HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Matej Huš

15. sep 2022 ob 19:46:12

Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti zahtevka.

Kakorkoli, HP je v drugih državah tudi izplačeval odškodnine zaradi istovrstnega početja. V ZDA je izplačal okoli 1,5 milijona dolarjev, v Avstraliji pa približno 50 avstralskih dolarjev za posameznega potrošnika. V Italiji pa so ga varuhi konkurence predlani oglobili z 10 milijoni evrov. A sporne prakse niso ukinili, le izrecno so jo omenili. Starejši tiskalniki so v novi nadgradnji Dynamic Security resda izgubili, novi pa ga še vedno uporabljajo, le da potrošniki to vidijo in so s tem seznanjeni.