HMD predstavil Nokio G22, ki jo lahko popravimo sami

Matej Huš

26. feb 2023 ob 09:00:43

Medtem ko je bilo včasih menjanje baterij v telefonih samoumevno, po današnjih zlepljenih napravah ne moremo šariti. Telefoni, ki omogočajo domača popravila in menjave komponent, se zato dandanes oglašujejo kot posebnost. Korak naprej je storil HMD, ki ima v lasti blagovno znamko Nokia, z novim telefonom G22. V sodelovanju z iFixit so namreč pripravili komplete, ki poleg telefona vsebujejo še osnovna orodja za popravljanje. Telefon je dizajniran tako, da je čim bolj popravljiv.

G22 ima procesor Unisoc T606 (dva Cortex A75 z 1,6 GHz in šest Cortex A55 z 1,6 GHz), 4 GB pomnilnika, 128 GB prostora, 6,5-palčni zaslon HD, kamere s 50 milijoni pik, 2 milijonoma pik (za globino) in 2 milijonoma pik (makro), baterijo s 5050 mAh. Na njem teče Android 12. Gre torej za osnovni model, o čemer priča tudi njegova cena 180 evrov. Glavni adut novega telefona je snemljiv zadnji del, kar omogoča popravila. Z vsakomur dostopnimi orodji je možno zamenjati baterijo, zaslon, vhod USB in podobno. Proizvajalec bo z iFixit ponujal uradne komplete za popravilo posameznih komponent. Menjava baterije bo na primer stala 25 evrov, zaslona pa 50 evrov. HMD trdi tudi, da je telefon delno izdelan iz reciklirane plastike in da ima zaradi lokalne prodaje nižji ogljični odtis.

S tem se HMD odziva na novi trend popravljivosti telefonov, ki je zajel uporabnike. Vsak proizvajalec se sicer odziva malce drugače, a celo Apple je pred meseci napovedal, da bo možno kupiti komplete za popravilo vsaj nekaterih komponent v telefonih. Poleg G22 je HMD predstavil še C32 in C22, ki sta še cenejša, a nista tako popravljiva.