Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Matej Huš

7. nov 2022 ob 13:17:22

Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi licencami (MIT, GPL, Apache in druge).

Izid tožbe bo vsekakor izjemno zanimiv in poučen, saj bo ponudil odgovore na nova vprašanja. Če ljudje uporabljajo kodo, ki je dostopna pod odprtokodnimi licencami, mora biti izdelek izdan pod licenco, ki jo dovoljuje licenca za tisti del kode (včasih mora biti enaka, včasih ne). Če pa se je umetna inteligenca naučila iz vseh teh vrstic kode, katere licence potem veljajo za njene izdelke? Po drugi strani pa se tudi ljudje učijo tako, da berejo in študirajo izdelke drugih, ki pa jih seveda ne kopirajo dobesedno.