Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Matej Huš

14. maj 2023 ob 21:42:05

Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem ščitijo integriteto sistemov in varujejo svojo intelektualno lastnino.

Nekaj podobnega je HP poizkušal že leta 2016, a je moral potem plačati milijone v odškodninah. Lastniki nekaterih modelov lahko blokado v nastavitvah onesposobijo, drugi pa ne, kar je odvisno od modela. Ključna je oznaka "dynamic security" na tiskalniku. Kdor jo ima, bo moral uporabljati HP-jeve kartuše.