Ameriški TikTok na Oraclovih strežnikih, a z novo afero

Jurij Kristan

20. jun 2022 ob 23:01:03

Iz TikToka so sporočili, da so naposled pričeli ves promet ameriških uporabnikov usmerjati skozi Oraclove strežnike. Toda objava je prišla na isti dan kot BuzzFeedovo poročilo, da naj bi Kitajci doslej v resnici imeli dostop do vseh ameriških podatkov.

TikTok je bil poleg Huaweija eno bistvenih podjetij, ki so se pod Trumpovo administracijo zapletla v gospodarski spopad med ZDA in Kitajsko. Nekdanji ameriški predsednik je sprva začrtal širokopotezen prisilni prevzem ameriškega dela podjetja, kjer bi imel sicer vidno vlogo Oracle, kot "zaupanja vreden tehnološki partner". Na koncu iz tega ni bilo nič, razvlečena epopeja pa se je končala lanskega junija, ko je aktualni predsednik Biden odstranil Trumpove ukrepe zoper podjetje. Toda kontroverzno dogajanje se s tem ni zaključilo, kajti Trumpovi očitki o odtekanju podatkov ameriških uporabnikov na Kitajsko niso bili iz trte zviti: na lansko poletje so med drugim pri CNBC po intervjujih z nekdanjimi zaposlenimi zaključili, da lastnik in razvijalec družbenega omrežja, kitajski ByteDance, dejansko redno dostopa do teh podatkov in da tesno nadzoruje ter usmerja delo svoje ameriške podružnice. Tako je moral lanskega oktobra visoki uradnik podjetja na zaslišanju pred senatnim odborom zagotoviti, da so ameriški varnostni strokovnjaki tisti, ki odločajo, koliko podatkov gre h Kitajcem.

Pri BuzzFeedu sedaj trdijo, da se je zlagal, saj so dobili posnetke več kot 80 notranjih sestankov, na katerih je devet različnih uslužbencev navedlo, da so Kitajci mnogokrat neovirano dostopali do podatkov ameriških uporabnikov. To naj bi se nazadnje dogajalo tudi v obdobju med septembrom 2021 in letošnjim januarjem. Bržkone so zato pri TikToku na isti dan pohiteli z objavo (ali pa je bilo obratno?), da so zaključili prenos strežniške hrbtenice ameriškega dela omrežja na Oraclov oblak v Teksasu. Rezervni izpostavi bosta še v Virginiji in Singapurju, a naj bi tamkaj redno brisali podatke. Tako sprva nesojeno partnerstvo z Oraclom vendarle ni propadlo; čeprav je bilo po nastopu Bidnove administracije videti, da z njim ne bo nič, so ga nato letošnjega marca napovedi znova obudile od mrtvih. Kolobocija se je za Američane tako razrešila njim v prid, predstavlja pa nauk za evropske in druge uporabnike TikToka, kjer ima ByteDance skoraj gotovo enako močan primež.