Samsung predstavil tipalo, ki bo verjetno v prihajajočem Galaxyju S23

Jurij Kristan

20. jan 2023 ob 07:53:07

V Samsungu so pokazali nov 200-megapikselni senzor za telefonske kamere, ISOCELL HP2. Gre sicer že za tretje tipalo takšne sorte, toda letos ga bomo celo prvič videli v njihovih paradnih telefonih.

Aktualni Samsungovi Galaxyji S22 Ultra imajo 108-megapikselno glavno svetlobno tipalo, kar je nekam nenavadno, saj so Korejci že predlani prestavili prvo 200-megapikselno tipalo, ISOCELL HP1, lani pa še naslednika, HP3. Kljub nekam nerodnemu nazivu je pred dnevi pokazani ISOCELL HP2 tretji v tej seriji senzorjev, kjer številka nakazuje velikost posamezne pike. Medtem ko pri HP1 znaša 0,64 mikrometra in pri HP3 0,56 mikrometra, je piksel pri HP2 velik 0,6 mikrometra. Ker slike v ločljivosti 8K zahtevajo nekaj čez 33 MP, seveda smisel tolikšne množice pik senzorja ni v snemanju podob z 200 milijoni pikslov, temveč v prilagodljivosti tipala na različne svetlobne razmere, pa še kak dodaten bonbonček. Tehnologija, ki jo Samsung imenuje Tetra2pixel, namreč omogoča združevanje od štirih do šestnajstih pik, s čimer je mogoče v slabših svetlobnih pogojih zajeti več svetlobe.

Od HP3 novinec pobere prijem, ki uporablja vseh 200 milijonov pik za pomoč pri samoostrenju (Super QPD) in prinaša snemanje 4K60 videa v HDR standardu. Inženirji izpostavljajo še tehnologijo Dual Vertical Transfer Gate, ki preprosto pomeni dodatno, oziroma širše vodilo za prenos fotoelektronov iz pik do logičnega vezja, posledično pa premočna osvetlitev senzorja ne zasiči tako hitro kot doslej. Glede na dražilne napovedi, ki jih Korejci dostavljajo okoli prihajajočih Galaxyjev S23, ki jih bodo napovedali v začetku prihodnjega meseca, bodo Samsungovi premijski telefoni naposled le dočakali 200-megapikselne senzorje. Vseeno pa ta hip še ni povsem jasno, ali bo to res HP2 ali nemara kateri od predhodnikov.