NASA priznala, da leta 2024 gotovo ne bo na Luni

Jurij Kristan

12. nov 2021 ob 12:32:32

V agenciji NASA so se na tiskovni konferenci lotili podrobnejše razlage izzivov pri projektu Artemis, vrnitvi astronavtov na Mesec. Prvič so uradno povedali, da je prvotni rok, leto 2024, nedosegljiv, in predvideni povratek Američanov na naš naravni satelit zamaknili za eno leto.

Med mandatom predsednika Donalda Trumpa so Američani pognali ambiciozen program vrnitve svojih ljudi na Luno, ki so ga poimenovali Artemis. Obrvi je takrat privzdignil predvsem predvideni datum poleta, v letu 2024. To je bilo spričo polžje izgradnje gigantske nosilne rakete SLS in mnogih drugih še čakajočih izzivov, kot je bil razvoj pristajalnika, že tedaj težko dosegljivo. Nato so dodatni zapleti v obliki pandemije novega koronavirusa predvideno časovno okno napravili še bolj neverjetno. Toda agencija NASA se je doslej kljub temu izogibala reorganizaciji urnika - bržkone predvsem z namenom, da od kongresa izposluje kar se da veliko sredstev, od katerih je neposredno odvisna hitrost razvoja potrebnih tehnologij.

Predvčerajšnja tiskovna konferenca je tako prva, na kateri so zainteresirani javnosti nalili čistega vina in naznanili, da je bil cilj vrnitve na Mesec v letu 2024 že spočetka precej nerealen. V mnogočem je to posledica dejstva, da so razčistili nekatere nejasnosti, v prvi vrsti tožbo, ki jo je proti agenciji sprožil Jeff Bezos, ker so spomladi za razvoj lunarnega pristajalnika izbrali konkurenčni SpaceX. Pred tednom dni je sodišče trditve Bezosovega Blue Origina označilo za povsem neutemeljene in tožbo zavrglo. Toda vmes je minilo skoraj sedem mesecev, med katerimi NASA in SpaceX nista smela uradno sodelovati. To pa je agenciji dalo priročen izgovor, saj je njen šef Bill Nelson Blue Originu odkrito požugal, da je odgovoren za zamik; je pa obenem poudaril, da to ni edini razlog in poleg navedel še slabši obseg financiranja od predvidenega ter težave zaradi pandemije.

Raketa SLS je sedaj spojena s kapsulo Orion in naj bi po novem planu prvič poletela v začetku prihodnjega leta, podobno kot tudi SpaceXov Starship, na katerem bo temeljil pristajalnik. To bo odprava Artemis I. Naslednja večja misija bo Artemis II, s posadko na krovu, ki naj bi obletela Luno sredi leta 2024 - pred tem je bila mišljena za leto 2023. Odprava Artemis III, dejanska vrnitev na Mesec, je tako predvidena za leto 2025. Vmes so po novem vrinili še eno potrebno testno odpravo, namreč preizkus pristajalnika Starship, ki se bo moral brez posadke spustiti na Mesec in zopet vzleteti, preden si ga bodo upali uporabiti z astronavti. Poleg tega agencijo čaka še dokončanje nove vesoljske obleke za sprehod po Mesecu, ki bo tudi nared predvidoma šele leta 2025.

Vodje programa Artemis so tokrat torej potrdili tesno povezavo s SpaceXom, čeprav so obenem znova poudarili, da brez drage Nasine rakete SLS ne bo šlo. Zato zna biti zanimivo, če SpaceX slučajno uspe še v tem desetletju izgotoviti način, kako Starship poslati na Mesec brez SLSa - navsezadnje želijo to napraviti tudi z odpravami na Mars. Mimogrede, ravno včeraj je v vesolje uspešno poletela tretja delovna posadka na SpaceXovi kapsuli Crew Dragon, odprava Crew-3, medtem ko se je Crew-2 pred nekaj dnevi uspešno vrnila na tla.