Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Matej Huš

1. nov 2023 ob 18:00:01

Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot klasičnim raziskovalcem. Tako ima zavihke, gumbe za naprej, nazaj in domov ter naslovno vrstico in iskalno okno. Slike lahko pregleduje v pogledu galerije, Phone Link pa omogoča sinhronizacijo s telefonom. Varnostno kopiranje v oblak prek OneDrive je poenostavljeno, aplikacije pa se lahko na novi napravi obnovijo neposredno prek Microsoft Store. To seveda velja le za tiste, ki smo jih tako tudi naložili. V ozadju bomo našli še kopico drugih posodobitev, denimo prenovljenega Slikarja z nočnim načinom (temno ozadje), transparentnostjo in sloji.