Pravica do popravila: tiskalniki

Matej Huš

12. avg 2022 ob 20:07:49

V resnici nikogar ne preseneča več, da so brizgalni tiskalniki muhaste naprave, ki del črnila zavržejo, bijejo (ne)uspele bitke z neoriginalnimi kartušami in so vir sivih las in nepričakovanih stroškov. Te dni je na prvih straneh novic vnovič Epson, ki je v nekatere tiskalnike vgradil števec, ki po določenem številu natisnjeni strani tiskalnik preprosto onemogoči. Tiskalnik preprosto izpiše, da so nekatere komponente dosegle konec življenjske dobe, in obmolkne.

To je že desetletja star problem za uporabnike oziroma z Epsonovega vidika funkcionalnost. Glavni razlog so blazinice za črnilo (ink pads), ki se sčasoma napijejo črnila in bi ga lahko začele razlivati po notranjosti tiskalnika, trdi Epson. Sprva so uporabnikom preprosto povedali, da popravilo ni smiselno in da večina tako ali tako kupi novo napravo. Odkar se je internet občestvo razjezilo, so dodali še možnost pošiljanja tiskalnika proizvajalcu na servis ali popravilo pri lokalnem pooblaščenem servisu.

Delne rešitve sicer obstajajo. Kdor mora nujno še kaj natisniti, lahko enkrat uporabi Maintenance Reset Utility, ki začasno odstrani opozorilo in dovoli tiskanje. Žal deluje le v verzijah Windows XP do 10, ne pa v 11, na Linuxu ali Macu. Druga možnost je nakup različnih ključev za ponastavitev opozorila, ki jih prodajajo bolj ali manj sumljive spletne strani. Seveda se čiščenja lahko lotimo tudi sami. A žal Epson ne kaže interesa, da bi prilagodil tiskalnike tako, da bi bilo domače vzdrževanje enostavnejše. Razlog je kakopak finančni.

Glavni problem ni, da se blaznice napijejo črnila, saj je konec koncev to njihova funkcija. Zgodba v središče postavlja pravico do razpolaganja s svojo napravo - ali lahko uporabnik tiska (ob opozorilu), četudi bo s tem škodoval napravi, in ali lahko napravo servisira sam oziroma pri nepooblaščenem serviserju. Pri tem Epson ni edini, saj je s poceni tiskalniki za domačo uporabo križ že desetletja. Kar privarčujemo pri nakupu, plačamo s pregrešno dragim črnilom in s kratko življenjsko dobo. Zgodbe segajo do prav bizarnih. Canon v svoje kartuše vgrajuje čipe, s čimer se zagotavlja pristnost. Ko je zaradi pomanjkanja čipov na trgov izdal kartuše brez nji, so tiskalniki zavračali originalne kartuše.