AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

Jurij Kristan

13. nov 2022 ob 18:12:08

Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči dejstva, da Intelova konkurenca, družina Sapphire Rapids, ki jo sicer še vedno čakamo, mejo postavlja pri 60 jedrih, oziroma 120 nitih.

12-kanalni kontroler za pomnilnik podpira do 6 terabajtov ECC DDR5-4800, avtocesta PCIe 5.0 pa je kar 160-pasovna (10×16). Kot je pri strežniških platformah v navadi, je stezice mogoče z vezjem SERDES (serializer-deserializer) prilagoditi za različne naloge in skoznje speljati na primer povezave CXL ali SATA; ravno SERDES je pri Genovi znatno večji od tistega v prejšnji generaciji in zanimivo bo videti, ali se bo to v praksi odražalo na prilagodljivost rešitev. Omeniti velja še, da so se na predstavitvi osredotočili zgolj na osrednjo serijo četrtih epycov. Družina bo namreč v prihodnjem letu popolnjena s skupno štirimi vejami: poleg Genoe prispejo še arhitektura Genoa-X za superračunalnike, pa Bergamo za oblačne storitve in Siena, ki bo nizkocenovna oskubljena različica danes predstavljenih novincev.