TikToku v EU 345 milijonov evrov kazni

Matej Huš

15. sep 2023 ob 20:52:31

TikToku je irski informacijski pooblaščenec DPC, ki je pristojen za evropsko podružnico s sedežem na Irskem, izrekel 345 milijonov evrov visoko globo. Globa je posledica dogodkov med 31. julijem in 31. decembrom 2020, ko je TikTok kršil zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Iz ByteDancea, ki ima v lasti TikTok, so sporočili, da višini globe nasprotujejo, zlasti ker večina očitkov že od leta 2021 ni več relevantnih.

TikTok je novembra 2020 dodal strožje nastavitve za starševski nadzor, hkrati pa je januarja 2021 privzeto vidnost profilov uporabnikov, ki so mlajši od 16 let, nastavil na zasebno. Problematične pa so bile nastavitve v preiskovanem časovnem obdobju, torej pred temi spremembami. Tedaj so bili tudi računi mladoletnih privzeto vidni javnosti, tudi neregistriranim obiskovalcem. Druga težava je bilo nezadostno preverjanje pri starševskem nadzoru, saj je lahko funkcijo zakonitega zastopnika prevzel katerikoli profil, četudi ni bil preverjen, da je res njegov zakoniti zastopnik. TikTok uporabnikom, ki so bili mladoletni, ni nudil zadostne transparentnosti glede uporabe. Zadnji očitek pa je dizajn uporabniškega vmesnika, ki je ljudi napeljeval k izbiri ohlapnejših nastavitev zasebnosti (dark patterns).

DPC je poleg globe predpisal še trimesečni rok, ko mora TikTok odpraviti še preostale kršitve. TikTok je dejal, da bodo uvedli dodatne varovalke za zagotavljanje zasebnosti mladoletnih uporabnikov. Trenutno teče še ena preiskava TikToka, v kateri DPC preverja, ali je potekal iznos podatkov na Kitajsko, ki bi bil v nasprotju z GDPR. Izsledki še niso javno znani.