Apple prenovil MacBooke Air

Matej Huš

4. mar 2024 ob 20:09:20

Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in možnost povečanja namizja na dva zunanja monitorja, če vgrajeni zaslon zapremo.

Apple trdi, da je novi čip 20 odstotkov hitrejši od M2, od M1 pa kar za 35-60 odstotkov.

Enaka ostaja tudi cena. Manjši model bo stal 1100 evrov v osnovni verziji, večji pa 1300 evrov. Osnovna verzija ima 8 GB pomnilnika in 256 GB prostora, kar lahko doplačamo do 24 GB in 2 TB. Starejši 13-palčni MacBook Air (M2) pa bo odslej 100 evrov cenejši.