» »

Nimaš otrok... plačaj davek!!!

Nimaš otrok... plačaj davek!!!

1 2
3
4

Keyser Soze ::

Fantje, samo sedaj bo pa problem, ko se bomo tepli čigav je froc. Pomoje bodo uvedli "trošarine" na teste očetovstva in še tam zaslužili par tolarjev.:D

P.S.: Sem rekel punci, da moramo sedaj naredit otroka (bi mu dali ime Davko če bi bil fant), pa je rekla da rajši davek plačuje?:\ Go figure...

Keyser Soze ::

Eeee, pa mi je upalilo.... Jaz osebno bom vsak teden "uspešno" obiskal banko sperme. Ni hudič, da me po ene 100 obiskih popolnoma oprostijo kakršnegakoli davka doživljensko.

Ker če s tem ne skrbiš za nataliteto... In nisi super narodno zave`den (ali zave^den)??

Olajuwon ::

P.S.: Sem rekel punci, da moramo sedaj naredit otroka (bi mu dali ime Davko če bi bil fant), pa je rekla da rajši davek plačuje? Go figure...

Hehe... vidim, da bejba pa te le ne tako ljubi kakor si ti zamišljaš>:D
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

cryptozaver ::

Mocno dvomim da bo kaj kruha s tega predloga. Je totalno zgresen za ta cas in okolje.

Se pa strinjam da je potrebno vzpodbujati rodnost Slovencev, ampak le s kakimi financnimi ali drugimi bonusi. Mladim se sigurno ne mudi imet otrok zaradi samo izobrazevanja, nezrelosti (v pozitivnem smislu) ampak tudi zaradi eksistencnih razlogov. Vecina itaq do 30+ zivi pri starsih in hoce imet od zivljenja vec kot le zivotarjenje.

Trenutne socialne in druzbene razmere nikakor niso vzpodbudne. Ne vem ali ni volje ali preprosto - denarja?

drejc ::

Folk, vi ste ovce, naši nezreli novinarji pa so vaši pastirji. To, da bo kdo od nas po Boscarolovem predlogu plačeval davke je LAŽ.

Kako se zdej počutte?

mescaline9 ::

Valda raje plačaš davek kot imaš otroka. Otrok je velik finančni in psihološki napor, davek pa sam finančni:)

drejc ::

Kake neumnosti na tem forumu...vse kar ste pisal ste prebral/slišal posredno od medijev.

Pa je kdo dejansko poslušu Boscarolov predlog v soočenju z Lahovnikom?

Mislm...ofce vsi po vrsti.

BluPhenix ::

drejc: ja smo poslušali in sem ga na kratko opisal par postv višje, od tam naprej je tekla malo drugačna debata.

Zakaj po tvoje noben tukaj nebi plačeval davka? Ker bi imeli vsi otroke?

drejc: kako pa naj slišimo za stvar drugače kot preko medijev? Kaj si bil ti v sobi kjer je potekala debata? Jaz sem prebral kar je Boscarol rekel, njegov citat, kot večina nas in debata teče glede na njegove besede, ne na medijske učinke.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Ibn, dej ne nakladaj no...

ankaslovanka ::

a je kdo opazu ta se ta zakon ne sklada s 55. clenom ustave slovenije?

ne vem kako misljo oni to narest..

Ziga Dolhar ::

Ma pa sej stvar ni prišla niti do osnutka predloga zakona.
https://dolhar.si/

ThinMan ::

Glede ustave bi lahko rekli, da če hočejo, bodo tudi ustavo spremenili.
Je pa res da so to samo besede nekega podjetnika, ki je oh in sploh v Sloveniji (se pravi zelo uspesen). Nekomu sicer to pase. In res je da je s to izjavo samo odvrnil pozornost od dela vlade, ki je sedaj na oblasti.

Taksna tema v danasnjih casih, ko po koncani fakulteti ali srednji šoli, se ne moreš nikjer zaposlit, je resna grožnja da nas še bolj "omeji". Ampak v prihodnje lahko res pričakujemo kaj takega.

Sem ga poslušal včeraj, mislim da na SLO1 - "Imam enega otroka, žena je pokojna in tretiram da je ta otrok njen, sam pa bi plačeval davek". Moj komentar: Plačuj saj imaš denar.

Pa še to: Kolk sem slišal po TV, Družine z otroki naj bi bile olajšava za delodajalca in s tem tudi konkurenca osebam brez otrok. Ja kdo pa pravi da bomo mel večje plače. Je*eš ti to da ti dajo olajšavo, ko pa nimaš čez mesec kinte za preživet.


Samo tolko...


Vem da je nekaj od tega že bilo napisno ampak me je nekako prijelo....
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

cryptozaver ::

Tale predlog je kot Fredy M. Padu je z neba, je butast, danes o njem govorijo vsi, cez dva mesca pa noben vec.

Tear_DR0P ::

S to razliko da je fredy še vedno na sceni
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

drejc ::

Kolikor je meni jasno naj bi davek plačevali delodajalci/podjetje in ne zaposleni. To naj bi predvsem olajšalo izbiro novozaposlenih z mladimi otroki, katerih se sedaj delodajalci vsaj malo ogibajo, ker vejo, da bodo manjkali od dela več kot tisti brez malih otrok in so pred tem nezasčiteni. Še posebej ženske.

ThinMan ::

To naj bi predvsem olajšalo izbiro novozaposlenih z mladimi otroki, katerih se sedaj delodajalci vsaj malo ogibajo, ker vejo, da bodo manjkali od dela več kot tisti brez malih otrok in so pred tem nezasčiteni. Še posebej ženske.


Ja saj to se že dogaja, in je praksa, da delodajalec ne bo zaposlil ženske, ki še ni rodila oziroma ni poročena. Razen če gre za državne ustanove, prijateljska podjetja (družinska, ...)

Jebi ga. Bodo pa v šolah morali namesto da svetujejo kako priti do boljše izobrazbe, uvesti predmet, kako na hitro zanositi in dobiti službo, pa da ti kljub temu starši stojijo ob strani ter da dobiš na mesec dovolj cekinov za vzdrževanje frocov.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

BluPhenix ::

flade: le da je to na ravni delodajalcev, tisto bi pa bilo na drzavni ravni.

Najlepse bo to, da se bo delodajalcu bolj izplacalo placevati davek za neko zensko, kot da bi bila na porodniski...

Oziroma, da se bodo zmanjsale moznost zaposlovanja zensk, oziroma bojo tiste brez otrok 2x tepene: 'te ne morem zaposliti ker si predraga (zaradi davka) in te nocem ker nisi se rodila'

BigWhale ::

> zbiro novozaposlenih z mladimi otroki, katerih se sedaj delodajalci
> vsaj malo ogibajo, ker vejo, da bodo manjkali od dela več kot tisti
> brez malih otrok in so pred tem nezasčiteni. Še posebej ženske

Khm! Ravno obratno, rajsi se vzame zensko, ki ze ima otroka, se rajsi taksno, ki ima dva. Zakaj? Tista, ko pride se brez otroka, se lahko po pol leta odloci biti noseca, to pomeni, da je cez osem mesecev ne bo vec v sluzbo in bo manjkala eno leto. Ce ima pa rizicno nosecnost, bo pa kar takoj manjkala, celo mosecnost + porodnisko.

Dr Evil ::

Glede nato,da so se ljudje končno začeli pogovarjat o resnično važnih stvareh,bi rekel,da je nova vlada na dobri poti.:D

Stepni Volk ::

Vsi, ki nimajo otrok, naj plačajo davek!

Končno bo začela cerkev vračati denar :)

Povedano drugače... državniki so nekoliko zmedeni... samskim ženskam ne dopušča umetnih oploditev, parom, ki majo problem spočeti otroke, umetno oploditev omogočijo le 3x...

Je pa res, da je v marsikateri državi Evrope dražje biti samski. Predvsem samski moški, za katere so zavarovalnine (zdravstvena, življanska...) veliko dražje... so pač bolj riskantna skupina...
A o tem je že lepo francoski pisatelj, katerega imena se trenutno ne spomnim:
"Ljudje, ki živjo v zakonu živijo dlje in to je hkrati tudi njihova kazen."


BTW Izjava v FInancah je bila vzeta iz konteksta in je bila danes na Valu202 okoli 12h predstavljena bolj podrobno... in seveda manj katastrofalna :)

Zeberdee ::

Moja mati je dobila letos davčno olajšavo za šolanega otroka nekaj čez 5000 SIT. Šolske malice (bonov), nimam, kljub temu, da imam samo enega starša. Otroških doklad tudi nimam.

Vlady ::

Men se zdi predlog, da bi bili zaposleni z otroki manj "dragi" za delodajalca kot tisti, ki jih nimajo brilijantna!!!! :D
DAnes skor ne smeš it več na porodniško. Nkateri dajejo pri podpisu pogodbe aneks s katerim se obvezuješ za določeno časovno obdobje da ne boš koristil porodniškega dopusta. Potem pa delaj otroke če hočeš >:D Moja sestra 2 leti ne sme it na "Porodniško". In to nej bi bla fajn država? In potem še obdavčenje študentskega dela, višanje pokojnin... Super, kmal bomo lahko mladi, dal samo še štrik za vrat in prepustimo svet 80. letnikom, da bojo širili našo vrsto.
Mogl bi ukinit pokojnine, in pustit da za stare poskrbijo družinski člani ali sorodstvo, v kolikor jih nima, bi dobil državno določen dom za ostarele. Ne pa da se z porshejem pripelje dedek na palčki u banko in dvigne 400.000 SIT kot bi to počel vsak dan. In ne da nekateri v tej tupi državi dobijo 320.000.000 SIT odpravnine od države (to je 600. delavskih plač in sedaj lahko preračunamo koliko časa delavec dela za tako vsoto???). In potem še tu nakup vladnega letala in plačevanja članstva v NATO-u ki ga sploh ne potrebujemo, im potem še pošiljanje vojakov in vojaške opreme v tuje države... Vse to stane in je nepotrebno. Šolski sistem je u k***u, davki u p***i,... Važno da se uni lohka pelejo u BMW-jih in merđotih in da imajo vladno letalo... :\ Resda se je z zamenjavo vlade malo spremenilo na bolje ampak še vedno ista pesem... money money money
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

perci ::

Moja mati je dobila letos davčno olajšavo za šolanega otroka nekaj čez 5000 SIT. Šolske malice (bonov), nimam, kljub temu, da imam samo enega starša. Otroških doklad tudi nimam.

A republiško štipendijo imaš?

Keyser Soze ::

Kaj je s preživnino? In zakaj nimaš otroškega dodatka? Če imaš neko pravico se mi zdi skrajno nespametno ne izkoristiti jo.

MadMicka ::

Vlady, povej ti svoji sestri, če slučajno še ne ve, če je sploh možno, da kdo tega ne ve, da je takšen aneks ničen. Se pravi, desetkrat lahko podpiše izjavo, da dve leti ne bo šla na porodniško, pa gre lahko kljub temu in ji zaradi tega npr. ne more prenehati delovno razmerje.

Kar se tiče nenormalno visokih odpravnin članom uprave, je stvar preprosta. S tem naj se ukvarjajo lastniki. Lahko se vzpostavi odškodninska odgovornost članov nadzornega sveta, morebiti se lahko tudi izpodbija sporno pogodbeno določilo, lahko je podano celo kaznivo dejanje. Skratka nič takega, da se ne bi moglo rešiti v obstoječem pravnem sistemu.

Perci, sej tudi bianco odpoved je nezakonita. V praksi se v takšnih primerih v pravdi običajno pokloni vero delavcu, seveda upoštevaje okoliščine konkretnega primera.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

Mici - mislim, da se je Vlady mal narobe izrazil, po mojem je njegova sestra podpisala bianco odpoved.

Vlady ::

Ne samo mogla je podpisat aneks k pogodbi, ker je stara 24 let in ne sme koristiti porodniškega dopusta za 2 leti. Otroke lahko ima, samo brez porodniške. Lohka bi vzel porodniško njen fant, sam to ni isto kot mama :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Bob Rock ::

Otroke lahko ima, samo brez porodniške.


Nisn pravnik, sam pomoje, da ce bi mela otroka, tole ne bi slo skoz. Ce bi pa zahteval to, bi jih pa IMO lahka komot tozla.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Soon ::

Ne samo mogla je podpisat aneks k pogodbi, ker je stara 24 let in ne sme koristiti porodniškega dopusta za 2 leti. Otroke lahko ima, samo brez porodniške. Lohka bi vzel porodniško njen fant, sam to ni isto kot mama


Prosim te lepo - ne piši neumnosti.
Ta aneks je ničen- celo kazniv, če ga nese pristojnemu inšpektorju.
Porodniško ti plačuje DRŽAVA od 8 .meseca nosečnosti naprej.
Tudi, če bi morala biti npr. zaradi težke nosečnosti na bolniški jo mora lepo plačevati do osmega meseca..
Če bi jo odpustil, čaka delodajalca težka denarna kazen, odpravnina....
Moja kolegica je doživela podoben primer. Pokasirala je fino, delodajalec pa je plačal lepo kazen.
Miran

crtomir ::

Meni se zdi da se vsi po vrsti ali delate norca ali pač nočete odrasti.
Malo se zamislite nad svojimi besedami, ja seveda najboljše bo da še naprej podpiramo neporočene pare, ki imajo otroke in od države vlečejo lepe denarje (kao mati je samohranilka po možnosti še nezaposlena, oče je neki luftar ki ima malo plačo in ne plačuje preživnine ...bla bla bla.. če pa jih greš kontrolirat pa jih 90 procentov itak živi skupaj in cuza državo) Mislim da bi zakone lahko malenkost spremenili vsaj v tej smeri kot imajo to v evropi (konkretno v nemčiji) Da imajo poročeni pari določene olajšave tisti ki pa imajo otroke pa še večje olajšave, s tem da pa je samsko življenje luxus.
No pa poglejmo samo za primerjavo, par se ima zelo rad odloči se da si bo ustvari družino, rodi se jima otrok ali dva potem pa jih niti na morje ne moreta peljati - na drugi strani pa samci ki si lahko privoščijo vse od dobrega avtomobila do dobrih dopustov. Naj bo takšno življenje tretirano kot luxsuz kar tudi je.
Slovencev nas je iz leta v leto manj naj država poskrbi da bo drugače in omogoči mladim družinam (seveda z pravnim statusom torej poročenim...) da bodo otrokom lahko nudili poleti malo morja pozimi kakšno šolo v naravi s šolo smučanja itd.
Skrajni čas je da nekaj naredimo.
Mislim da imajo največ proti temu takšni ki so v svoji mladosti imeli vse (ker je bi takšen sistem in so imeli vsi večinoma dovolj) nene pa razmišljajo kako bo ko bodo imeli lastne otroke pa verjamite da jih boste imeli prej kot slej.

TAKO SEDAJ PA ME RAZTRGAJTE.


Lep pozdrav!

poweroff ::

Deadalus: Drugače si pa Barakuda vsaj v oni o nadzoru s strani zavednih državljanov sfalil na celi črti. Temu, čemur ti pravič "nadzor," se pravilno imenuje debata, soočanje mnenj. Ko te bo pa nekdo htel prisilit, da spremeniš svoje mnenje, no takrat pa lahko govoriš o za demokracijo nedopustnih postopkih.

Aja, kje pa imamo danes debato? Danes imamo prepir in spektakel. Trenja na POP TV so tipičen primer.

Tudi nimamo kritične javnosti, pač pa potrošniško javnost. In nimamo kritične publicitete, temveč manipulativno.

Nadzor ni vedno očiten. In ne nastopa vedno s silo.

Mediji nas vzgajajo v potrošnike. Njihova glavna funkcija je družbeni nadzor. Foucaulta si kaj bral (njegova kasnejša dela)?
sudo poweroff

Daedalus ::

Če sem samski, brez otrok in lahko grem na počitnice 3x na leto, je to moja stvar. Če mi je kdo (z otroki al pa brez) zavisten zaradi tega, še to vedno ne pomeni, da mi mora država viške pobrat. Otroke imet/ne imet je namreč izbira posameznika, nobeno od teh dveh ni predpisano. Tako da je to tvoje gledanje zelo švoh na logiki.

Aja, država ni nikomur dolžna zagotavlat počitnic (tud maldim, razplojevalno navdušenim parom ne), jaz pa ne nameravam met otrok.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ČIP 008 ::

Točno crtomir, mi ki imamo otroke plačujemo z raznimi nakupi davek vsak dan. Mislim da ima nemčija to vredu urejeno in sem za enak zakon pri nas.

MadMicka ::

Dej crtomir ne kvas. Samski so kokr bogati, tisti z otroki, pa kokr revni? Mislim, od kje takšne ideje? A se ti zdi npr. Jankovič, ki ima dva otroka reven? Pa tisti klošar, ki nima otrok, se zdi, da je bogat? :D Tkole je to, če se kar nekaj na pamet piše. Samski so bogati, belci so pametni, črnci so športniki. A ne, kok je lažje živet, če so stvari tako preproste.

Otrok predstavlja davčno olajšavo in prav je tako. Otrok oz. njegov zakoniti zastopnik dobi tudi otroški dodatek. Tudi prav. Imamo tudi sofinanciranje vrtcev, šole v naravi, program rabljenih učbenikov ipd. Vse to že imamo. Lahko bi se edino pogovarjali v smislu večjega sofinanciranja vrtca, večje davčne olajšave ipd.

In potem se nekateri še najdejo in kvasjo kokr, ja otrok nimamo dovolj zaradi socialnih stisk. Mislim, kaka bedarija. Večja ko je revščina, več je otrok. In ne obratno. Zdej zakaj je tako, to naj raziščejo sociologi, psihologi ipd. Ampak tako to je. Bolj ko je bogata družba, manj ima otrok. Pa se nč bat zarad otrok. Nč bat, da bomo izumrli. Vedno se jih bo našlo na tisoče in tisoče, ki bodo z veseljem živeli tukaj. Pa čeprav bodo to Afričani, Indijci ali kdorkoli drug. Vsi smo ljudje, mar ne?

Daedalus ::

ČIP - a državljani brez otrok pa ne plačujejo davkov?

@Matthai - dobiš odgovor kasneje. Zdaj morm it...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

crtomir, eni pa vseeno nismo poroceni, pa zivimo skupaj, pa tega ne skrivamo in ne lupimo drzave. Hecno.

:)

demoness ::

crtomir, a misliš da če bodo pari brez otrok bolj obdavčeni, da bodo tisti ubogi prikrajšani otročički kaj večkrat morje videli? Seveda, gospodje poslanci bodo svečano obljubili, da bodo tako nabrani denar porabili samo za počitniške kolonije otrok ljubečih poročenih staršev, ki ne odirajo države. Seveda.

Otrok naj kar bo davčna olajšava. Tudi vrtci se mi zdi da so obupno dragi - kar naj jih subvencionirajo. Ampak da mi bo pa nekdo govoril, da je ne imeti otroka luksuz, ga imeti pa dolžnost - ne, hvala. Kaj že pravi tisti "sramotni" 55. člen?
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

perci ::

BigWhale: Ti nemoralni koruznik >:D.

BigWhale ::

Jebes moralo. ;>

Hm, neimeti otroka ni sramotno. Je izbira. Se mi pa zdaj, ko sem pac na drugi strani, zdi zalostno. :)

Hrvatom se pa to baje zdi ze zelo resno... ;)
http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/...

BluPhenix ::

No, to je že lepša vzpodbuda za imet otroka, kot "naša" ideja zakona.

Keyser Soze ::

Hm, le kaj si lahko kupim za to? Nov ram, pa disk, pa grafiko, pa procesor, pa ... Hm, ene tri bo treba met.:D

Tear_DR0P ::

V bistvu to v sloveniji že poznamo, vendar pritiče le družinam s tremi otroki ali več. 50kprvo leto, 100k drugo leto in 150k tretje in vsako nadaljnje leto vzdržvanja šolo obveznika, dijaka ali študenta. S tem da ker mi to pripada do 26 leta, se mi do takrat ne splača met lastnega otroka :))

Aja velja zgolj v primeru da imaš tri otroke in imajo vsi trije status :)) lahko pa jih je tudi več.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

cryptozaver ::

V SLO se splaca bit NE porocen, imeti otroka ter da je bivalisce enga od starsev drugje.

8-O

Dr Evil ::

V SLO se splaca bit NE porocen, imeti otroka ter da je bivalisce enga od starsev drugje



Zato pa se morajo stvari uredit tako,da se otroka splača oziroma vsaj ne ne splača met.:D

Mercier ::

http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/...

Vela Luka, ki ima okoli 4500 prebivalcev, bo podelila finančno pomoč tudi za prvega in drugega otroka. Starši bodo za prvorojenca dobili pomoč v višini 1500 kun, za drugega otroka pa 3000 kun.

Enkratno finančno pomoč za novorojence je predstavilo tudi več drugih hrvaških mest, vendar pa nobeno ni tako "velikodušno" kot Vela Luka.


BTW, tu se je problem tradicionalno reševal tako, da so se pari poročali šele ko so že imeli otroke. Kao ena vrsta bonitete moškim.

Daedalus ::

@Matthai

Aja, kje pa imamo danes debato? Danes imamo prepir in spektakel. Trenja na POP TV so tipičen primer.

Ne vem, če si že kdaj sodeloval v kaki pogajalski skupini... Jaz sem pomagal pripravljati materiale za pogajanja ŠOS z vlado, okoli vprašanja študentskih domov. Kasneje sem na to temo napisal seminarsko za Analizo politik. Ti jo lahko dam za prebrat, pa boš videl, kako je potekala debata na to temo. Hec je lih v tem, da večina debat o problematiki (takih, ki nekaj štejejo) poteka stran od množic, med zainteresiranimi skupinami. Večina pa nikol ni bila zainteresirana.
Trenja so hrana za množice, ki so približno isto kritične, kot so bile pred 100, 200 al pa 1000 leti. Jaz ne vem, zakaj vsi danes jamrajo, da ni kritične javnosti. A je kdaj obstajala? Meni se zdi, da ni, da je bil kritičen odnos vedno domena tistih, ki ne sprejemajo popolnoma pravil obnašanja/vedenja, se pravi, pri teh tradicionalna vzgoja (pri čemer ni pomembno, al te vzgajajo starši, pleme, šola al pa mediji) ni bla uspešna. Takih ljudi je pa praviloma malo. In s tem je tudi praviloma malo kritične publicitete, večina se itak igra po določenih pravilih. Mediji pač opravljajo svojo vlogo v skladu s pričakovanji z ene strani oglaševalcev, z druge strani bralcev. Večina ljudi itak ni sposobna kompleksnega dojemanja sveta okoli sebe in se temu primerno tudi obnašajo. Si že slišal za preferenčno branje? So mogoče za to krivi mediji? Sej lahko poskušaš prepičati folk, da ni vse tako, kot se zdi, ampak te ne bo nihče poslušal. Ker jih ne zanima. Majo raje sistem binarnih opozicij, prosto po Levi Straussu - al si naš, al pa nisi. To je prav, to ni. Večina folka zaznava svet črno-belo (marsikdo nima niti dovolj miselne kapacitete za kaj drugega), zato ne moreš pričakovati kritičnosti od večine. Svet ne funkcionira tako.

Mediji - seveda včasih zlorabijo svojo moč. Samo, prej ko se spravimo v teorije zarote, se je treba vprašati, ali so uredniki vedno nastavljeni s strani nekoga, ki hoče nadzor, ali se zgolj obnašajo v skladu s svojimi prepričanji? Jaz pravim, da predvsem drugo. Seveda spada sem odvisnost od oglaševalcev, samo to je pač žrtev, ki jo moraš sprejeti. Objetivnosti ni, če ni neodvisnoti. Neodvisnot pa ni mogoča. Tako deluje družba (kot jo jaz vidim) - vse je med seboj na nek način povezano in seveda ima to tudi nezaželene posledice.

Drugače pa me ne skrbi, dokler obstaja kritično prebivalstvo, ki zna misliti s svojo glavo. Do takrat bojo obstajale teorije, ki bojo rušle idealno podobo današnje družbe. Ko bojo pa te zginle, no pol smo pa v dreku.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

Bolj ko je bogata družba, manj ima otrok.
Tako je splošno sprejeto mnenje. Ki pa ni nujno povsem pravilno.

Morda funkcija števila otrok v odvisnosti od blagostanja (npr. BDP per capita) ni enostavna padajoča linearna funkcija, ampak se pri določeni stopnji obrne nazaj navzgor.

To bi razložilo fenomen v ZDA, kjer so tudi pred desetletji imeli vedno manj otrok, sedaj pa se je to obrnilo in jih imajo občutno več kot v EU. Pa je BDP p.c. v ZDA za 40% višji kot v Zahodni Evropi (da ne govorimo o tranzicijskih državah). In ne, dohodek v ZDA ni neenakomerno porazdeljen - velika večina prebivalstva ima dober standard. Tudi ni stvar v tem, da bi rojevali priseljenci, črnci itd - ne, tudi pri belcih je normalno, da so v družini 2-4 otroci.

Verjetno naša stopnja standarda ne motivira ljudi, da bi imeli velike družine - blagostanje je ravno dovolj veliko, da je povprečen človek vsaj malo izobražen, ima kake hobije in bi rad imel kaj več od življenja. To želi obdržati, hkrati pa tudi morebitnim otrokom omogočiti vsaj enako dobro življenje. To pa je pri takih plačah in stroških težko. V ZDA je to veliko lažje, ker je razpoložljiv dohodek povprečnega človeka toliko večji.
Gotovo pomaga tudi dejstvo, da stane v ZDA družinska hiša v predmestju le polovico ali tretjino toliko, kot v Sloveniji, kljub vsaj 2x višjim plačam. Udobno stanovanje si lahko privošči vsak, ki je uspešno končal high school in dobil solidno zaposlitev (kar je večina).

Za otroke je gotovo bolje, če ima vsak svojo sobo (tudi če sta dva, trije, štirje), kot če se cela družina drenja v eno- ali dvosobnem stanovanju. Da ne govorimo o drugih stvareh, ki jih omogoča visok (ameriški) standard.

Za več otrok je treba torej krepko pospešiti gospodarsko rast. To se pa ve, kako. Z liberalizacijo gospodarstva, zmanjšanjem davkov in tudi socialnih izdatkov...

Za preživetje naroda je potrebna gospodarska šok terapija. The American way kakopak.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

pablic ::

Malo sem prebiral tole vašo razpravo.
Moje mnenje je tako, da naj imajo vsi ljudje enake možnosti. Tako tisti ki imajo otroke in tisti ki jih nimajo. Torej če bi bila šola, knjige, malica in vrtec zastojn (100% državne subvencije), ter bi bili otroši dokladi malo višji (ne sedanjih 7k sit kar ni ne vem kako veliko), tako da bi krili stroške za otroka (hrana, oblačila), bi bilo finančo stanje celotne družine brez otrok enako kot finančno stanje družine z 1,2,3 ... otroci. Seveda pa mora ta denar država nekje vzet, zato bi se povečali davki.
Finančne zmožnosti ne bi bile več ovira za odločitev za otroka, pa tudi bogatejši ne bi bil nihče. Menim da s takim predlogom nihče ni diskriminiran.

BigWhale ::

Samo ta predlog ne bi bil vsec 'anti komunistom'... ;>

Tear_DR0P ::

Bolj ko je bogata družba, manj ima otrok.

Mormoni so ena izmed najbogatejših družb v ZDA, pa majo po 5+ otrok.
Gotovo pomaga tudi dejstvo, da stane v ZDA družinska hiša v predmestju le polovico ali tretjino toliko, kot v Sloveniji, kljub vsaj 2x višjim plačam.

Sej v bistvu tud v Sloveniji stane hiša tolk kot v ameriki, sam nihče ni stakšno hišo zadovoljen. Druga reč je pa ta da v Sloveniji teren ni primeren in dovolj velik za takšne gradnje.
Za preživetje naroda je potrebna gospodarska šok terapija. The American way kakopak.

In pa The American Way ni nujno najboljši. Čeprav ga nekateri vidijo tako. Eni so ga uspel videt z druge strani in to me je odvrnal da bi ga šel preverit. Sorodnik je dobil štipendijo za študij na martha graham plesni šoli, ki je ena boljših. No tam je žvel v takem pajzlcu, v sloveniji noben študent ne žvi tko slabo, pa za tist pajzlc je delal cele dneve. Kej boljšga pa si ni mogu privoščit.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kako dvigniti nataliteto? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6611291 (10629) jype
»

Koliko stane otrok?

Oddelek: Loža
484206 (2569) BigWhale
»

Davek na nestarševstvo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26113054 (8344) djordjevic
»

Rodnost

Oddelek: Problemi človeštva
432981 (1956) ThinMan

Več podobnih tem