Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Jurij Kristan

29. dec 2022 ob 16:17:22

Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000 poskočilo na poltretji milijon, kar je še vedno za dva razreda velikosti manj od Twitterja, toda oče omrežja, Eugen Rochko, po lastnih besedah zaradi tega ni bil nikoli pretirano zaskrbljen in pravi, da je razvoj Mastodona tek na dolge proge.

Skladno z rastjo obljudenosti so priložnost zavohali tudi veliki investitorji, ki pa jim je Rochko zopet vsem po vrsti dal košarico, ker da se takšne sorte partnerstva ne skladajo z nazori, zaradi katerih je Mastodon ustanovil. Pri besedah ni nič kaj diplomatski: nikakor noče, "da bi se tudi Mastodon sprevrgel v vse tisto, kar pri Twitterju ljudje sovražijo", zaradi česar mora po njegovem absolutno ostati neprofiten, saj naj bi ravno Muskov primer kazal, kako se situacija izrodi, če so na čelu takega omrežja bogataši z dobičkonosno usmeritvijo. Denar tako še vedno priteka z donacijami, ki so denimo v zadnjih šestih mesecih znašale 55.000 evrov, pri čemer si je Rochko, ki je še vedno edini lastnik in polno zaposleni pri Mastodonu, mesečno izplačeval med 2400 in 2900 evri. Se pa utegne situacija kmalu spremeniti, kajti možakar se zaveda, da za nemoten razvoj in delovanje potrebuje ljudi iz mesa in krvi (ker moderacije ni mogoče v celoti prepustiti algoritmom), zato trenutno mrzlično nabira sodelavce.