V Veliki Britaniji odsvetovali uporabo TikToka

Matej Huš

6. feb 2023 ob 22:02:01

Vodja odbora za zunanje zadeve v britanskem parlamentu Alicia Kearns je prebivalcem Velike Britanije odsvetovala uporabo aplikacije TikTok zaradi pomislekov o varnosti aplikacije. Kitajski TikTok je pod lupo regulatorjev po vsem svetu, marsikod pa so njegovo uporabo vsaj javnim uslužbencem že prepovedali. Na Nizozemskem na primer javni sektor ne sme več uporabljati TikToka, ker ni primerno poskrbljeno za varovanje podatkov in zasebnosti. Še bistveno širšo omejitev ima javni sektor v ZDA, kjer niso prepovedali le komunikacije, temveč kar namestitev aplikacije.

Razlogi so povsod enaki. Aplikacija je kljub izjemni priljubljenosti - ali pa prav zato - nepreverjena. Kitajski lastnik ByteDance ima po mnenju zahodnih držav pretesne odnose s kitajsko državo, s katero naj bi delil podatke. V ZDA so pod prejšnjo administracijo skušali TikTok kar prepovedati, a so se potem odločili za zapleteni kompromis. Kitajski TikTok marsikod štejejo kot orodje za vohunjenje, kar je v zadnjem času spet pereča tema. V ZDA so pravkar sestrelili balon, ki je priletel iz Kitajske.

Zato ni presenetljivo, da tudi Alicia Kearns svari pred aplikacijo. Na izrecno vprašanje, ali potemtakem uporabnikom predlaga njen izbris, je odgovorila pritrdilno. TikTok se je na to odzval z izjavo, da mu lahko uporabniki zaupajo podatke.