AMD najavil procesorje Ryzen 7000

Jurij Kristan

24. maj 2022 ob 08:57:21

Pri AMDju so letošnji Computex izkoristili za naznanitev nove generacije svojih namizniških procesorjev. Toda ryzeni 7000 prispejo šele ob koncu leta in bistvenih podrobnosti, kot so modeli in cene, še niso razkrili.

Jeseni bo dve leti, odkar so prispeli ryzeni 5000, ena najboljših družin procesorjev v AMDjevi zgodovini, s katero so pošteno podkurili večnemu tekmecu Intelu, ki se je tedaj še močno opotekal zaradi lastnih težav s proizvodnjo. Modri tabor je vmes lansiral arhitekturo Alder Lake, na katero bo letošnjo jesen z ryzeni 7000 odgovoril AMD (6000-ke so rezervirane za prenosniške izvedenke). Ker nas od tedaj loči še precejšen del leta, je bila tokratna predstavitev v okviru sejma Computex usmerjena zelo splošno (krajši video povzetek). Lisa Su s kolegi je predstavila načelne usmeritve podjetja z novo arhitekturo Zen 4, medtem ko specifik, kot so posamezni modeli, njihove cene in datumi prihoda, še ne vemo - zgolj to, da lahko novince pričakujemo nekje proti koncu leta.

V bistvu celo frekvence teh procesorjev poznamo zgolj zelo okvirno: ob turbo navitju naj bi najboljši modeli presegli 5,5 gigahercev, kar pomeni, da so se inženirji tokrat močno usmerili v dvig takta, v nasprotju s preteklimi prijemi, ki so bili v glavnem osredotočeni na dvig učinkovitosti na urin cikel. To je posledica prehoda na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni proces, s čimer bo šlo za prve namizniške čipe, zasnovane na njem. Druga bistvena proizvodna razlika je, da bo čiplet z vhodno-izhodnim vezjem napravljen v 6-nanometrskem procesu, kar je res bistven skok glede na aktualno rabo GlobalFoundriesove 14 nm linije v ta namen. In še dodaten hakeljc pri tem čipletu: obvezno bo vseboval grafični del, arhitekture RDNA 2. To pomeni, da bodo vsi ryzeni 7000 v bistvu APUji. Drugod bistvenih odmikov od serije 5000 niti ne bo: procesni čipleti bodo še vedno vsebovali po osem jeder, inačice čipov pa naj bi nosile med osem in šestnajst jedri. Ali bodo katere vsebovale pomnilnik V-Cache, niso povedali.

Drug dejavnik, ki naj bi prinašal bistvene pospeške v zmogljivosti, je menjava platforme, saj se podnožje AM4 poslavlja. AM5, z vtičnico LGA 1718, omogoča podporo pomnilniku DDR5 - in zgolj DDR5! - pa vodilu PCIe 5.0, pri čemer velja omeniti, da bomo prve SSD pogone z njim videli ravno nekje konec leta. Začeli bodo s tremi čipovji za matične plošče: X670E(xtreme), X670 in B670. Zgolj prvo bo zagotavljalo izključno rabo PCIe 5.0, medtem ko ga bo B670 izkoriščalo zgolj za hrambo podatkov, medtem ko bodo grafične kartice še na starejši štirici. Platforma bo tokrat podpirala občutno bolj vroče čipe - do 170 vatov, a ker ne poznamo modelov, še ni jasno, ali se bo poraba dvignila širom generacije ali pa bo šlo zgolj za kakšno ekstremno različico.