Google predlani prek nizozemske podružnice skril 20 milijard evrov

Matej Huš

3. jan 2019 ob 23:40:40

Leta 2017 je Google prek podružnice na Nizozemskem uspel na Bermude pospraviti 19,9 milijarde evrov, s čimer si je za toliko znižal davčno osnovo od poslovanja izven ZDA. To razkrivajo dokumenti, ki jih je predložil nizozemski gospodarski zbornici in jih je uspel dobiti Reuters. Leto pred tem je na enak način zaščitil 16 milijard evrov dobička. V minulem letu je bil znesek verjetno še višji kakor lani.

Google ob tem venomer poudarja, da poslujejo v skladu z zakoni in da plačujejo vse davke, ki so jih obvezani plačati. Dodajajo, da kot ostale multinacionalke večino davka na dobiček plačajo v matični državi. Konkretno naj bi Google v minulih desetih letih plačal 26 odstotkov davka na dobiček, so še povedali v Googlu, pri čemer pa niso pojasnili, od katere davčne osnove in kako so izračunali ta delež.

Znano je, da na dobičke izven ZDA Google in ostale multinacionalke plačujejo izjemno nizke davke, ki se včasih spustijo celo pod odstotek. Gre za stari problem, ki ga v Evropi omogoča davčna zakonodaja na Irskem in Nizozemskem. Če podjetje registrira podružnico na Irskem, ki plačuje podružnici na Nizozemskem, slednja pa denar prek še enega ovinka na Irskem (tako imenovani dvojni sendvič) pošlje v davčno oazo (denimo na Bermude), so ti prihodki neobdavčeni. Podružnica, ki ustvari končni dobiček, namreč ni davčni rezident nobene evropske države, čeprav dobiček izvira iz poslovanja v EU. Po pritisku Evropske unije je Irska spremenila davčno zakonodajo, tako da bo leta 2020 omenjena možnost nehala obstajati. Do tedaj pa multinacionalke z veseljem dobičke kanalizirajo na Bermude in v druge davčne oaze. Formalno je Google Netherlands Holdings BV lani prikazal 13,6 milijona evrov dobička, od česar je plačal 3,4 milijona evrov davka. Večina je odletela na Bermude.