Začenja se Telemachov prevzem T-2

Matej Huš

16. avg 2024 ob 22:40:17

Telemach je podpisal pogodbo za nakup operaterja T-2, kar so napovedali junija. Za uspešno izpeljavo posla je potrebno še soglasje varuha konkurence, ki ga še ni. Telemach bo najprej kupil 24,9-odstotka operaterja, za kar soglasja ne potrebuje, nato pa bo delež povečal na vsaj 98 odstotkov. S tem bo v praksi prevzel popoln nadzor nad družbo.

V T-2 zatrjuje, da naročniki ne bodo opazili sprememb. Storitve naj bi še naprej zagotavljali samostojno in pod svojo blagovno znamko, uvedli pa bodo tudi nekaj novosti, ki jih bodo predstavili jeseni. Pogoji poslovanja in naročniški paketi naj bi ostali nespremenjeni.

T-2 je bil ustanovljen leta 2004 in je z velikopoteznimi načrti gradnje optičnega omrežja povzročil napredek na tem področju, saj je k ukrepanju vzpodbudil tudi konkurenco. Podjetje je zaradi hitre rasti in obsežnih investicij v omrežje, ki pa se niso odrazile v zadostnem povečanju števila naročnika, vmes zašlo tudi v težave. Letos je SDH zahteval stečaj podjetja, ki pa se sedaj ne bo zgodil. Podjetje je sicer lani ustvarilo skoraj šest milijonov evrov dobička ob 115 milijonih prihodkov. T-2 ima 22-odstotni tržni delež na področju zagotavljanja širokopasovnega dostopa do interneta, pri spletni televiziji pa kar tretjinskega.

Telemach je bil ustanovljen leta 1999, od leta 2013 pa je v lasti United Groupa. S SDH je podpisal poravnavo, po kateri bo SDH prihodnji teden prejel 37 milijonov evrov, do leta 2027 pa še 53 milijonov evrov, s čimer bo dolg T-2 odplačan.