X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Matej Huš

18. okt 2023 ob 22:29:30

Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se je po raziskavah sodeč razrasel sovražni govor. To je odgnalo številne oglaševalce, kar je podjetje pahnilo v nezavidljivo finančno situacijo. Z naročnino naj bi bila zloraba platforme z boti tisočkrat težja, je dejal Musk. Tudi zato se novost imenuje Not-a-Bot. Ob tem še enkrat poudarimo, da za branje naročnina ne bo potrebna.