Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Matej Huš

19. avg 2023 ob 11:43:51

Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo predstavljajo Applov in Googlovi pogoji uporabe. Da je neka aplikacija lahko del spletnih tržnic App Store in Play Store, jih mora spoštovati. Za družbena omrežja je blokiranje obvezna funkcionalnost, so potrdili v podjetjih. Druga neznanka ostaja, kaj se bo zgodilo z obstoječimi seznami blokirani. Bodo vsi nenadoma odblokirani? Se bodo pretvorili v utišane?

Uradnega komentarja iz podjetja ni, kot je to že v navadi. Ostanejo nam le poluradne izjave Elona Muska.