Samsung predstavil telefone Galaxy S22

Jurij Kristan

10. feb 2022 ob 22:22:06

Na zimskem dogodku Galaxy Unpacked 2022 je Samsung predstavil letošnjo serijo zmogljivih pametnih telefonov Galaxy, S22. Kot smo pričakovali, je različica Ultra zares naslednica linije Note, presenečenje pa je gigantska tablica Tab S8 Ultra.

Lanska serija Samsungovih telefonov Galaxy ni bistveno navdušila; izjema so bili uporabniki, ki so se polastili zmogljivih naprav S21 Ultra - pa še tisti so znali potožiti, da bi poleg sodilo vgrajeno pisalo, kot pri seriji Note, ki so se je Korejci očitno dokončno odrekli. Zato so privrženci znamke čakali na najavo letošnjih izdelkov, kajti množica pobeglih informacij je dala slutiti, da bo nova izvedenka Ultra pravzaprav dušna naslednica Nota, oziroma pač Note v vsem, razen imenu. Nekaj takšnega smo v resnici dočakali (krajši video povzetek). Prihajajoča linija telefonov vsebuje modele Galaxy S22, S22+ in S22 Ultra, poleg pa so pokazali tudi tri nove Androidne tablice: Galaxy Tab S8, S8+ in S8 Ultra.

Tudi tokrat modela S22 in S22+ nosita zgolj evolucijske novosti, a so te napram lanskim primerneje razporejene, saj krpajo največje slabosti linije S21. Najprej fotografski sklop, ki sedaj pod glavnim objektivom vsebuje 50-megapikselni senzor, ki je 23 odstotkov večji od lanskega 12 MP in bi moral proizvajati razločnejše slike, predvsem ob slabši vidljivosti. Druga vidnejša izboljšava so novi OLED zasloni z višjo svetilnostjo in dinamičnim osveževanjem med 10 in 120 herci. Posvetili so se tudi ohišju, ki je sedaj v celoti napravljeno iz kombinacije aluminija in najnovejšega Gorilla Glassa Victus+. V Evropi telefona nosita sistemski čip Exynos 2200, ki bi to pot nemara lahko celo nosil kakšno prednost pred snapdragoni, če se AMDjev grafični del izkaže za solidnega. Velikosti so ostale precej standardne - S22 ima 6,1-palčen zaslon, S22+ pa meri 6,6 palcev. Manjši v konfiguraciji s 128 GB shrambo stane 850 evrov, S22+ pa 1050 eur z 256 GB. Naprave prispejo konec meseca, zanimiva pa je še Samsungova obljuba, da naj bi operacijski sistem posodabljali "do štiri" naslednje generacije Androida, torej do 16. Kaj natančno to pomeni, moramo še videti - tudi Google je za pixle sprva obljubljal do pet generacij nadgradenj, a se je izkazalo, da gre le za varnostne popravke, medtem ko bo polno posodobitev OSa zagotavljal tri leta.

S22 Ultra po fotografskem in prikaznem drobovju precej povzema uspešno lansko Ultro, so pa z novim "oglatim" dizajnom potrdili, da gre za novega Nota. Tokrat ima prostor tudi za S-Pen, ki naj bi bil najbolj odziven doslej. 6,8-palčni zaslon OLED ločljivosti QHD+ je podoben lanskemu in zna osveževanje prilagajati med 1 in 120 herci. Kot pri preostalih modelih S22 je novost sistemski čip Exynos 2200, medtem ko bo čez Lužo verjetno nosil Snapdragona 8 Gen 1. Posodobljeno je še polnjenje, ki po žici poteka s 45 vati, naprednejši fotografi pa bodo veseli formata Expert RAW. Kot se spodobi, tudi S22 Ultra nosi ohišje iz Victusa+. Z 256 GB shrambo stane 1350 evrov.

Zanimiva pa je vrnitev zmogljivejših Androidnih tablic, kjer smo linijo S7 videli predlani. Tudi Tabi S8 nosijo sistemske čipe najnovejše generacije, pri čemer pa še ni jasno, ali bodo v Evropi dejansko imeli exynose ali nemara snapdragone. Tab S8 meri enajst palcev, S8+ pa 12,4; novost v tablični liniji je različica Ultra, ki je s 14,6 palci neposredna konkurenca Microsoftovim surfacom in sorodnim dvoživkam. Vsaj kar se strojne opreme tiče, kajti vprašanje je, kako bo pri resnem delu Android 12 lahko konkurenčen Oknom, četudi s Samsungovo nadgradnjo Dex za naprednejše namizje. Galaxy Tab S8 stane 750 eur, S8+ 950 eur, S8 Ultra pa 1200 evrov. Pisalo S-Pen je priloženo, tipkovnico pa je treba dokupiti.