Prva SpaceXova turistična odprava je v orbiti

Jurij Kristan

16. sep 2021 ob 06:02:15

S Floride je ponoči poletela misija Inspiration4, prva, kjer so v kapsuli Crew Dragon turisti - in prva v zgodovini, kjer v plovilu ni niti enega klasičnega astronavta.

SpaceXova kapsula za polete s posadko Crew Dragon je doslej opravila tri človeške misije, pri čemer je tretja, Crew-2, še v teku. Četrta, ki so jo danes ponoči, nekaj minut čez drugo po našem času, izstrelili iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi, pa je nekaj posebnega. Inspiration4 pomeni začetek SpaceXovih prizadevanj za izvajanje turističnih poletov v vsemir, obenem pa je zasnovana tako, da v plovilu ni niti enega izurjenega astronavta, saj naj bi se ves ves postopek, vse do spusta nazaj na tla, načeloma izvedel samodejno (četudi ima vsaj eden od udeležencev pilotske izkušnje). Odprava bo trajala približno tri dni in bo za razliko od nedavnih poletov Richarda Bransona in Jeffa Bezosa pokukala kar globoko v vesolje - na krožnico z višino 575 km, se pravi višje od ISS. Gre torej za polnopraven orbitalni polet.

Posadko sestavlja četverica: milijarder Jared Isaacman, glavni financer podviga; medicinska sestra Hayley Arceneaux, geologinja Sian Proctor in pa inženir Christopher Sembroski. Koliko je Isaacman natančno plačal, še ni znano, a ponavadi gre prostor na Crew Dragonu za 55 milijonov dolarjev po sedežu. Podvig ima tudi postranski človekoljubni namen, saj se poleg zbira denar za bolnišnico St. Jude Children's Hospital, od koder je tudi Arceneaux. Isaacman odpravo označuje kot "prvo povsem civilno", kar sicer tehnično ni povsem pravilno, saj smo doslej že videli dober ducat takšnih, na katerih so bili zgolj znanstveniki; pravilneje bi bilo reči, da v posadki ni niti enega certificiranega astronavta - čeprav se je Proctor svojčas tudi šolala pri Nasi.

Uporabili so kapsulo Resilience, ki smo jo prvič spoznali na odpravi Crew-1, toda za tole pot so ji namesto sprednjega vhoda, ki jo običajno poveže z ISS, namestili stekleno razgledno kupolo, kar je terjalo kar nekaj dodatnega preizkušanja. Posadka pa ne bo zgolj prodajala zijal, saj imajo s seboj tudi nekaj opreme za izvajanje raziskav, ki so v glavnem osrediščene okoli vplivov mikrogravitacije na človeško telo. Kdaj natančno se možje in žena vrnejo, bo odvisno od vremena nad Florido; zalog imajo še za nekaj dodatnih dni, če bi bila nuja.