Ali za skeniranje potrebujemo polne kartuše? HP: Seveda!

Matej Huš

13. avg 2023 ob 12:28:37

Dobro znano dejstvo je, da črnilo ni potrebno za skeniranje dokumentov ali pošiljanje faksov, in zagotovo je mogoče izdelati večnamenski tiskalnik, ki ti funkciji opravlja tudi, če mu zmanjka črnila, trdijo tožniki v tožbi, ki so jo februarja vložili zoper Hewlett-Packard. V njej podjetju trdijo, da je prodajalo večnamenske naprave - tiskalnike, skenerje in fakse v enem - ki ne delujejo brez črnila. HP je hitro odgovoril z zahtevkom, da se tožba zavrže, saj da tega dejstva nikoli prikrivali. Zvezno sodišče v Kaliforniji je sedaj ta zahtevek zavrnilo, zato se bo tožba lahko nadaljevala.

Seznam taktik, s katerimi proizvajalci tiskalnikov priklepajo kupce tiskalnikov na lastne kartuše, je dolg in zvijačen. Sega od nepopolne porabe črnila, onesposabljanja neorginalnih kartuš in sumljivih posodobitev, do načrtovane odpovedi tiskalnikov po prednastavljenem številu natisnjenih strani. Medtem ko nekatere izmed taktik vsaj v teoriji držijo, denimo bojazen pred okvarami komponent zaradi nekakovostnih črnil, so druge res lovske. Sem sodijo HP-jeve večnamenske naprave, ki znajo tiskati, skenirati in pošiljate fakse - a le, če imajo dovolj črnila.

V tožbi, ki jo želijo preoblikovati v kolektivno, tožniki trdijo, da je HP prikrival to omejitev. Da je HP vedel za njo, se zdi samoumevno, a vseeno so morali tožniki to dokazati. K sreči so jim na podpori uporabnikov HP-jevi agenti dejali, da tiskalnik ne bo deloval brez črnila. Tedaj se tiskalnik postavi v Error state in preneha skenirati ali pošiljate fakse. Medtem je v oglasih pisalo, da lahko skenirajo kjerkoli in kadarkoli.

HP še zdaleč ni edini, ki uporablja nespodobne prakse. Canon se je v predlanski tožbi zaradi zelo podobnih očitkov lani poravnal za nerazkrito vsoto.