Hewlett-Packard množično onesposobil neoriginalne kartuše

Matej Huš

19. sep 2016 ob 12:41:30

Številni uporabniki Hewlett-Packardovih brizgalnih tiskalnikov so minuli torek žalostni zrli v svoje tiskalnike, ki so nenadoma začeli javljati, da je vstavljena kartuša poškodovana in da jo bo za nadaljnji tisk treba zamenjati. To se je zgodilo izključno uporabnikom neoriginalnih kartuš, zato so ljudje hitro posumili, da je HP namerno onesposobil njihovo uporabo. Sedaj to med vrsticami priznava tudi HP.

Sumljiva je bila zlasti množičnost, ker so vsi ti tiskalniki odpovedali na isti datum. Na internet se je kmalu usulo na tisoče pritožb uporabnikov, a je HP sprva kakršnokoli manipulacijo zanikal in dejal, da gre za posledico uporabe neoriginalnih, slabih kartuš. Kasneje so svojo izjavo spremenili in dejali, da je to posledica nadgradnje firmwara.

Večina tiskalnikov ni dobila nobene nadgradnja firmware po letošnjem marcu, pa še tedaj se je nalagal firmware z datumom 2015. Prav tako so odpovedali tudi tiskalniki, ki nimajo dostopa do interneta. Proizvajalci tiskalnikov z nadgradnjami pogosto onemogočijo uporabo neoriginalnih kartuš, a v HP-jevem primeru vse kaže na to, da so v firmware vnaprej zapisali datum, kdaj naj tiskalnik začne zavračati neoriginalno kartušo.

Sedaj se je uradno odzval tudi HP, ki je dejal, da njihovo tiskalniki v več primerih zavračajo neoriginalne kartuše, ker da s tem ščitijo intelektualno lastnino podjetja in uporabnikom zagotavljajo večjo varnost in kakovost uporabe. Priznali so tudi, da so spremenili programsko opremo v tiskalnikih, kar je razlog za nedelovanje neoriginalnih kartuš, ki nimajo HP-jevega čipa. Za zdaj je za prizadete uporabnike edina rešitev, da nekako na tiskalnike namestijo stari (iz leta 2014) firmware, do katerega pa preprosto ne morejo, ker ga na spletnih straneh ni mogoče dobiti.