AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

Jurij Kristan

16. mar 2021 ob 21:22:54

Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno spominjajo na prejšnjo generacijo, Rome. To pomeni do 64 jeder, oziroma 128 niti; takt do 3,2 GHz; 7-nanometrsko (TSMC) proizvodnjo; 128 stezic PCIe 4.0, osemkanalno pomnilniško vodilo za do 4 TB Rama DDR4-3200; imensko shemo oblike EPYC 7XX3 ... Novinci bodo prav tako sedli v ista podnožja kot predhodniki.

Novitete se skrivajo predvsem v podrobnostih. Repertoar čipov je tokrat najbolj obsežen doslej in vsebuje namenske različice. Med njimi na primer verzije z oznako F3, ki so optimizirane za visoko hitrost posameznih jeder, če specifična naloga to zahteva. V samem siliciju je bil izboljšav deležen vhodno-izhodni del, kjer ima komunikacijsko vodilo Infinity Fabric sedaj prepustnost 18 Gbps (prej 16 Gbps). Dodane so razne varnostne funkcije, kot je Secure Nested Paging in izboljšana zaščita pred napadi vrste ROP (return-oriented programming). Prvi odzivi partnerjev, ki se s testnimi primerki igrajo že nekaj časa, naj bi bili zelo pozitivni, zanimivo pa je tudi, da naj bi AMDju zaenkrat uspevalo popolniti večino naročil ... za razliko od segmenta uporabniških čipov za navadne smrtnike, ki se trenutno še vedno spopada s pomanjkanjem.