Voyager 1 je poslal vsebino pomnilnika, ali nam to pomaga?

Matej Huš

18. mar 2024 ob 07:50:35

Čeprav je pretežni del letošnjega leta Voyagerju 1 kazalo sila slabo, je NASA spet bolj optimistična. Voyager 1 sicer na Zemljo še vedno pošilja stalen tok podatkov, a so ti nesmiselni. Inženirji so precej prepričani, da težava tiči v računalniku za FDS (flight data subsystem), ki je odgovoren za obdelavo podatkov pred pošiljanjem na Zemljo.

Popravljanje na daljavo je zapleteno, še težje pa je to početi z zamikom. Svetloba in s tem signali do 24 milijard kilometrov oddaljene sonde potujejo 22,5 ur, torej inženirji potrebujejo skoraj dva dni, da ugotovijo, ali je kakršenkoli ukaz kaj rešil. Upanje pa vzbujajo podatki, ki so jih prejeli 3. marca. Tedaj je Voyager 1 poslal zapis celotne vsebine pomnilnika FDS, kar je bil odgovor na 1. marca poslan ukaz, naj FDS preizkusi različne sekvence.

Izpis vsebine celotnega pomnilnika je dragocen, ker ga sedaj NASA primerja s podobnim zapisom iz časa, ko napake še ni bilo. Šele 10. marca so inženirji ugotovili, da so prejeli celoten zapis pomnilnika, zato ga sedaj intenzivno analizirajo. Če bodo ugotovili razliko v primerjavi z zapisom iz lanskega leta, bo to že močan signal, kje tiči napaka.

Da je Voyager 1 skupaj s sestrskim plovilom Voyager 2 še vedno odziven, je po 46 letih pravcati čudež. V bližnji prihodnosti bosta utihnila zaradi izčrpanja generatorjev energije RTG, a to bo trajalo še nekaj let. NASA je zato odločena, da ne obupa in da Voyager 1 prikliče. To je še vedno malo verjetno, a je vsaj nekoliko bolj, kot je bilo pred mesecem dni.