Twitter pod Muskom v težavah

Matej Huš

12. nov 2022 ob 16:55:40

Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za varnost Lea Kissner, ki razlogov ni javno razkrila. Odstopa tudi Yoel Roth, vodja oddelka za integriteto in varnost, in vodja kadrovske službe Kathleen Pacini. Odšla sta še direktor za zasebnost Damien Kieran in direktorica za pravne zadeve Marianne Fogarty. Razlogov za odstop večina ne pojasnjuje javno, neuradno pa so zaskrbljeni nad novimi razmerami v podjetju.

Twitter se je znašel tudi pod drobnogledom Zvezne komisije za trgovino (FTC), s katero je bil sklenil poravnavo. Ta se nanaša na ukrepe za izboljšanje varnosti in integritete, katerih kršitve mu sedaj očitajo nekateri zaposleni, ki odhajajo. FTC je dejal le, da nobeno podjetje ni nad zakonom in da budno spremljajo razvoj dogodkov v Twitterju. Že minuli mesec so žvižgači poročali o domnevnih kršitvah, kar bi lahko podjetju in odgovornim posameznikom prineslo visoke globe.

Musk medtem zaposlenim pojasnjuje, da bo podjetje v prihodnjem letu propadlo, če se bo nadaljeval trend visokih izgub. Podjetju s prevzemom nakopal dodatnih 13 milijard dolarjev dolga, trenutno pa so prihodki upadli za štiri milijone dolarjev na dan, ker se oglaševalci umikajo. Musk je napovedal nadaljnja odpuščanja, a je že v dosedanjih hitel in odpustil tudi nekaj ljudi s ključnimi znanji. Musk vztraja, da bo Twitter v naslednjih mesecih preizkušal najrazličnejše pristope in storitve, obdržal pa tiste, ki se bodo izkazali. Morda bo postal celo banka.