» »

Plazma ali LCD televizor?

Plazma ali LCD televizor?

««
76 / 154
»»

benx ::

smo komentiral par postov nazaj, malo zavrti kolešček na miški pa bo:)

gustavo666 ::

Pozdravljeni,

še moje vprašanje.
išem en 37 lcd tv. Pogoj je da bo imel vhod za internet. Stacionarni računalnik imam na drugi strani hiše in bi rad direktno gledal filme in ostale ....
Prosim če mi poveste, kater tv za ca do 800€...

btw: siol tv, drugo leto pa t2 optika.

hvala za odgovor/e

Gustavo

x.sci ::

Tugo: Clovesko oko npr. loci na 1,7m 1080 vrstic, na 2m pa le se 1000, kar pa je se vedno vec kot 720, ne? Kar pomeni, da je FullHD prevec, a je naceloma se vedno boljsi od navadnega. Seveda obstaja tudi moznost napacne interpretacije doticne zadeve z moje strani :)

rzidar1 ::

Prosim za pomoč.

Kupujemo LCD TV, diagonale 32' ali 37'.
Zaenkrat gledamo Gorenje ILLUMINA LCD32VIP822AFHD.
A predlagate kaj druga ali bo to OK? Pomembno je, da ima HDMI priključek (vsaj 1) in (vsaj) 1x SCART.

Prosim zapomoč.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Tomson ::

Npr: Sony, Samsung, LG, Panasonic, Toshiba, Hitachi, Philips ... ... ... ... ... in če že moraš, Gorenje.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

ne ni mi mus.
to sem samo tako gledala.
lahko daste tudi konkreten model, če vam ni težko.
bom pa zvečer prebrala celo temo, če ne bo drugače.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

destiny ::

Ni treba cele teme, zadnje 3 - 4 strani bo verjetno dovolj.

hvala!
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Ok.
Sem prebrala.
Ugotovila sem, da se mi bolj splača vzet plazmo kot LCD. Razlog je v tem, da imamo doma še vedno analogno kabelsko televizjo, priključen imamo PS2 in pa en navaden divx predvajalnik.
Imam prav?

Kaj pa, če se recimo čez 1 mesec odločimo za Amis TV (druge možnosti poleg kabelske ni). A bo slika potem tudi vredu ali se mi potem bolj splača razmišljat o LCD?

Prebrala sem že, da moram pazit na to, da ima DVB-T in pa MPEG4 in da bi naj bila Panasonic. Sam zvok ni tako pomemben, ker je vse skupaj priključeno na sistem (receiver + zvočniki).

Potem pa me zanima tudi glede kontrasta. Eni imajo 10000:1, drugi kar 2000000:1. Kaj to v praksi pomeni?

Torej... Rada bi kupila en TV, ki ga ne bi bilo potrebno menjat ob menjavi ponudnika TV programov.

Zdaj sva imela 1 teden enega Matrix-a z diagonalo 32', ki sva ga dobila. Za moje učke skoraj malo premalo, za fanta več kot dovolj. Bi ta LCD še imela, če ga ne bi nesla na servis zaradi ene manjše napake. Potem pa so odkrili nepopravljivo napako in sva dobila dobropis za nov TV (ni potrebno, da je Matrix).

TV se gleda iz razdalje cca 2,5m. In kaj bi mi potem priporočali? Lahko postrežete s konkretnim modelom.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

kokoon ::

sam ze kaksen teden raziskujem finese med letosnjimi panasonicovimi g12 paneli, konkretno med G10, G15 in V10 serijami. o LCD niti priblizno ne razmisljam, kar sem videl v vsaj priblizno podobnih cenovnih razredih, je slika izgledala kot slaba sala. itak plazma. za tvojo oddaljenost bi rekel 46", torej recimo model TC-P46G10 ... sam imam namrec par deset cm vecjo oddaljenost, pa sem vceraj 'narisal' na steno velikost 46" ekrana, pa se mi zdi dalec od prevelikega. sedaj razmisljam o 50", in s tem tudi o V10 modelu (v 46" velikosti ga namrec ni)...
[kokoon]

Tomson ::

Po mojih izkušnjah bo 46" preveč za 2.5m, glede na tvoje potrebe, kjer se bo večinoma gledal SD signal. Pri meni je slab SD na 42" pri 2.5m včasih malo moteč. Če je dober SD, potem je slika ok.

Sicer pa z novo serijo Panasonicov in 37"-42" ne moreš zgrešit.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

clancy ::

rzidar1, glede na tvoj izvor signala in kaj vse boš gledala, je tvoja odločitev za nakup plazme pravilna. Tudi če se pozneje odločiš za Amis TV, to nebo nič spremenilo. Slika bo še naprej odlična.

Panasonic ima trenutno najkvalitetnejše plazme in jaz bi ti priporočal model iz X10 serije.
Za kabelsko TV rabiš DVB-C, DVB-T pa itak imajo vgrajen že vsi televizorji.

Za tvojo razdaljo 2,5 m, če neboš gledala Full HD vsebin, je najprimernejši ekran velikosti 37" ali 42"

LP!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clancy ()

Za kabelsko TV rabiš DVB-C, DVB-T pa itak imajo vgrajen že vsi televizorji.

hmmm...
Gledala sem modela TX-P37X10E in TX-P42X10E in pri obeh piše DVB-T mpeg4: ne. Kako je potem s tem? Za DVB-C pa pri teh plazmah nič ne piše. Ali se motim?
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Okapi ::

DVB-T sploh ne potrebuješ. To pride v poštev, če imaš lastno televizijsko anteno. Če imaš kabelsko, kakršnokoli, te to sploh ne zanima.

DVB-C je koristno imeti, če imaš (ali boš nekoč imela) digitalno kabelsko, ni pa zelo nujno, ker če nimaš, pač dobiš od kablaša set-top-box. Če boš imela amisovo internetno tv, potem ti dvb-c tudi nič ne koristi.

O.

In kako naj vem, če omenjena modela podpirata DVB-C?
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Pogledaš v navodila za rabo, pobrskaš po spletni strani proizvajalca ...

O.

Sem na uradni strani Panasonic Slovenija videla, da model TX-P42X10E ima DVB-T, vendar za DVB-C ne piše nič.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

TOP ::

Ne piše,zato ker nima.

Ok.
Pa zasledila sem tudi, da model P42X10E nima MPEG4, model P42X10Y pa ga ima. Kaj to pomeni v praksi?
Prav tako sem ugotovila tudi za DVB-C.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Zgodovina sprememb…

• spremenila: rzidar1 ()

MPEG4 je v povezavi z DVB-T in C. Slovenski DVB-T je v MPEG4 in če hočeš gledati s svojo anteno, to potrebuješ. Pri kabelski (DVB-C) je pa odvisno od kablaša - UPC ima zaenkrat, če se ne motim, samo MPEG2, in torej 4 ne bi potrebovala, za naprej je pa težko reči.

O.

Aha.
Neke razlike v ceni med P42X10E in P42X10Y ni.
Samo tudi, ko se bo šlo na digitalno kabelsko, se bomo odločili za Amis TV. Takrat pa kot rečeno tega DVB-C ne bomo potrebovali.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Tsunamii ::

Zanima me kaksna je razlika med panasonicovimi g12 paneli G10, G15 in V10 serijami ?
Ker razlika v ceni je ocitna.

tt11 ::

Pozdravljeni,

prosim za pomoč..kupujem nov televizor..izbral sem, seveda, LCD. Odločam se med 42 in 47 palčnim..Nekaj sem brskal po netu in zbral veliko informacij..Zdaj mi pa ni več jasno kaj dosti.Bolj, ko se poglabljam v te zadeve, manj mi je jasno vse skupaj. Zato nekaj vprašanj:
Kaj se izplača: HD ready ali Full HD (TV bo za gledanje programov, filmov,..vsega po malem)?
Kakšen kontrast?
Imamo kabelsko televizijo, kaj je s temi signali potem (koristi DVB-T, DVB-C, al kaj je s tem zdaj...)?
Na mimovrste sem gledal LCD TV sprejemnik LG 47LH4000 (http://www.mimovrste.com/artikel/135013.... Prosim, če mi lahko svetujete (je OK ali ni, kaj je slabo, kaj je dobro,..)

Hvala za vse odgovore..
LP

rzidar1, glede na to da priklapljata na TV tudi konzolo, bi jest vzel rajši FullHD TV. Sicer za PS2 ne vem kakšno resolucijo ima vendar če bosta kupovala kakšno novejšo konzolo ala PS3 se vama verjetno splača imet FHD. Je pa res da je razlika v ceni ogromna med npr. X10 in G10 serijo panasonic plazem.

Tugo ::

x.sci:
Sorry za pozen odgovor, vendar vseeno.
Ne vem od kje ti takšni podatki. Prosim razloži.
Prilagam ti še en link. Klik.
Tukaj je razlaga o 50 inčnem zaslonu in sicer kako in kaj človeško oko vidi/razloči pri razdalji, ki si jo je avtor članka zamislil.

lp, Tomaž

Zanima me kaksna je razlika med panasonicovimi g12 paneli G10, G15 in V10 serijami ?
Ker razlika v ceni je ocitna.

evo, koncno lahko tudi jaz nekaj prispevam :)
namrec ze kaksen teden raziskujem tocno to.

v vseh treh serijah so dejanski paneli enaki, torej NeoPdP - kar je panasonicov plazma panel zadnje generacije (G12). uspeli so povecati svetilnost za 100% pri enaki porabi, kar pomeni da so kontrasti se toliko boljsi, kot pri prejsnji generaciji. lahko pa, seveda, zmanjsas svetilnost in porabis precej manj elektrike. 600Hz sub-field hyperspace ultra mega superpower blabla drive pa je samo nov nacin, kako panasonic pove, da imajo plazme res dobro prikazujejo detajle med premikajocimi scenami.

te tri serije se torej razlikujejo predvsem po fleksibilnosti nastavitev, opremi in, seveda, dizajnu. ker me vgrajeni tunerji ne zanimajo, tega nisem raziskoval in tudi ne morem porocati.

G10 in G15 - razlika je prakticno samo v dodatnem (cetrtem) HDMI vhodu in Viera Cast funkciji, kar pomeni da ima G15 ethernet (mrezni) prikljucek, preko katerega lahko televizijo priklopis na internet in streamas youtube, gledas picassa web fotke, gledas bloomberg stock tickerje. zame popolnoma nepotrebno.
imajo zelo dobro sliko, crna je baje res huda, barve pa so sicer zive, ampak (predvsem sekundarne) ne najbolj pravilne. to pomeni, da recimo magenta vlece prevec proti eni od osnovnih barv. naj ne bi bilo kriticno, opazno predvsem pri side-by-side primerjavah z boljsimi plazmami. naceloma v testih pisejo o dobrih barvah.
nastavitve slike naj bi bile relativno omejene, se vedno pa je tam vse kar navaden smrtnik pricakuje. obstaja pa picture mode "THX", ki naj bi bil res oh in sploh najboljsi - izberes THX in to je to, nobene dodatne kalibracije ni potrebne, to sem prebral v vecini, ce ne v vseh reviewjih.

V10 - dejansko visji razred. glede na to da je sam panel isti got G10/G15, ima enako odlicen kontrast, globoko crno in dobre barve. itak ima tudi Viera Cast, ampak pomembnejse je, da ima 96Hz cinema mode, kar pomeni da lahko gledas 24p source (filme) z naravno, pravo filmsko kadenco brez motion artefaktov in brez utripanja - G10/G15 namrec tudi poznata 24p nacin, ampak osvezujeta pri zgolj 48Hz, kar pa je bojda premalo (se utripanje res vidi).
barve naj bi bile bolje kalibrirane, pa tudi nastavitev za sliko naj bi bilo dovolj, da se nastavi kar je pac treba.

uglavnem, V10 je boljsi, ampak ne obstaja v 46" izvedbi. sedaj se predvsem ukvarjam z vprasanjem ali je 50" prevelik zaslon za v naso dnevno sobo. ker najbrz je, bom najverjetneje segel po G10.
[kokoon]

kokoon:
Odlično napisana primerjava.
Ker nisi napisal razdalje gledanja me zanima kako daleč stran boš gledal?
Oziroma, če ti slučajno pride prav: Resolution chart

lp, Tomaž

razdalja gledanja je recimo kaksnih 260-280cm, torej recimo okoli 9ft. recimo da se mi dozdeva, da bi pri tej razdalji na 50" zaslonu ze okusil 1080. je pa to prakticno najvecja mozna razdalja, pac fizicna omejitev sobe.

hec je v tem, da se precej gledajo animeji, kar implicira podnapise. zdi se mi, da pri vecjih zaslonih (oz manjsi razdalji) predvsem podnapisi lahko delajo tezave, ker je treba pac bit toliko pozoren na spodnji del zaslona (kjer so podnapisi), da je dejansko pogosto treba premikati oci gor in dol. vsaj pri sebi opazam to problematiko, ampak periferni vid je mogoce natrenirati. ce bi gledal stvari izkljucno v anglescini, se mi (prevelika) velikost ne bi zdela tako kriticna.

se en problem, ki ga imam predvsem z novejsimi, vecinoma akcijskimi filmi, je tresenje kamere, kar ob zaslonu, ki zasede vec vidnega polja, pride se toliko bolj do izraza. to tresenje mi gre neverjetno na k*rac, ampak na sreco itak ne gledam takih filmov, razen "za foro".

potem je seveda problem velikosti same naprave, saj 50" plazma zasede ze kar lep delez sobe, tako da v primeru kot je pri nas, kjer ne gre za namensko, "kino sobo", pac pa za dnevno sobo, lahko zaslon prevec okupira sobo. pa ne govorim o feng shui in podobnih ezotericnih pojmih, ampak enostavno o "wtf, kok huge tv?!?" momentu, ko vstopis v sobo. pac, prevelik za sobo. barva ohisja najbrz lahko pomaga, v smislu ne-crno ohisje najbrz izgleda manjse.

in potem se, koncno, moja draga, ki bo petdeset colskemu monstrumu definitivno nasprotovala iz poleg mojih zgoraj nastetih razlogov, vsaj se dodatnih petih svojih :)
[kokoon]

Okusil 1080 ne bi, bi pa videl razliko glede na 720.
Če si tako mislil, potem bi absolutno okusil 1080. :)
Za 1080 (optimalno) bi rabil gledat na razdalji cca 2m.

Glede petih argumentov pa moram rečt, da vem o čem govoriš. :)
Sicer pa, a si dec al si... you know who. Butneš z nogo ob tla in poveš kako stvari stojijo. Itak sam veš, da smo lahko zelo glasni, dokler ni drage zraven, ker se šele takrat vidi kdo nosi hlače ;)
Midva sva za cca 3m razdalje kupila 42". Pa je že takrat rekla moja, da bo to full preveč.
Če bi ji dons prpelu domov 50 al pa še kej več, mislm, da ne bi mela nč kej proti. Razen cene, itak ;)
Bi pa danes absolutno vzel enako, če bi kupoval.
Je pa res, da smo preveč doma in pred TVjem, pa ne glede na to, če smo samo 1-2 uri na dan.
Skratka, želim ti dobro odločitev in enkraten nakup, pa po možnosti, da napišeš svoje občutke, ko boš kupil.
Mislim, da bo tudi drugim prišlo prav, če boš napisal kakšne so bile dileme ob nakupu, s čim si bil omejen, kako si razmišljal in zakaj si se odločil prav za tisto, ki jo boš kupil.

lp, T.

destiny... Ja možno je, da bomo posegli po drugi konzoli, ko bo ta zapustila naš svet ali pa ko bodo otroci želeli kaj takega (samo še ne razmišljava o njih). Če bi zdaj zamenjala konzolo, potem bi jo definitivno za Xbox360. Samo ne verjamem, da je vredno dati toliko več denarja za igranje iger 10x na leto. Če bi se to počelo vsak dan ali vsak drug dan, potem ja, tako pa mislim, da je vseeno X10 serija čisto vredu. Sem samo v dilemi ali vzeti Y ali E model. Velikost sva že dorekla in prišla iz 32' na 42', čeprav se fantu zdi zelo preveč.

Sem pa danes bila v Merkurju v Lescah in malo povprašala prodajalca, kaj on priporoča. In v mojem primeru priporoča LCD in 37' diagonalo. Je zelo proti plazmi, ker jih kao ne delajo več in so zastarele.

Sem se pa potem še danes pogovarjala z bratrancem, ki je tudi bil v dilemi kaj kupiti, pa se je odločil potem za LCD Sony s to novo tehnologijo predvsem zaradi ugodne cene (preko takratnih vez). Meni pa je tudi on priporočal plazmo. Tako da bova vzela plazmo. Samo še proizvajalec in model nista čisto jasna.

Danes sem gledala še eno LG plazmo 42PQ1000 za 500. Kaj pa pravite na to plazmo? Se splača dat več za Panasonic?
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

aha, se to - podstavek pri G10/G15 ni vrtljiv, medtem ko pri V10 je.

ja, lahko bi udaril po mizi in rekel pedesetka pa konc debate, ampak niti sam nisem preprican :)
[kokoon]

Pomojem ja

Ja če maš majhno razdaljo potem ne,ker prijatelj sedi 3m stran od 46 in je prevelika.Ko gledaš nogomet,plešeš z očmi ,kot da bi tekal za njimi in za podnapise glavo ,dajaš gor pa dol.

Sem pa danes bila v Merkurju v Lescah in malo povprašala prodajalca, kaj on priporoča. In v mojem primeru priporoča LCD in 37' diagonalo. Je zelo proti plazmi, ker jih kao ne delajo več in so zastarele.

Haha, mislim da je tale prodajalec v Merkurju malo "zastarel".

Glede LG-ja ne vem, s Panasonicom pa sigurno ne boš zgrešila...

clancy ::

rzidar1, ne da bi ti karkoli vsiljeval, tudi sam sem bil v dilemi ali naj kupim Samsunga, LG-ja ali Panasonica in na koncu sem se po skoraj dvomesečnem branju forumov in testov odločil za Panasonica.
Tule imaš en test:
http://www.whathifi.com/Review/Panasoni...

in še ena zanimiva tema na Avforumu:
http://www.avforum.si/index.php?topic=7...

LP!

BeerBelly ::

aha, se to - podstavek pri G10/G15 ni vrtljiv, medtem ko pri V10 je.

ja, lahko bi udaril po mizi in rekel pedesetka pa konc debate, ampak niti sam nisem preprican :)

Ni res. Sam si lastim 50G10 in je podstavek vrtljiv. Možno da je razlika pri podstavkih že pri velikosti modelov.

off topic: tudi mene zjezi, ko kakšen "strokovni" prodajalec začne prodajati buče o zastarelosti plazem in njihove tehnologije. Glede na to, da je za najboljši cenovno dostopen TV smatrana Pioneerjeva že kar nekaj leta stara plazma...

Ni res. Sam si lastim 50G10 in je podstavek vrtljiv. Možno da je razlika pri podstavkih že pri velikosti modelov.

zanimivo. na testu tule pise:
The TCP50G10 includes a fixed (non-swivel) table stand.

zmeram bolj se mi zdi, da so ti aparati ZELO razlicni glede na drzavo/obmocje... cudno mi je tudi, da mediamarket.si, ki ocitno prodaja nemske verzije, sploh nima serije G10, ampak GW10: link
in ravnokar sem ugotovil, da je razlika v tem, da ima GW10 poleg DVB-C in DVB-T tudi DVB-S tuner.

sicer pa, prejle sem ugotovil tudi to, da evropski modeli G10 nimajo THX nacina slike, ima ga samo V10. v ameriki je drugace. sigurno so se druge razlike, precej zoprna rec, da nikjer ni neke resne natancne primerjave...
[kokoon]

BeerBelly ::

Mislim, da je razlika med GW10 in G10E tudi v tem, da GW10 nima mpeg4 dekoderja. GW10 je delana za nemški trg, ki tega ne potrebuje. Tudi pri G10E moraš izbrati Finsko oz. Švedsko kot državo kjer se nahajaš da ti poda možnost iskanja DVB-C kanalov.

Modeli se kar dosti razlikujejo glede na vse te črke...moraš biti res pazljiv, da dobiš to kar hočeš...
Smešno mi je da npr. G10E vsebuje mpeg4 dekoder, medtem ko X10E ga ne, ampak moraš vzeti X10Y verzijo...

tukajle je en zelo obsiren review evropskega 42" G10 aparata v hrvascini: http://hdtelevizija.com/2009/06/04/rece...

tukaj pa je en gromozanski evropski thread (ubistvu je to samo part1, potem sta se part2 in part3 - vse polinkano) o G10 plazmah: http://www.avforums.com/forums/plasma-t...
[kokoon]

hm, za GW10 na Mediamarket.si sicer piše da ima mpeg4, lahko pa da so samo skopirali tekst z opisom nekega drugega aparata...

OldSkul ::

Men je smešno da sploh delajo take modele, da nekje je mpeg4 tuner nekje ne. Ma bi povsod prodajali isto, tudi če ne rabijo. Mogoče bojo pa v prihodnosti preklopili na mpeg4...! Jao ti proizvajalci.

Še eno vprašanje.

Kaj če primerjam Panasonic TH-42PV80P in TX-P42X10E/Y? Recimo, da dobim TH-42PV80P za 200€ manj od TX-P42X10E/Y. A se jo splača vzet? V čem je slabša? Kaj pa ti DVB-T in DVB-C? Zdaj že sama več ne vem, ali jih potrebujem ali ne.
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

Saj smo ti lepo povedali - če imaš na strehi ali balkonu televizijsko anteno, potrebuješ DVB-T. Če imaš satelitsko anteno, je koristno imeti DVB-S. Če imaš digitalno kabelsko televizijo, je koristno imeti DVB-C (ni pa nujno). Če imaš navadno kabelsko, ne rabiš nič. Če imaš internetno tv (iptv), ne rabiš nič.

Kar se primerjave med dvema različnima modeloma tiče, moraš pa sama pogledati, kako velika se ti zdi razlika v kakovosti slike. Eni sploh ne opazijo razlike in potem je brezveze dajat več denarja, kot je nujno potrebno. Enim pa se zdi razlika vredna denarja. Nihče se ne more odločit namesto tebe.

O.

PV80 je še starejše generacije, jest bi med tema dvema definitivno vzel X10.

Ok.
Prepričali ste me in bom vzela X10 serijo.
Hvala!
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

se en popravek, angleska varjanta G10 (s koncnico B) predvaja 24p vsebine s 96Hz frekvenco osvezevanja. lahko kdo od tu potrdi, da tudi G10E ali GW10 pozna 24p: 96Hz opcijo?
[kokoon]

benx ::

Vsi letošnji full hd panasonici(serije S,G,V,Z, s končnico E oz. ES pr S seriji) imajo dvb-t/c mpeg4 tuner.

jeanmike ::

Eno vprašanje. Ali se bolj splača kupiti plazmo (panasonic v10) ali led lcd samsung? Glede na specifikacije sta si izredno podobni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jeanmike ()

Panasonic.

O.

jeanmike ::

Zakaj?
««
76 / 154
»»