Apple predstavil čip M3

Jurij Kristan

31. okt 2023 ob 15:06:12

Pri Applu so predstavili tretjo generacijo svojih sistemskih čipov M, ki je precej premočrtna nadgradnja predhodne.

V Cupertinu so dan pred nočjo čarovnic priredili dogodek z imenom Scary Fast, kar naj bi ponazorilo novo serijo njihovih domačih sistemskih čipov, M3 (skrajšan video povzetek). V resnici ne gre za posebno prelomno zadevo, temveč pričakovano evolucijsko nadgradnjo čipa M2 ... ki je bil prav tako evolucijska nadgradnja izvirnega in utemeljeno razburljivega M1. Rast zmogljivosti gre tako pretežno na račun arhitekturnih pridobitev, ki jih lahko vidimo tudi v telefonskem čipu A17 Pro za iPhone 15 Pro, in pa prehodu na TSMCjev 3-nanometrski (N3B) proizvodni proces. Konkretno; po besedah inženirjev naj bi bila rast hitrosti P-jeder 15-odstotna, E-jeder četrtinska, grafičnega vezja pa tretjinska ... se pravi precej podobno skoku z M1 na M2.

Za razliko od preteklih sezon so tokrat v enem zamahu prenovili tako osnovnega M3 kakor tudi različici Pro in Max; ostane še Ultra, ki bo verjetno vnovič predstavljala dva skupaj sešvasana Maxa. V razpredelnicah jedrc in drugih gradnikov čipa pozornost vzbudita predvsem dve podrobnosti. M3 Pro nosi konfiguracijo 6P/6E, ki je drugačna od 8P/4E v M2 Pro in na videz nekoliko šibkejša od pričakovanj, kljub tokratnemu bistvenemu napredku v tehnologiji varčnih jeder. Šušlja se, da želijo v Cupertinu na ta način potisniti več strank v smeri različic Max. Tej je tokrat zopet najbolj vidno zrasla količina pomnilnika, s 96 GB na zares navdušujočih 128 GB Rama, za katerega velja spomniti, da je pri čipih M vdelan v isto pakiranje in na voljo vsem elementom čipa.

Na predstavitvi so najavili tudi prve naprave na tej strojni podlagi, in sicer 24-palčnega iMaca ter 14- in 16-palčnega MacBooka Pro. Razen strojnega drobovja in manjše nadgradnje zaslonov bistvenih razlik glede na predhodnike ti računalniki ne nosijo. Cene za iMaca se začno pri 1300 dolarjih (brez davka) s presneto uborno najosnovnejšo inačico M3 z zgolj 8 GB pomnilnika. Čipi Pro in Max so namenjeni prenosnikom; 14-palčni MacBooki Pro gredo od dveh tisočakov navzgor, 16-palčni od poltretjega tisočaka navzgor. Vse naprave se bodo na policah znašle že čez dober teden, 7. novembra. Omeniti velja še, da bodo lansirali tudi novo vstopno, cenejšo različico 14-palčnega MacBooka Pro, ki bo nosila osnovnega M3; ta bo nadomestila trenutno 13-palčno izvedenko s Touch Barom, ki s tem roma v koš.