Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Jurij Kristan

18. mar 2023 ob 15:24:41

Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem trenutku jo še preizkušajo v navezi "z 20 velikimi strankami". Kdaj bo na voljo navadnim smrtnikom, še niso povedali.

Na dogodku AI Productivity so vodilni v podjetju, od Nadelle dalje, pokazali vrsto različnih načinov rabe Copilota, s katerim želijo korenito spremeniti pisarniško delo. Copilot zna pred videokonferenco v Teams na podlagi delovnega dokumenta zgenerirati oporne točke in jih po pošti poslati sodelujočim; pa po videoklicu iz prepisanega govora ustvariti povzetek. Iz OneDriva pobira kontekstualno primerne slike ali video posnetke za dokumente in prezentacije v PowerPointu. Pri slednjem je mogoče Copilotu pogovorno predočiti, kakšne oblike predstavitev želimo, da jo zgenerira iz razpoložljivih vzorcev. Iz Excelovih razpredelnic pobira podatke in jih povzema v več različnih oblikah. In tako naprej. V tehničnem smislu gre za chatbota, ki sicer bazira na velikem jezikovnem modelu GPT-4, a je iz videnega mogoče slutiti, da gre za ločeno Microsoftovo razvojno vejo. Predvsem pa je pomembna tesna sprega s podatkovno platformo Microsoft Graph, ki Copilotu dostavlja konstekstualne podatke iz drugih delov ekosistema, na primer oblaka OneDrive.

V Redmondu poudarjajo, da se Copilot tudi moti in halucinira neresnične podatke, kar je sicer značilno za jezikovne modele in na njih napravljene pogovorne bote. Opozarjajo, da je potrebno zgenerirane predloge vedno preveriti in da je torej bot še najbolj uporaben pri avtomatizaciji rutinskih opravil, kot je začetno oblikovanje prezentacij, ali pobiranju medijskih vsebin iz oddaljenih koncev. Prav zato je storitev še v preizkušanju. S tem tudi odgovarjajo na očitke, da so nedavno razpustili enega od oddelkov za etično preverjanje strojne inteligence, kar je pred dnevi razkril Platformer. Pravijo, da imajo dobro organiziran nadzor nad morebitnimi "pobegi umetne pameti iz zapora", a resnico bomo bržkone videli šele, ko bo Copilot prosto dostopen.