Jeglič razvezal mošnjič, kupil celo naklado in zakuril...

Poteza, ki bi se ji danes klanjalo po moje 3/4 vseh pevcev, a so leta minula:)

Zdaj kaj za vraga prečastitemu ni bilo v tej zbirki tako všeč, da je kuril...ali obrnjeno....tako všeč, da je kupil, mi je misterij.

Precej bela in pobožna erotika je tole, če gledamo z današnjimi očmi.

Pa tudi če gledamo z očmi zgodovine.
Baje je prečastiti kasneje Cankarja vzljubil in hvalil, za nekakšno metafizično balanso pa sam napisal en masten priročnik, kako se ogniti težavam v zakonu8-)

Bi rekli ravno pravi...ne?

In splošni umetniški vtis?
Tole je Cankar. Mislim tudi po lirični duši.
Ni pa tole sehr gut:|

Pa gremo naprej.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

En mali test.

Na impresionizem.

Imamo opis nekega dogodka. Ampak v stilu, ko so simboli in simbolika v obliki črk, besed, še preizkušali svoje kapacitete. In bralec je moral s svojo tintaro razvozljati zadevo. Sem prepričan, da je brnelo kot za vajo in bilo obenem fin trening.
Ki ga danes še kako hudičevo manjka.
4 članki, poročila in že smo pri LaToyi in kakšni zelo eksplicitni sceni8-). Imajo te punce en poseben magnet.

Kak pisatelj, če že nudi štorijo, mora tekmovati s sliko, eksplicitnimi zgodbami, psihološko testiranimi scenariji in maljardami denarja vloženega v enodimenzionalnega človeka:) In se sprašujem, ali to nemara res ne poneumlja 300 na uro? Ali pač ne.

Na test: (pravilnega rezultata niti ni, važno je kaj boste pri tem občutili:)
Cankarjeve Vinjete v narodni lasti:
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:D...

downloadajte pdf
Edit-Find - 'zaprite se v sobo' (s tem boste našli dotično vinjeto Marta in Magdalena na str.63)

Preberite in povejte kaj se pravzaprav sploh dogaja. Kaj dogaja:D v dotični štoriji te vinjete?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ZaphodBB ::

Včasih je tudi cigara samo cigara.

donfilipo ::

Ne gre za psihoanalitične fore.
Zanima me če in kako hitro iz te impresije naključen bralec lahko v času TV in interneta razvozlja okvir te, ali kake druge sorodne štorije.

Zadeva je namreč kasneje šla pred dobo TV v drugo skrajnost, kjer je menda avtor za dobre denarce razodel svojo verzijo vizije8-)...ampak to za Cankarja še ne velja.

Torej brez Freuda in kakršnekoli podobne mistike.....sodoben stuff.

Podana je zgodba, okvir je namenoma podan neeksplicitno impresivno, ja morda tipično lirično, ampak kaj je pa zgodba? Okvir?

Ali gre za stavko dveh feministk pred parlamentom8-)

Ne bi rekel:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ZaphodBB ::

Ono sem zapisal ker je zgodba preveč očitna.

Očitno gre za veliko noč, ki je največji krščanski praznik in spomin na čas ko je Jezus Kristus na križu umrl ter ljudi odvezal izvirnega greha (interpretacije so različne, lahko da je dal možnost za resetiranje izvirnega greha).

Kristus je bil pa en tak tič, da je imal rajši lumpe kot poštenjake. Ker so se mu zdeli bolj pošteni.

V glavnem, naša deklina si je očtino privoščila nekaj takega, kar bi danes težko zmatrali za grešno. Zato pa njen (neznani) zločin toliko bolj obsoja tedanja družba, manifestirana s čredico terciark, ki bi tudi a jih nihče neče.

Torej bog odpušča ljudje pa ne.

Sem trofil?

donfilipo ::

A seveda lahko:)

Ampak še vedno tak okvir ne pove dovolj. Ni popoln in ekspliciten. I v tem je pravzaprav vsa finta.

Ampak ti si sila načitan mož nemara. In ti je odpakiranje zelo stisnjenih simbolov mala malca.

Naj rečem samo toliko. Okvir je lahko tudi deloma drugačen, več poveden, bolj ekspliciten....in naj vsak pri sebi pove

ali pa javno kot se bom ojunačil sam:

ko sem bral zadevo prvič, mi ni bilo nič jasno.

In če ne bi šlo za samozadano nalogo, bi šel stokrat raje gledat kak triler, ali poročila iz sveta. Bilokaj drugega. Tudi 0,25s se ne bi ubadal z ravozljavanjem Cankarja.

Vprašanje je, ali je to dobro ali slabo, ali so pregorele že vse brbončice, in sem klasično enodimenzionalen bumbar, ali je to nemara celo za kaj dobro. Pa počakajmo še malo, morda še kdo prizna:), ali pa poda celo boljši okvir kot bi ga Cankar sam zamislil.

Pustiva morda še komu.
Zdaj ima tudi nalogo dosti lahko v bistvu:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Sem se spomnil enega stavka Miha Mazzinija.

'Če hočete dobro slovenščino, ne brat Cankarja':)

Evo Miha, saj ga nobeden ne! Dvomim pa, da bo zaradi tega slovenščina napredovala.:)

Poleg zame že dolgočasnih stikov moderne z simbolizmom, morda dekadenco, in drugod spet z realizmom in še čim, me je tule zanimalo predvsem, koliko danes bralci še prenesejo take mozaične štorije par impresij in lirično intimnega toka.

ZaphodBB je osnovni okvir nekako razvozljal, vendar glavno še vedno manjka.
Imamo 2 sestri. Marta in Magdalena. Marta piše Magdaleni, ki je nekako skuštrana, da je nezaželjena v njihovi družbi nosljavih koncipijentov in ostalih dolgočasnih poluglednikov.

Torej Magdalen je najprej skuštrana nato pa se napravi in gre v cerkev direkt pred jezusa in med ljudi.
Kaj je zagrešila in kako se je na koncu razpletlo....ključne niti zgodbe in okvirja, pa pisec pušča bralcu. Naj frenklja s tintaro sam8-)

Moje vprašanje je,...ali se tak slog pripovedi, v svetu približkov free marketa, obnese ali ne.
Tudi film, ki je zaradi slike veliko bolj ekspliciten, lahko tako zafrenkljamo:))

Ali v svetu pop kulture prevladuje vedno bolj ekplicitno, kjer je poved podana do skoraj zadnjega detajla plus včasih poudarkom na načeloma intimne slike (erotic:),

...ali so kupci vedno bolj zahtevni in želijo da jim v doživetju...katarzi delujejo lastni možgani.

Ali se deli na nove žanre, kjer recimo v igrici, delujejo v glavnem refleksi in možgani, v filmu pa že recimo kar pojačana eksplicitnost v 4D?

Vprašam.

Ker mamo digitalčka in še par stručkotov, zaslutil sem tudi že volj po nini in sanji8-), skratka forum postaja vedno bolj pisan...in morda se kdo tudi usmili kotička 'mahom o cankaru';((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Še ena misel tokrat za uboge šolarje, ki se kot vsi morajo prebijati skozi Cankarja, čeravno jim ta ne diši, ama ništa8-)

Umetniki si često privoščijo finto, po kateri se razlikujejo, od najbolj vitalnega dela komunikacij, ...prenašanja informacij.

S potokom simbolov, v tem primeru besed, vam skušajo pričarati sliko in celo več kot to, vzdušje. In če je bralec normalno spočit, ni pod stresom, ali povsem prekurjen od miljon različnih tehnik spročanja na internetu, to tudi dobremu umetniku uspe.

Za Cankarja osebno vem, da mu je že nekajkrat uspelo pri meni. Kar je pa še bolj zanimivo, ne uspe pa istemu Cankarju vedno. Vinjete sem bral kakih 3x. V mladosti, kjer sem pač trpel vajenški bič klanjanja avtoriteti, tokrat v podobi socialista Cankarja, niti sanjalo pa se ni nikomur, kaj pomeni umetniško sporočanje v bistvu. Bral sem jih še enkrat nekje pri 40-tih, ko še nisem bil čisto prekurjen s ponudbo neta. Takrat sem bil impresioniran in začuden, kako za vraga mu uspeva načarati vzdušja, ko so zgodbe prej namigi kot podatki. In nazadnje par dni nazaj, ko sem moral kako črtico prebrati 2x, da sem sploh približno lahko padel v tok pripovedi, v feeling pa nikakor!!!

Izjema je seveda 'O človeku, ki je izgubil prerpičanje', ki pa je nekako meni napisana na žanrski okus.

Pomeni za umetnost na splošno, in bolj je zahtevna, je treba imeti proste cikle v možganih. Preobremenjenost z ugibanjem, kdo od politikov bolj laže in kdaj boste stradali v mrazu, k Cankarju zagotovo ne gre. K taki skrbi, najbolj klapa mitraljez in kakšna partizanska pesem;(( Cankar nikakor. Zato se vprašamo, če ni brkati očak nemara izbral napačnega avtorja za citate???

Ah tudi Cankar menja orodja pripovedi in slikanja, ...tako da....
Vinjete so za lirične intimne trenutke, če si želite spočiti od monitorja, ki vam neprestano v rit tišči milo, na skrajno prijazen način8-) Kot nek lakmus, da so človeški možgani sposobni kaj več, kot samo kot ubogi zmeden muc, gledati na migljajoči se ekran. Nagonsko privlači;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Še ena taka misel ob temi Cankar.

Pred nosom imam knjigo Milana Zvera: 100 let slovenske social demokracije.
Morda bi jo moral prebrati še enkrat.

Je pa le res, da naj bi Cankar bil pisec slovenske social-demokracije in ne komunistov! Se pravi ne orodje partije, ki se ga zdaj na drugi strani po menjavi dresov pa spet ponekod pri satansko črnih:), skuša pa odvreč kot ničnega.

Da ne govorim, da nekako na žalost Slovenci do danes ne vemo kaj social-demokracija je in da se ta v sodobni obliki v ekonomiji zgleduje in bega po praktični isti ideološki paleti kot desnica:) Pa tudi v praksi in programih bistvenih razlik ni, tako da ostane OGROMNO prostora za eksperimentalni doublethink.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Ma ni psihadelični stil, danes je celo že precej outdated,
Zastarel ali ne, pisal je noro dobro, v smislu, kako tekoče mu je tekla beseda. Kot bi bral poezijo v prozi. Ša najbolje verjetno v Podobah iz sanj.

Kar se pretepa tiče, je pa značilna teorija zarote. Če bi ga res pretepli, bi to sigurno takrat pisali, poleg tega pa ni bil Cankar dva meseca v komi v bolnišnici in bi tudi sam kaj rekel komu. A mu je zdrsnilo, ali se je pijan zvrnil, je pa seveda druga stvar. Je čisto možno, da je bil pijan, ko je ležal v bolnici se je pa nalezel španske gripe in škripnil. Case closed.

O.

donfilipo ::

Zastarel ali ne, pisal je noro dobro, v smislu, kako tekoče mu je tekla beseda


No s tem se seveda strinjam, pa vendarle če recimo bereš Mazzinija, in še koga ni bistveno drugače. Oziroma zaradi sodobnosti jezika morda celo bolje. Sama poved, štorija, njena simbolika in etika pa....

Jebaj ga. Kaj vem. V Drobtinicah, prosluli uspešnici 55k izvodov in to v SLO! 55k jih nima Shakepseare, ali Dan Brown po moje pri nas.
Ampak etika zgodbe, štorija sama, pa razen da je lirika rodnemu mestu in njegovi multietnični naravi, nima patronov socialnosti in jasno tudi osamosvojitvitvenih ne. Tako da...

Morali bi narediti en tak eksperiment.
V branje dati Cankarja in recimo Mazzinija, ali morda Jančarja..in primerjati kako sam jezik seka na tiste, ki iz nekih razlogov niso biased politično in kulturološko.

Kaj mislim?
Hja v šoli ne tako davno (morda še danes:) če bi rekel, da je Cankar napisal Drobtinice bi klečal:), če pa bi rekel da je Mazzini napisal Podobe iz Sanj, bi pa rekli: 'a bejž, kdo pa je to':) Kar hočem reči pri primerjavi bi bilo treba ven vreč bias, ki ga da akademija.... in to je mogoče tako da uporabiš tujce, ki imajo občutek za naš jezik (recimo prevajalci)..niso pa pri nas učvrševali riti v šolskih klopeh.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

V branje dati Cankarja in recimo Mazzinija, ali morda Jančarja..in primerjati kako sam jezik seka
Sicer je vedno stvar okusa, ampak meni se samo še pisanje Blaža Ogorevca zdi tako tekoče in poetično sočno kot Cankarjevo.

O.

donfilipo ::

Po drugi strani me pa tudi res matra firbec, kako se razlikuje okus publike na splošno glede na motive:

dva taka popularna v primerjavo:
love stories, melodramas
-dva se držita za roke...bi, pa ne smeta....pesem srak kradljivk;((

in na drugi strani big stories:

protivojne (cankar ima), socialne (je cankar do danes car pri nas) in mitske....pomeni jezične in krajevne priredbe večnih mitov in tudi to seveda ivan ima:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Beg možganov: tisti plakati z natečaja PLAKTIVAT

Oddelek: Loža
223742 (2878) Mavrik
»

Konec z maturo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
957051 (5448) Zeberdee
»

Domače Branje: "Cankar, Ivan. 1910. Hlapci."

Oddelek: Novice / Domače branje
4411051 (9994) poweroff
»

Knjige, ki jih niste marali, pa si niste upali povedati

Oddelek: Sedem umetnosti
4610338 (9379) Isht

Več podobnih tem