» »

Cerkveno premoženje

Cerkveno premoženje

fabrskd ::

Se strinjate, da cerkev ne bi smela dobiti nazaj niti kvadratnega metra zemljišča, ki so ga pred Titom pridobili na tako zvani "pošten" način.
Screw you guys i'm going home!!!

klemen22 ::

Ne se ne strinjam! Naj bo pošteno in se vrača vsem kar so jim boljševiki in ostali neotesanci vzeli.
Sicer si pa odprl to temo samo zato ker hočeš spet en flame war med nami lepimi,pametnimi in boljševiki. Tako je to:\
Sorry folk ampak sem moral pospamati
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

fabrskd ::

Ja itak da ne ja. Sj cerkev more žvet skromn pa tko bl preprost. Tko da nj kr majo to, da boj svoje "skromne" cerkve mal preuredl. Itak oni so to dobl tko čist po naklučju. A ne.... Toj zihr "njihov". Sj so oni ful zmerj delal. Sama smetana obiralska.
Screw you guys i'm going home!!!

klemen22 ::

Itak oni so to dobl tko čist po naklučju.

Kako je dobil kakšen slovenski veleposestnik NN hektarjev zemlje in razne gradove? Pošteno kaj? Torej v tem primeru malo razmisli kako pa kaj. Drugače pa je tako: ali zakon velja za vse ali za nobenega. Torej ali se vrne ali ne. Tretje poti ni. In to za vse državljane in institucije
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

;-) ::

fabrskd slovensko prosim;((

Pa tole temo bi lahk podkrepil z kakšnimi linki da bi bila zadeva vsaj malo bolj jasna zakaj gre...mal se razpiši v prvem postu.

drugače pa klemen22 dobro razmišlja...:D. Večkdo se znajde pa zasluži na račun okoliščin, sreče itd. naj še cerkev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

klemen22 ::

Sej je jasno da se mu o problematiki niti sanja ne. Poglej tisto enovrstičnico v opisu teme. Edino kar hoče je da bomo spet zagrabili ko ribe na trnek in spet začeli razne ware tukaj gori
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Samson ::

Ce je cerkev neprofitna "organizacija" kao, potem ceprav poseduje nevem kolk gozda, nevem kolk zemljisca...in ce je zakon, naj bo zakon za vse. Torej naj na vse kar ima in dobi pri masah lepo placa davek...In nikar mislit da imam kaj proti cerkvi. Nimam nic proti niti za. Sem pac ateist in se poskusam drzati postrani dokler mene direktno ne zadeva. Davke naj placajo redno in naj imajo celo Slovenijo zaradi mene ce zelijo to v cerkvi...Davki davki davki.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Ejsi_Disi ::

V končni fazi vam pa Cerkev rihta poceni internet iz tega denarja.>:D

klemen22 ::

No cerkev rihta tudi odlične gimnazije kjer imamo najboljše razmerje glede na število učencev/zlati maturanti če smo že pri tem.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

roba87 ::

Poglejte si malo ta link in si zdownlodajte filmcek (1.93mb). Nujen ogled. Malo je erotičnih reklam polek tak da tisti ko še niste 18... :)

Meni nič, tebi nič , cerkvi vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roba87 ()

Urber ::

Ja dobro bi bilo res pogledat, kako je RKC v nekaj stoletjih nazaj pridobivala svoje blazno premoženje. Z poštenim delom zagotovo ne, z odpustki, prevarami in manipulacijami pa ! Nikoli ne bom razumel kako lahko gledaš v oči in pridigaš o skromnosti, istočasno pa živiš na zelo veliki nogi in zahtevaš več, več, več in še več.

Thomas ::

Bog jim ga požegnaj. Premoženje, mislim.

Tako kot tudi vsem drugim. Če ima kdo kakšne pomisleke, nej gre na sodišče in tam dokaže svoje trditve.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Tako kot tudi vsem drugim. Če ima kdo kakšne pomisleke, nej gre na sodišče in tam dokaže svoje trditve.

Saj so že. Na ljudskih sodiščih, ko so nacionaliziral skoraj vse, kar je cerkev imela.

A se mi zdi to prav? Ne, ampak ni nič bolj narobe kot izvor večine cerkvenega premoženja.

Pa seveda tudi ni res, da s poštenim delom pri RKC niso ničesar zaslužili. So pa precej pobrali na načine, ki so bili v nasprotju z današnjimi načeli.

Urber ::

jype se strinjam z večino kar si napisal, ampak lepo prosim razloži mi kako lahko z poštenim delom prideš do tako blaznega premoženja in do tako močnega poilitičnega vpliva na ljudi. Oz. povej mi vsaj 2 obliki poštenega dela s katerim RKC pridobiva svoj kapital !

jype ::

V zgodovini RKC je večina duhovnikov večino časa pravzaprav skrbela sama zase. Šli so se neke vrste napredne komune z malce zoprno hierarhijo in delitvijo del, a vseeno so operirali s precej več znanja kot posvetni ljudje skozi veliko večino zgodovine. Seveda se vmes pojavljajo cerkveni davki, povezanost z oblastjo in vse kar pride poleg (korupcija, klientelizem, taka šara). Včasih se je ta stran cerkve manifestirala bolj, včasih pa manj. Danes je cerkev modernizirana in s svojim premoženjem upravlja kot se spodobi za vsakega kapitalista (kar ne vključuje vedno samo legalnih mehanizmov, da se razumemo).

Eden od sodobnih duhovnikov, za katerega mislim, da ga lahko spoštuje večina, je pokojni pater Ašič, človek, ki je ustvaril močno blagovno znamko in ogromno ljudi prepričal, da njegovo znanje omogoča boljše življenje. Ne dvomim, da je imel tudi svojo temno stran, ampak on je en primer cerkvenega funkcionarja, ki ni nikoli povzročil škandala, kljub temu da je bil ves čas svojega življenja dejaven.

Mene ne bi nič motilo, če bi pri razveljavljanju nacionalizacije razveljavili tudi kopičenje cerkvenega in fevdalnega premoženja pred tem, pa nismo, ker ljudje pač radi verjamejo, da je cerkev v osnovi "dobra" organizacija, s fevdalci se pa več ne ubadajo. Žal tega prepričanja ne morem deliti s to večino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Urber ::

Žal tega mnenja tudi jaz ne morem deliti z večino ljudi, menim pa, da bi bilo potrebno strogo ločevati vero od cerkve saj se mi zdi da nimata veliko skupnega. Če se že obnašajo kot moderni podjetniki potem naj tudi plačujejo davke, predvsem pa naj se nehajo vtikati v politiko in manipolirati z ljudmi.

jype ::

Urber> predvsem pa naj se nehajo vtikati v politiko in manipolirati z ljudmi.

Bojim se, da je to njihovo temeljno poslanstvo.

Urber ::

jype
Ja vem, na žalost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Urber ()

hooger ::

Lej, jest se čisto strinjam, da se jim vrne premoženje. Ampak samo v primeru, da potem plačujejo tudi vse davke in pristojbine. Naša družina je podedovala 500m2 zemlje, ki je 200km od našega prebivališča. Te zemlje ne moremo prodati, zato se vsako leto plača 16k sit davka. Zato bi bilo edino pravično, da tudi cerkev plačuje davke za vse "svoje" neprimičnine.

TESKAn ::

Zanimiv se mi zdi tale paradox:

Se odpre tema, kjer se debatira o odločitvi države, da bo plačevala duhovnikom socialo in prispevke. Ko se vpraša, zakaj si jih ne morejo plačevat sami, se brž najdejo verniki, ki tulijo 'od kje naj pa dobijo denar?'.

Ko pa se odpre tema, kjer se debatira o cerkvenem premoženju in zakaj oz. od kod ga imajo, pa se najdejo isti ljudje, ki tokrat tulijo 'a cerkev pa ne sme imet premoženja?'

Mi je pač zanimivo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

G-man ::

Zanimivo, sodelujoči v tej temi, a nimate kaj bolj pametnega za počet? Neverjetno, vsake pol leta se dobi nov bedak, ki misli, da je pulfer izumil. In vedno znova se dobijo isti pametni, ki ponavljajo iste klamfe. A ne bi raje kar kopipejstali, a? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RKC d.d. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18113766 (4852) borchi
»

Cerkvi kar je njenega... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1027325 (5854) jype
»

Adijo, Triglavski narodni park (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
525537 (4313) BigWhale
»

Cvetje v vrtovih, Cerkev v gozdovih

Oddelek: Loža
271729 (1105) OrlyTM

Več podobnih tem