Težave za TikTok se kopičijo

Matej Huš

16. mar 2023 ob 21:47:27

Čedalje več držav svari pred uporabo TikToka, ponekod pa ga že prepovedujejo in grozijo z ultimati. V ZDA je predsednik Joe Biden zagrozil s prepovedjo delovanja TikToka v državi, če ne bodo kitajski lastniki podjetja izstopili iz lastniške strukture. To je najresnejše opozorilo izmed mnogo, ki so jih ZDA izrekle TikToku. Najbliže so bile sicer grožnje minule administracije, ki je leta 2020 takisto rožljala s prepovedjo, kar pa so tedaj preprečila sodišča.

ByteDance, ki ima v lasti TikTok, ima 60 odstotkov mednarodnih delničarjev, 20 odstotkov zaposlenih in 20 odstotkov ustanoviteljev. Odbor za tuje investicije v ZDA (CFIUS) je že leta 2020 svetoval, da se kitajski lastniki umaknejo iz podjetja. Sodišča so kasneje presodila, da je bila zahteva neutemeljena, sledili pa sta dve leti pogajanj. TikTok je tedaj obljubil uvedbo vrste varovalk, med drugim shranjevanje podatkov v ZDA, Oraclov nadzor nad algoritmi in ustanovitev odbora za varnost.

TikTok je na najnovejše zahteve, da se kitajski državljani in podjetja umaknejo iz lastniške strukture, odgovoril z začudenjem. Dejali so, da TikTok podatkov ne izmenjuje s kitajsko vlado in da sprememba v lastništvu ne bi nikakor vplivala na tok informacij. V ZDA so medtem že prepovedali TikTok na napravah zveznih uslužbencev. Podobno želita storiti tudi Francija in Velika Britanija.