» »

Razlika med posebno položnico in plačilnim nalogom

Razlika med posebno položnico in plačilnim nalogom

MaCoFaCo ::

To me zanima :)

PaJo ::

Kolko meni znano prave bistvene razlike ni, ker z placilnim nalogom in s sklicem 12 je nakazilo isto posebni poloznici, pac posebna polozica ima samo vpisane dolocene informacije od spodaj in poslovalnice kjer imajo citalce za to kodo ne rabijo na roko pisat vseh tistih podatkov in jih citalec prebere in prenese v njihov program. Druge bistvene razlike jaz ne vidim, mogoce je kaka bankirska fora kje vzadaj, samo to mora pa kdo drugi kaj vec povedat :D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Vikking ::

- Posebna položnica se uporablja pri plačilu: DDV po obračunu, poračun dohodnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča - fizične osebe, davek in druge obveznosti iz kmetijstva.
- Obrazec BN 01 - standardiziran plačilni nalog z oznako BN 01 je izdan na podlagi dogovora članic Združenja bank Slovenije, namenjen je za opravljanje plačilnega prometa v medbančnem okolju.

vasquez ::

Posebne položnice lahko nakazuješ samo podjetjem (ustanovam), ki imajo z Bankartom sklenjeno pogodbo. To pa so ponavadi podjetja, ki izdajajo veliko število računov. V glavnem posebno položnico uporabljaš le v primeru, če jo podjetje v resnici izda. Drugače uporabiš plačilni nalog.

MaCoFaCo ::

Torej če želim fizični osebi nakazat denar, moram uporabiti plačilni nalog in ne posebno položnico?

Drugače pa to sprašujem čisto iz firbca, ker sem preko spletne banke nakazal na račun nekega podjeta s posebno položnico, potem ko sem gledal po arhivu pa je bil namesto oddane posebne položnice kar plačilni nalog. To se mi še ni zgodilo in ne vem ali se je to pretvorilo samodejno ali so to kaj ročno na banki popravljali...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MaCoFaCo ()

vasquez ::

Banka ima podatke kateri računi so dovoljeni za posebne položnice, potem pa je od programa odvisno kako to izvede. Lahko ti onemogoči vnos, lahko pa prenese podatke v plačilni nalog ne da bi ti za to vedel. V takem primeru lahko tudi fizični osebi plačuješ prek posebne položnice, čeprav ni temu namenjena.

MaCoFaCo ::

vasquez mi deluje kot nek ekspert na tem področju :D

ok, tnx

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MaCoFaCo ()

vasquez ::

Hja, ekspert ravno nisem. Delam pa precej z bankami, tako da vsaj v grobem poznam zadeve...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

i: bančne transakcije v času vikenda

Oddelek: Loža
103115 (2571) Ijus
»

Sklic oziroma referenca

Oddelek: Pomoč in nasveti
77805 (5690) opeter
»

Internetno bančništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7419256 (14942) Tilen
»

Tekstovno tiskanje na matrični tiskalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
51510 (1425) pajanko
»

Elektronsko bančno poslovanje

Oddelek: Loža
346604 (4470) Primoz78

Več podobnih tem