Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Matej Huš

25. maj 2023 ob 12:53:53

Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.