Samsung predstavil četrto generacijo prepogljivih telefonov

Jurij Kristan

11. avg 2022 ob 08:29:02

Pri Samsungu so na dogodku Unpacked August 2022 predstavili prepogljiva telefona Galaxy Fold4 in Flip4, slušalke Buds2 Pro ter pomlajeno serijo ur Watch5.

Po februarski zimski različici predstavitvenega dogodka Unpacked je avgusta običajno čas za poletno. Ta je postala namenjena predvsem najavljanju Samsungove linije prepogljivih telefonov Fold in Flip in tudi letošnja se je odvila praktično brez presenečenj, saj smo čisto vse najave lahko že slutili (krajši video povzetek). Dogodek je tako izzvenel v premišljenem, da ne rečemo kar malo sramežljivem izpopolnjevanju preverjenih modelov telefonov, ur in slušalk, ki vsi prispejo 26. avgusta. Prepogljiva telefona Fold4 in Flip4 sta na pogled videti zelo podobno kot lanska predhodnika, le da s hitrejšim drobovjem, osrediščenim okoli sistemskega čipa Snapdragon 8+ Gen1. Podrobnejši pregled nato pokaže še nekaj izboljšav. Fold4 ima prenovljen predel s kamericami, povzet po Galaxyju S22, kar pomeni 50-megapikselno glavno tipalo. Sebči kamerica pod velikim zaslonom naj bi bila tokrat manj opazna, ožji pa so tudi robovi, kar da zaslonu več prostora. Dimenzije so sicer podobne, le da je telefon kanec nižji in širši; to da pri prepogljivem 7,6-palčnem zaslonu ločljivost 2176×1812 pik, pri manjšem 6,2-palčnem na sprednji strani pa 2316×904 pik. Oba sta vrste AMOLED, z dinamičnim osveževanjem do 120 hercev. Naprava nosi Android za tablice 12L, s Samsungovim vmesnikom One UI 4.1.1, najvidnejša novost pa je opravilna vrstica ob spodnjem robu, ki spominja na tiste s PC računalnikov. S ceno 1800 evrov bo naprava tudi tokrat ostala omejena na petičneže.

Flip4 ima nekaj vidnejše funkcionalne izboljšave od Folda. Najbolj v oči pade večji, 1,9-palčni sprednji zaslon, ki je tokrat uporabnejši. Medtem ko smo v prejšnjih verzijah na njem lahko spremljali obvestila in za silo skušali fotografirati, zna tokrat brezstično plačevati, upravljati pametno hišo (skozi Smart Things) in celo sprožati klice. Poklopni mehanizem naj bi to pot zasedal manj prostora, ki so ga snovalci izkoristili za povečanje baterije, ene glavnih hib predhodnika. Koliko bo 3700 mAh shramba elektrike dejansko izboljšala avtonomijo, bo treba še videti. Tudi polnjenje je hitrejše kot pri trojki, s 25-vatnim adapterjem. Glavni zaslon je podoben kot prej, 6,7-palčni AMOLED resolucije 2640×1080 pik. Cene se pričnejo pri 1160 evrih.

Pri brezžičnih slušalkah Buds2 Pro Korejci najbolj izpostavljajo bogatejši zvok, s podporo predvajanju 24-bitnega signala, ki ga po zraku dostavljajo s pomočjo kodeka Samsung Seamless Codec HiFi. Ohišje je 15 odstotkov manjše od prejšnje verzije, kar jih napravi primernejše za širši krog ljudi. Aktivno dušenje hrupa naj bi bilo pošteno izboljšano, za kar skrbijo trije mikrofončki, ki so sicer optimizirani tudi za to, da ujamejo naš govor sredi hrupne okolice. Z vključenim dušenjem hrupa naj bi Buds2 Pro zdržale 5 ur, brez pa 8 ur. Cena je 230 evrov. Ura Watch5 je deležna predvsem izboljšav senzorjev in baterije. Shramba elektrike je večja za dobro desetino, med tipala je dodano infrardeče za merjenje temperature. Ceni sta 270 evrov za BT inačico in 300 evrov za verzijo LTE. Novost je dražja in večja izvedenka Watch5 Pro. V vidno robustnejšem ohišju iz titanove zlitine je za polovico večja baterija, ura pa pozna nekaj funkcijskih bonbončkov, kot je uvoz poti v formatu GPX, po kateri nas naprava lahko glasovno vodi. Cena je 400 evrov za BT različico in 450 evrov za LTE.