Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Jurij Kristan

12. avg 2021 ob 09:52:15

Samsung je predstavitev Unpacked August 2021 osredotočil na tretjo generacijo svojih dveh prepogljivih telefonov linije Galaxy Z, Fold3 in Flip3, videli pa smo tudi nove ure Watch4 z Googlovim softverom in slušalke Buds2.

Že ko so pri Samsungu pred tremi leti najavili prvega prepogljivega Folda, je bilo jasno, da bodo uvodne različice takšnih telefonov eksperimentalne naprave za res zgolj največje (in najbogatejše) privržence žepne elektronike. Ob križevpotu prvih let, ko so Folda in njegovega bratca Flipa kazile težave z zanesljivostjo poklopnega mehanizma in pregibnega zaslona ter visoka cena, se je marsikdo vprašal, ali so upogljivci zares prihodnost pametnih telefonov. Toda Korejci so telefona pogumno izpopolnjevali in tretja generacija že kaže, kako bi se - ob nadaljnjem padanju cen - takšne naprave lahko razširile med ljudmi. Galaxy Z Fold3 in Flip3 sta bila zvezdi včerajšnje Samsungove poznopoletne tiskovke Unpacked August (skrajšan video povzetek), s čimer sta prevzela štafeto od velikih telefonov Note, ki jih bodo prepognjenci očitno v resnici nadomestili, saj tokrat niso predstavili nobenega več.

Ker je posredi v glavnem glajenje robov - pri Foldu3 dobesedno! - se tretja generacija Samsungovih preklopnih telefonov z upogljivimi zasloni navzven ne razlikuje bistveno od predhodnikov. Fold3 je po merah in sestavi zaslonov skoraj do pike enak dvojki: zunaj je 6,2-palčni AMOLED ločljivosti 2260×832, medtem ko je raztegljiv velik 7,6 palca in ima resolucijo 2208×1768 pik. Toda tokrat ima tudi manjši frekvenco osveževanja do 120 hercev. Praktično nespremenjen je fotografski del, s tremi objektivi z 12 MP tipali, kar zna biti problem za tiste, ki želijo tu imeti zadnji krik tehnologije. Drobovje je zgrajeno okoli Snapdragona 888, povezanega z 12 GB Rama, tehnično pa je še najbolj - oziroma najmanj - opazna sebči 4MP kamerica pod velikim ekranom, ker je pod njim skrita. Vnovič so se precej ukvarjali s poklopnim mehanizmom, ki je še kanec bolj kompakten. Zunanji zaslon pokriva gorilino steklo Victus, notranjega pa nova odpornejša folija, za katero so posebej razvili še različico pisala S Pen z mehkejšo glavo. Naprava je obenem vodoodporna po standardu IPx8. Za vsakdanjo rabo pa bo verjetno še najpomembnejše dejstvo, da so v tretje velikemu ekranu naposled uspeli prilagoditi tudi programje, ki se bo elegantneje razporejalo po prostoru, kar je bila doslej ena večjih slabosti. Za trg bo verjetno važno tudi to, da vstopna inačica, z 256 GB shrambo, ne stane več dveh tisočakov, temveč 1800 evrov. Kot velja za vse tokrat najavljene naprave, je datum uradnega prihoda 27. avgust, prednaročila pa so že odprta.

Flip3 je po drugi plati malo lažje ločiti od predhodnikov, saj je zunanji del bolj predelan, kajti tamkajšnji zaslon se je početveril na 1,9 palca in ločljivost 260×512 pik, kar olajša hiter pregled sporočil in podobne vsebine. Razen tega se tudi tu glavne izboljšave tičejo Snapdragona 888 (z 8 GB Rama), nove prevleke v notranjosti in Victusa na zunanjem delu ter vodoodpornosti; fotografski del je vnovič enak, z dvema glavnima 12 MP objektivoma. Snovalci se zavedajo, da je za razliko od "delovnega" Folda3 njegov manjši bratec napravica za modno policijo, zato ima nekaj več s tem povezanih zanimivosti, kot je na primer prilagojenost snemanja v napol poklopljenem načinu, kjer lahko služi kot prosto stoječa kamera. Tudi tu bo imelo na končno prodajo verjetno največji učinek dejstvo, da je Flip3 cenejši od predhodnikov in s 1050 evri za 128-gigabajtni model končno pade v razred, kjer si ga lahko privošči več zanesenjakov.

Poleg obeh paradnih prepogljivih telefonov smo videli še dva spremljevalca modernih gadget freakov, slušalke in uro. Galaxy Buds2 so v glavnem zgrajene okoli ideje aktivnega dušenja hrupa za nižjo ceno, to je 150 evrov. S tem nasledijo model Buds+, medtem ko so Buds Pro premijski član družine. Več pozornosti pa je pritegnila četrta generacija pametnih ur Watch, ker sta si tu, kot je bilo najavljeno pred meseci, Samsung in Google segla v roke, saj je na urah operacijski sistem Wear OS. V praksi so njegov vmesnik napravili zelo podoben Tizenu, tako da se vrača nadzor z drsanjem po obodu. V predstavitvi so najbolj izpostavljali zmogljivosti nadzora telesnih parametrov, kot je oksigenacija krvi in snemanje smrčanja v navezi s telefonom. Malo so tudi spremenili imensko shemo, kajti Watch4 v bistvu nasledi linijo Active, medtem ko je dražja Watch4 Classic naslednica prejšnje osrednje serije. Prva nosi ceno 250 evrov, druga je stotaka dražja.