ZDA želijo blokirati TikTok

Matej Huš

7. jul 2020 ob 21:32:31

Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja, da so neodvisni od kitajskih oblasti in da ne bodo nikoli delili podatkov. TikTok je celo napovedal, da se bo umaknil s hongkonškega trga, sedaj ko je tam začel veljati novi zakon o nacionalni varnosti. S tem želijo jasno poudariti, da niso povezani z vlado. Navsezadnje ima TikTok ameriškega izvršnega direktorja (Kevin Mayer iz Walt Disneya) in zaposlene ljudi tudi v ZDA. Toda ameriške oblasti vztrajajo, da je TikTok ponor podatkov na Kitajsko.

Priljubljenost TikToka je v zadnjih treh leti eksplodirala, aplikacija pa beleži že dobri dve milijardi prenosov. Trenutno ima 800 milijonov aktivnih uporabnikov, ki so v povprečju stari med 16 in 24 leti. Vmes pa je TikTok postal tudi eno priljubljenih gojišč dezinformacij in zarot, zaradi česar ga od blizu spremljajo oblasti po vsem svetu.