» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
29 / 365
»»

poweroff ::

Hjah, po svoje imaš prav. Samo je pa ravno IT tisto področje, kjer inovacije definitivno so možne. Imam pa občutek, da je žal veliko slovenskih IT podjetij v tem pogledu precej konzervativnih...
sudo poweroff

jype ::

yeti> Tisti, ki se strinjate s to izjavo

A odpremo novo temo tudi glede tega? Ker umetnost ni nič drugega, kot samodisciplina. Terja le sposobnost koncentracije in torej natančnost ter iznajdljivost in torej bogate izkušnje, vse to je pa stvar samodiscipline.

jaxi ::

... in strokovnjake s "poslovno žilico", ki svoje delo potem nagrajujejo z odlivanjem javnih sredstev preko raznih zavodov in društev ali pa z nagradami privatnega sektorja, ki si jih zaslužijo s svojimi odločitvami pri zapravljanju javnega denarja....

Pa ne tak na glas tega naokol razlagat, no:)
When i let go of what i am, i become what i can be - Lao Tzu

cekr ::

Upam, da sem ujel pravo temo.
V firmi smo se dogovorili, da zaposlimo enega .net programerja. Sicer na razgovorih ni bilo ravno pravih kandidatov oz. jih večina misli, da obvlada, ko je potrebno kaj narest(že osnovnega) je pa kriza. V glavnem, sedaj smo našli nekoga, ki zadevo nekako obvlada(tudi SQL), je dovolj samostojen in sprejema vse novosti, torej je pripravljen najti tudi kakšno novo reč, ki je še ni delal. Ni pa še toliko utečen in rabi za kakšno stvar malo več časa. Naredi pa vse, kar se zmenimo. Torej, zanima me, koliko bi takšnemu plačali, da bi bili mi zadovoljni in seveda tudi on, da nam ne bi s časom ušel. Aja, ima 7. stopnjo računalniške izobrazbe.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Tody ::

Maljone ? :) Vrjetno bi bilo dobro njega vprašat, koliko bi želel plače ane ? :) In potem ga to vsako leto vprašat.

Saj smo o tem že govorli pa tudi sam ni imel ravno občutka za plačo. Nismo pa imeli še nobenga prej tako, da smo malo v zagati. Saj za bolj konkretno se bomo že zmenili, samo toliko me zanima neka okvirna cifra. Če ima seveda, kdo prakso s tem.
Nekateri na razgovorih so skoraj brez znanja hoteli po jurja. Tako, da malo tavamo. Ne bi pa rad, da bi se on počutil karkoli prikrajšanega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

Fizikalko ::

Dal bi mu začetno 1500 bruto. Po treh mesecih, če se izkaže, 1800. Po pol leta, če bo res dober, 2100. To mu tudi povej. Potem bi ostalo na tem, bi pa od projektov še kaj kapnilo, po dogovoru. Ko postane pa master, za kar rabi nekaj let, če bo proden, pa pod 3k bruto ni variante.

LeQuack ::

Žalostno je, da po 3k in več bruto dobijo razni ekonomistki, ki se grejo vodje na tehničnem področju. Nekdo ki pa dejansko ustvarja in daje dodano vrednost firmi pa po tvojih besedah more bit "master". Tudi tu se vidijo vrednote družbe v Sloveniji.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Rekel sem, da "pod ni variante". Odvisno pa je, koliko takmaster prinese k projektu. Plače masterjev so med 3k in 10k, odvisno od firme in projekta. Dokler pa je nek code monkey, pa je 2k bruto več kot zadosti.

BlueRunner ::

Jao, ljudje... ali ste vsi dobili amnezijo? Plačo na pamet določati je odličen recept za poslovni polom.

Cekr, tako ti predlagam:

- Po njegovem CV, preteklih projektih in razgovoru ocenite kakšna je verjetnost, da bo ta fant pri vas resnično produktiven že v prvem letu.
- Seštejte kakšne zneske (koliko prihodkov po odbitem davku) bodo prinesli projekti na katerih bo v prihodnjih letih delal in kakšen bo delež njegovega dela v teh projektih.
- Vzemi 1/3 tega kar naračunaš, da bo fant ustvaril v deležu prihodkov in mu tam nekje nastavi bruto plačo. Če nimaš dobrega občutka glede tega kako se bo obnesel, potem malo manj, če imaš dober občutek lahko tudi malo več.
- Fantu povej koliko bo dobil bruto, in kako ste do zneska prišli. Tako mu bo jasno koliko je njegovo delo vredno in kolikšen delež mu v vašem podjetju pripada.

Kdor ne daje plače glede na ustvarjeno vrednost se vedno igra z ognjem. Če da za plače več kot podjetje zdrži, potem bo šlo vse cugrunt. Če se plače določajo čez palec glede na to koliko človek "obvlada", potem pa juhuhu... Pridem s svojim svežim doktoratom za čistilko na petrolovo črpalko. Saj to je pa ja vredno 10k bruto. Saj imam veliko znanja, mar ne?

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Naj pridejo kitajčki mi pa bomo šli naprej v Nemčijo, Anglijo, Francijo, Australijo itd. in bomo imeli 5x večjo plačo dobesedno.

Kdo pa te zadržuje? Saj že zdaj (dejansko že nekaj let odkar smo v EU, pa tudi prej) lahko brez zadržkov greš v vse zgoraj naštete države in morda celo dobiš obljubljeno sanjsko plačo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlueRunner, pa kaj ti nijasno? Saj sem napisal - na začetku nek minimum, potem pa na tri mesece revenue in plača glede na efekt.

No, saj ni nek hud problem, da določimo, koliko bi nam prinesel. S časom, kar precej. Tako, da finance niso tak problem. Bolj me zanima, kolikšne so recimo plače po podjetjih za programerje s podobnimi karakteristikami. Naj pa povem, da ima poleg programerskih zelo dobre izkušnje iz drugih podorčij.

V podjetju, ki bo tega programerja uporabilo za razvoj BI rešitev za tujega naročnika bo plača verjetno nekje v razredu 5.000EUR bruto + bonitete. V podjetju, kjer bo ta programer razvijal spletno stran za prodajo njihovih izdelkov bo ta plača razreda 1.200EUR bruto. Brez bonitet.

To je logika "plače". Vse ostalo je nesmiselno, ker privede izključno do slabih posledic za podjetje. Človekovo delo in znanje sta za podjetje vredni natančno toliko kolikor denarja podjetju prinese. Ne na dolgi rok ali s časom, ampak sproti. Prvega pol leta ali leto, odvisno od vrste dela, je oseba na preizkušjni in dobi minimum. Potem, ko so prvi rezultati vidni, pa se tudi točno vidi in vrednoti koliko je efekta in kolikšna je plača.

Če želite začeti kot "dober delodajalec", mu dajte fiksnih 1.500EUR bruto za nekvalificiranega začetnika, potem pa vsakega pol leta določajte variabilen del. Več efekta, več denarja za naslenji cikel. Manj efekta, manj denarja.

Določati plačo po neki panožni "uravnilovki" je v tem poslu prvovrsten kiks. Plača je odvisna od dodane vrednosti zaposlenega. Takšni kiksi pa največkrat kažejo v smer, da podjetje sicer ima ideje in znanje, nima pa pri roki ljudi s smislom za delo z zaposlenimi in s pravo poslovno žilico. Če pa se kdo s tem ne strinja, pa pridem z veseljem delati v njegovo podjetje. Moje znanje, izkušnje in stiki so skupaj vredni najmanj 8.000EUR bruto. To, da pa podjetje tega znanja morda ne bo iztržilo niti za 1.000EUR mesečno, pa je verjetno nepomembna malenkost.

Okapi ::

Logika plače je, da delavcu ne plačeš več, kot je nujno potrebno, razen če si dobrodelna organizacija. Koliko je nujno potrebno (da ne bo šel kam drugam) pa je bolj kot od tega, koliko bo prinesel podjetju, odvisno od razmer na trgu dela. In cekra zanima, kakšno je trenutno stanje na trgu dela, v odgovor pa dobiva v glavnem neko filozofijo, ki ga ne zanima.

O.

Nič ni to filozofija. Če ga plačaš več kot dobiš denarja, potem ne veš kaj delaš. Če ga plačaš premalo, mu boš čez eno leto samo še referenca.

BI je 5000+, čačkanje "pletnih trgovin" v ASP.NET je 1200 ali celo manj.

Plača je odvisna kaj človek dela, ne kakšna faca je.

Zgodovina sprememb…

Gre se za namizno programiranje v C#. Če bi mu dal samo 1200EUR/mesec, bi me bilo pošteno sram.
Zanima me to, kar je omenil Okapi. Dali mu bomo več, kot je stanje na trgu. Zanima me samo približno stanje, da ne bomo v zadregi. Nočemo, da bo stalno gledal, kako so plačani drugi. Programer se mora posvetiti svojemu delu, ne financam.

Če ga plačaš več kot dobiš denarja, potem ne veš kaj delaš. Če ga plačaš premalo
Ja saj. Koliko prinese denarja, pri cekru že dobro vedo (verjetno) in niso tako nori, da bi mu plačali več. Radi pa bi z njim tudi nekaj zaslužili, zato mu ne bi dali ravno vsega denarja, ki ga bo prislužil firmi. Zato jih zanima, kakšno je stanje na trgu dela, da mu ne bi dali premalo in bi ga izgubili. Če v drugih firmah za podobno delo plačujejo jurja evrov, mu je brezveze ponujati jurja in pol, čisto dovolj je recimo jurja sto, plus recimo še sto fleksibilnega dela za pridnost.

O.

Če bi mu dal samo 1200EUR/mesec, bi me bilo pošteno sram.
Zanima me to, kar je omenil Okapi. Dali mu bomo več, kot je stanje na trgu.

Po Okapijevo mu lahko daš minimum in je stvar zaključena. Sramota gor ali pa dol - sploh ne vem zakaj o temu potem razmišljaš. Brez predhodnih izkušenj in z zatikanjem ga prisiliš v 1.200 bruto z obljubo 1.500 bruto po pol leta, če bo dobro delal. Potem pa ponavljaš vajo ob primernih prilikah, ko se ti bo zdelo, da razmišlja o odhodu. Vmes vrži še kakšno izobraževanje, katerega stroške mora povrniti, če da odpoved pred potekom 12 ali 24 mesecev, da ga boš zabetoniral s palico in korenčkom hkrati.

Če želiš biti "dober delodajalec" delaš pač malo drugače... pa še vedno ne rabiš biti dobrodelna ustanova.

sploh ne vem zakaj o temu potem razmišljaš.
Ker ne pozna stanja na trgu dela. Tudi če si pripravljen delavcu plačati 50% več od konkurence, moraš poznati ceno pri konkurenci.

O.

Ceno pri konkurenci bomo poznali, če bomo vedeli kaj "konkurenca" sploh je. To pa bomo vedeli, če bomo poznali vsebino dela, ki ga opravlja. Programiranje v .net je lahko karkoli in namizne aplikacije so tudi karkoli. Code monkey je v povprečju plačan manj kot programer - načrtovalec.

Težko si predstavljam, da bi nekdo kar tako na javnem forumu razkril vsebino in zahtevnost dela. Brez teh podatkov pa bo bolj ali manj taval v temi oziroma lahko preračunava opcije tudi sam, brez nas.

Zato pa menim, da je bolje, da si izbere plačo tako, da bo odražala vrednost produktov ali produkta. Tako ve, da plačuje pošteno, da nima občutkov sramote in, da podjetje še vedno fino služi, tako kot tudi mora. Če pa bo v postopku slučajno ugotovil, da je plača višja od povprečja, pa nič hudega, ker ni nihče bil oškodovan. Prej nasprotno.

zato mu ne bi dali ravno vsega denarja, ki ga bo prislužil firmi.

Duh! Kdo je pa to rekel?

Zgodovina sprememb…

Duh! Kdo je pa to rekel?
Če nekdo firmi prinese recimo 3000 evrov na mesec, kako mu boš na osnovi tega podatka določil plačo? 2900 evrov bruto na mesec, 2500, 2000, 1500 ...?

O.

Največ 1000 bruto. 1/3 po odbitem DDV je zgornja meja. Spodnja je 0.

Na žalost je to samo moja osebna izkušnja, kaj se obnese. YMMW.

Ja, ampak plača še vedno ni odvisna od karakteristik programerja ampak od tega kaj ta programer res počne - koliko prihodkov ustvari firmi. Programer aplikacij v .NET ne pove kako zahtevno delo je to.

Zakaj želiš na vsak način ceno karakteristik? Po pravici povedano "programer začetnik" kotira med potrošno robo in študentsko delo. Torej tam nekje okoli 1.200 bruto. Če sploh toliko. Za 1.500 dobiš študenta, ki bo še kavo skuhal. Če pa bo tale delal neko zahtevno delo, potem pa povej kako zahtevno bo to delo. Če lahko seveda.

Tody ::

BR, kako pa lahko oceniš nekoga ki ubistvu popravlja težave, naredi kako nadgradnjo in bolj kot ne krpa sistem ? Koliko tak pripelje v firmo ? Sej programerji ne prodajajo aplikacij. Ker potem takem bi bilo najbolje za programerja da naredi bugy kodo in lepo hotfixe vsak mesec enega za 3000 eur pa je cool.

Če hočeš kako bolj realno stanje se raje obrni na kako firmo za zaposlovanje, pomoje ti znajo dati boljše informacije kot jih boš dobil tuki.

Izhodiščno vprašanje, ki ga je postavil cekr, je: programer začetnik, .net, razvoj namiznih aplikacij, SQL. Pozabil je navesti zahtevnost dela in morebitna nujno potrebna specifična znanja.

Nadzor kvalitete pride na vrsto šele potem, ko začne zaposleni delati.

Firme za zaposlovanje ne svetujejo zastonj. Tudi oni morajo od nečesa živeti.

WarpedGone ::

Hja, tole mi je dalo malo mislit in sm šou računat. Od mojega dela gre za mojo bruto plačo cca 20%. Če prištejem še nagrade ob koncu leta (letos jih ne bo, ker je upadla količina naročil in plan/pogodba ni bila/ne bo dosežena ...) pridem tja na kakih 23%.

To je po 8ih letih dela na projektu, katerega sedaj poznam že do obisti. Moje delo je večinoma samostojna analiza, načrtovanje, kodiranje, pomoč in fiksiranje. Roki so večinoma postavljeni v obliki fiksnega datuma in se ne sprašuje veliko a bo šlo al ne. Firma se nasplošno hvali, da so plače "srednje dobre". Nism več tako zelo prepričan, da to drži tudi v mojem primeru. Seveda je zapovedana tajnost plač in individualna pogodba.

Kar se mojih sposobnosti tiče: za stvari, katere sm naredu v zadnjih letih, je prej veljalo da se jih v dani tehnologiji "ne da narest".
Zbogom in hvala za vse ribe

Evo, da se ne boste več spraševal. Tole je tabelca z ocenami plač iz Financ, sicer niso več najnovejši podatki (nekaj let nazaj), tako da jih ustrezno povečajte.
Kategorija, ki vas zanima je računalniški programer.

Po tem modelu torej bruto nekje 1200 začetnik, po petih letih 3400+.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Od mojega dela gre za mojo bruto plačo cca 20%. Če prištejem še nagrade ob koncu leta (letos jih ne bo, ker je upadla količina naročil in plan/pogodba ni bila/ne bo dosežena ...) pridem tja na kakih 23%.

Jp. Nekje v tem okviru so tudi moje izkušnje. 1/3 je maksimum, ko je stvar še vzdržna.

Isotropic ::

zakaj pa je taka razlika med strojniki/ elektro in programerji? 626/835 - 1183/1902 neto?
pa ne zdaj izkazovat nekih kompleksov glede superiornosti...

cyber_killer ::

Dej fak no, se vidi kam pelje vse tole skupaj. 1200 za programerja dejte no se pravi človek s 7 stopnjo nima niti 1000EUR. Ma v roku enga leta ti bo ta človek nič več kot referenca in vi boste spet na začetku. Namesto, da fanta motivirate s plačo 1000EUR neto na začetku čez 3mesece 1100, čez 6, 1200. Na koncu leta naj pride z eno normalno plačo 1300EUR. Potem se vsako leto povečuje za 100EUR. Se pravi v roku 5 let je to 1800EUR, pa še to, če ga boste lahko zadržali.

Uglavnem pretiravate z odločitvami koliko mu boste dali. Jaz s 7. stopnjo nebi niti na razgovor pršu za 800EUR neto, toliko dobi čistilka z osnovno šolo, če dela nadure.

zakaj pa je taka razlika med strojniki/ elektro in programerji? 626/835 - 1183/1902 neto?
pa ne zdaj izkazovat nekih kompleksov glede superiornosti...

To pa ne vem, moreš ke na Finance vprašat ko so delal tabelo.
Quack !

Povprečje je povprečje. Moja interpretacija je, da večina eletro- in strojnih- ing. dela v podjetjih, kjer je dodana vrednost pri produktu manjša kot pa pri produktih v IT stroki. Višje plače za njih v povprečju niso vzdržne.

1200 za programerja dejte no se pravi človek s 7 stopnjo nima niti 1000EUR.

Še n-tič: izobrazba ne pove koliko boš zaslužil. Profitabilnost tvojega dela pove koliko boš zaslužil. Statistično gledano lahko rečeš samo to, da je velika verjetnost, da bo visoko izobražen kader delal na produktih, kjer je intelektulaen vložek in s tem tudi dodana vrednost višja. Močna korelacija pa še ni implikacija. Če greš s 7. stopnjo delati avtomatiziriane namestitve Oken v računalniško trgovino si verjetno ne prislužiš ravno visoke plače, mar ne?

Glede na to, da je programerjev začetnikov dovolj, je njihova cena pač nizka.

Še tole: naš izbrani ni ravno začetnik. Ima nekaj izkušenj s programiranjem. Tako, da ga pod začetnika ne moremo šteti. Obvlada pa še mnogo drugih reči, ki so včasih objekt na katerem se programira.

Problem je v glavnem v tem, da nismo iz računalniške branže in se zato poraja mnogo vprašanj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

Tr0n ::

Jah dajte mu tolko place, kot jo dobivate vi, a ne. :)

Ali je branža bolj matematične narave ali bolj "mehke" narave?
"Ni ravno začetnik, ima nekaj izkušenj s programiranjem" mi je težko razumeti. Ni začetnik v branži hkrati pa je začetnik v programiranju, ali je "nekaj izkušenj s programiranjem" pretiravanje s skromnostjo? Na začetku si omenil, da se mu še malo zatika, kar je običajno za začetnike... Torej v kakšnem smislu je/ni začetnik? Kot programer ali kot nov v branži?

frenk ::

da malo prekinim debato o programerskih plačah še info o meni

5.stopnja izobrazbe
system admin + ostalo
1100€ neto začetna (pred tem sem delal v isti firmi preko študenta cca eno leto)

slawc ::

Povprečje je povprečje. Moja interpretacija je, da večina eletro- in strojnih- ing. dela v podjetjih, kjer je dodana vrednost pri produktu manjša kot pa pri produktih v IT stroki. Višje plače za njih v povprečju niso vzdržne.

1200 za programerja dejte no se pravi človek s 7 stopnjo nima niti 1000EUR.

Še n-tič: izobrazba ne pove koliko boš zaslužil. Profitabilnost tvojega dela pove koliko boš zaslužil. Statistično gledano lahko rečeš samo to, da je velika verjetnost, da bo visoko izobražen kader delal na produktih, kjer je intelektulaen vložek in s tem tudi dodana vrednost višja. Močna korelacija pa še ni implikacija. Če greš s 7. stopnjo delati avtomatiziriane namestitve Oken v računalniško trgovino si verjetno ne prislužiš ravno visoke plače, mar ne?

Glede na to, da je programerjev začetnikov dovolj, je njihova cena pač nizka.

To nekako drži s tem, da imam še komentar na intelektualni vložek. Sem iz elektro stroke in nekako opažam, da je stvari lezejo v neko čudno smer. Intelektualni vložek je ogromen saj je kompleksnost elektronskih naprav, katere razvijamo/proizvajamo/prodajamo vedno hujša. In to je zahteva trga.
Logično je, da je višja tudi dodana vrednost in s tem tudi "zaslužek". Žal se pri zaslužku stvar neha, to se pa pozna tudi pri plači. Rezultat je totalni osip dobrih razvijalcev, nekateri so celo zamenjali panogo. Žal v elektro stroki v razvoju ni kategorije "code monkey". Ali si arhitekt ali pa nisi za nikamor.
LP, Slawc

Rudolfo ::

Edino Bluerunner tukaj res razume kapitalizem, oz. kako zasluziti dobro placo. Zasluzis si tocno toliko, kolikor firmi prineses denarja oz.dodane vrednosti. Ce si genij v programiranuu, pa se ne znas prodati, ali ne znas pomagati firmi vnovciti tvoj talent, potem, sorry, bad luck. To ne pomeni samo prodajanje storitev zunanjim stranka, ampak tudi npr. optimizirati poslovne procese, pomagati k povecanju produktivnosti, etc.

Se o meni:
Izobrazba: VI, + PM magisterij v delu (Avstralija)
Pozicija: Project Manager / Implementation manager, Tier 1 IT company /AU government
Placa: $250.000 AUD p/a
Lp rudi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Rudolfo ()

Mavrik ::

Torej si sistemski administratorji ne zaslužijo nič, ker itak nič vrednosti ne prinesejo firmi, saj samo vzdržujejo status quo?
The truth is rarely pure and never simple.

Torej si sistemski administratorji ne zaslužijo nič, ker itak nič vrednosti ne prinesejo firmi, saj samo vzdržujejo status quo?

Ali res? Firma z uporabo IT orodij povecuje svojo produktivnost, in zato pac potrebuje admine. Vrednost je bolj tezka za izmeriti oz je dosti intangible. Lahko ti pa povem, da vsaj tukaj klasicni admini izginjajo, firme vse outsourcajo zunanjim IT firmam (managed services) in na veliko ukinjajo taka delovna mesta, razen kjer se res potrebujejo, pa se tam so jih skrcili na veliko (npr. banke). Ker sem sam razvil managed service business model za eno od lokalnih srednje velikih IT podjetij tukaj v AU, ti lahko povem, da je firma z ukinitvijo lokalnega IT oddelka (3 admini) in outsorcingu ITja profitirala cca. 250.000 AUD na leto + uporabniki so bolj zadovoljni (vsaj sodec po anketah in auditu).

Cheers,
R

Ali res? Firma z uporabo IT orodij povecuje svojo produktivnost, in zato pac potrebuje admine. Vrednost je bolj tezka za izmeriti oz je dosti intangible. Lahko ti pa povem, da vsaj tukaj klasicni admini izginjajo, firme vse outsourcajo zunanjim IT firmam (managed services) in na veliko ukinjajo taka delovna mesta, razen kjer se res potrebujejo, pa se tam so jih skrcili na veliko (npr. banke). Ker sem sam razvil managed service business model za eno od lokalnih srednje velikih IT podjetij tukaj v AU, ti lahko povem, da je firma z ukinitvijo lokalnega IT oddelka (3 admini) in outsorcingu ITja profitirala cca. 250.000 AUD na leto + uporabniki so bolj zadovoljni (vsaj sodec po anketah in auditu).
P.S.: IT Admin, ki samo vzdrzuje status quo je takoj za vrzt na cesto, full stop

Cheers,
R
Lp rudi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Rudolfo ()

Kratek odgovor: to si ti misliš.

Dolg odgovor: Če zaposleni ne prinaša podjetju nobene vrednosti, ga mora podjetje takoj odpustiti. Če bi to imelo za podjetje negativne posledice, potem zaposleni neko vrednost očitno prinaša.

Zgodovina sprememb…

cyber_killer ::

P.S.: IT Admin, ki samo vzdrzuje status quo je takoj za vrzt na cesto, full stop

Cheers,

Hah, spet za kaksen outsource je potrebno imeti strokovnjake. Zgleda folk tukaj mecete admine ter strokovne admine v isti koš. Me prav zanima kako je tukaj poskrbljeno na področju varnosti informacijskega sistema. Koliko vidim okoli se podjetja hvalijo kako imajo razvit dober outsorcing. Ko pa vidis da za to skrbijo studenti, ki nevedo kaj pomeni cmd, ti je vse jasno.

Isotropic ::

kaj pomeni "matematicne narave" in "mehke narave"?
pod prvo si predstavljam signal processing npr., pod drugo pa ? poslovne programe? btw, kaksen je to managed service business model? da sysadministracijo na sami firmi dajo drugim, firma pa pac samo programira ali karkoli ze delajo?

Zgodovina sprememb…

"Matematične narave" zame pomeni vse, kar pomaga fizikom, matematikom, geodetom, arhitektom, gelologom, ... premetavanje številk, kjer moraš običajno vedeti kaj številke dejansko pomenijo.

"Mehke narave" zame pomeni vse, kjer razvijaš aplikacije, ki strežejo spletnim trgovinam, urejevalniki besedila, vnosne maske za glavne knjige, ... zadeve, ki tripajo na posnemanje že narejenih aplikacij. Spletnih ali namiznih.

kaj pomeni "matematicne narave" in "mehke narave"?
pod prvo si predstavljam signal processing npr., pod drugo pa ? poslovne programe? btw, kaksen je to managed service business model? da sysadministracijo na sami firmi dajo drugim, firma pa pac samo programira ali karkoli ze delajo?

Vsaka firma naj se ukvarja in focusira na core business, drugo (support sluzbe) naj pa dajo specializiranih podjetjem. Govorim o srednje velikih podjetij, ki se ukvarjajo z ne-IT poslom.
Ne pravim, da admini niso potrebni, odvisno od podjetja, velikosti, etc. Managed in outsorce modeli niso primerni za vsak business. So pa idealni npr. za SME podjetja, kjer core business ni IT in imajo in house sys admin oddelek za L1,L2 podporo. Spet, izvzemam npr. podjetje, ki dela za obrambno ministrstvo ali kaj takega.
Lp rudi

darkolord ::

Ni vedno tako. Imaš tudi velika ne-IT podjetja s sicer veliko in zahtevno IT infrastrukturo, pa vseeno precej bolje in ceneje to sami handlajo, kot bi lahko z outsourcanjem.

Mavrik ::

Kratek odgovor: to si ti misliš.

Dolg odgovor: Če zaposleni ne prinaša podjetju nobene vrednosti, ga mora podjetje takoj odpustiti. Če bi to imelo za podjetje negativne posledice, potem zaposleni neko vrednost očitno prinaša.

Samo kakšna je pa ta vrednost?

Recimo: s prehodom na informacijsko poslovanje si pridobil toliko na času in plačah, da na koncu leta prišparaš recimo 15.000€. Kar ti (na oko) dovoli, da ga plačaš tam 800€ na mesec.

Toda, ker si vse premaknil na IT, ti morebiten izpad sistema povzroči 1mil € škode in morda celo uniči podjetje.

Koliko je zdaj ta oseba dejansko "vredna"?
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Vsaka firma naj se ukvarja in focusira na core business, drugo (support sluzbe) naj pa dajo specializiranih podjetjem. Govorim o srednje velikih podjetij, ki se ukvarjajo z ne-IT poslom.

To je eno tako, zelo poenostavljeno razmišljanje.

Treba je pogledat od primera do primera. Če ne se ti hitro zgodi Lubna Baloch (ženska, ki je v Pakistanu vnašala podatke v kartoteke pacientov iz ZDA in zagrozila, da bo zadeve objavila na spletu, če ji ne plačajo več). :D
sudo poweroff

in zagrozila, da bo zadeve objavila na spletu, če ji ne plačajo več
Kar bi bilo popolnoma nemogoče, če bi bila zaposlena v matičnem podjetju. Zakaj že?

O.
««
29 / 365
»»