Nov perfiden način za priklep na originalne kartuše

Matej Huš

26. maj 2023 ob 20:32:14

V zadnjih tednih pišemo o domiselnih praksah proizvajalcev tiskalnikov, da bi od strank iztisnili še zadnje kaplje, kar vključuje onemogočenje uporabe neoriginalnih kartuš, oddaljeno posodabljanje tiskalnikov, zaradi česar so obstale tudi originalne kartuše, potratno metanje črnila v smeti in odpoved tiskalnika, ko se števec strani izteče. HP je iznašel še en način, in sicer naročnino HP+.

Zamisel ni nova, a ljudje se še vedno opečejo, ker je nepovratna. Ob nakupu nekaterih tiskalnikov, denimo HP Deskjet 2755e, imajo kupci sedem dni časa, da se priključijo HP+. Prednosti so videti mamljive: šest mesecev brezplačnega črnila, leto dni podaljšane garancije, aplikacija Advanced HP Smart in celo sodelovanje v programu pogozdovanja. A drobni tisk razkriva hudo past. Čeprav je iz HP+ moč izstopiti, njegovih posledic ni možno razveljaviti.

S pristopom k HP+ namreč uporabniki dovolijo naložitev popravka firmwara na tiskalnik, ki trajno onemogoči uporabo neoriginalnih kartuš. Za delovanje tiskalnika je odtlej nujna stalna povezava do interneta, četudi storitev prekličemo. Hkrati da uporabnik HP-ju pravico spremljati statistične podatke s tiskalnika, kar vključuje število strani, vrsta dokumentov, serijska številka tiskalnika, številka kartuše in podobne metrike - vse to se pošilja HP-ju. V obratno smeri pa potujejo posodobitve firmwara, ki se jim uporabnik ne more več izogniti. HP bo na daljavo posodabljal tiskalnik, kadar se mu bo to zdelo primerno.