Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Matej Huš

24. apr 2023 ob 23:27:30

Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči pregrevanje.

Za zdaj uporabnikom svetujejo, naj nadgradijo BIOS na svojih ploščah, naj ne poizkušajo naviti ali povišati napetosti na procesorju in spremljajo proizvajalčeve spletne strani, če se bodo pojavili še kakšne novice ali popravki.