TikTok bo v ZDA vendarle ostal

Matej Huš

27. sep 2022 ob 12:17:21

V ZDA že dve leti tuhtajo, kaj bi storili s TikTokom, ki so ga vmes hoteli že prepovedati, češ da naj bi podatke posredoval neposredno kitajski vladi. Promet so kasneje začeli preusmerjati na ameriške strežnike, ko je Oracle podjetje skorajda napol kupil, a potem posel ni uspel, sodišče pa je prepovedalo blokado TikToka. Sedaj smo blizu dokončnega dogovora, ki ga pripravlja Bidnova administracija in bo TikToku omogočil trajen obstanek v ZDA.

Po poročanju The New York Timesa sta TikTok in ameriška vlada že pripravili osnutek sporazuma, ki obravnava bojazni ZDA in daje ustrezna zagotovila. TikToka ne bo treba prodati novim lastnikom, bodo pa morali uvesti spremembe pri delu z osebnimi podatki in uporabniškimi vsebinami. TikTok je namreč še vedno v lasti ByteDancea, čeprav je pred dvema letoma tedanji ameriški predsednik grozil s prepovedjo poslovanja v ZDA. Kakršenkoli dogovor je pred jesenskimi volitvami v ZDA težko skleniti, saj ga obe stranki vidita kot politično bojišče. Odnosi s Kitajsko so postali prvovrstna tema, podobna hladni vojni, strani pa druga drugi očitata neprimeren pristop - bodisi prestrog ali premlačen.

Dogovor s TikTokom bodo morali potrditi ministrstvo za finance, Odbor za tuje investicije (CFIUS) in predsednik Biden. Za zdaj kaže, da bodo glavne spremembe tri. TikTok bo podatke o Američanih hranil izključno na ameriških strežnikih v ZDA. Oracle bo nadzoroval algoritme in priporočila, ki jih dajejo. TikTok bo ustanovil odbor strokovnjakov za varnost, ki bodo poročali neposredno ameriški vladi. Podrobnosti se še usklajujejo.