Bezosov polet v vesolje uspešen

Jurij Kristan

21. jul 2021 ob 07:46:09

Po Richardu Bransonu je tudi Jeff Bezos uspešno poletel v vesolje na krovu kapsule New Shepard, svojega podjetja Blue Origin.

Tekma milijarderjev v letenju v vesolje se je odvila natanko po napovedih. Po tem, ko je 11. julija na plovilu VSS Unity vzletel Richard Branson, je tudi njegov tekmec Jeff Bezos izstrelitev izvedel natanko na napovedani 20. julij. Raketa New Shepard se je z izstrelišča v Teksasu pognala približno deset minut čez tretjo popoldan po našem času. Enajstminutni let je bil voden povsem avtomatsko; potisnik je kapsulo sunil ravno kanec nad sto kilometrov višine, kjer je posadka lahko uživala v nekaj minutah breztežnosti, nakar se je plovilo varno spustilo nazaj na tla s pomočjo padal. Uspešno se je na tla vrnila tudi potisna stopnja, ki so jo udeleženci po dogodku prav tako obiskali.

V četverici prisotnih na krovu sta bila poleg Jeffa Bezosa in njegovega brata Marka še 82-letna nekdanja pilotka Wally Funk in pa 18-letni nizozemski študent Oliver Daemen, ki je s tem postal najmlajši vesoljec. Štorija slednjega je malce posebna, saj je postal zamenjava za še vedno neimenovanega zmagovalca Blue Originove dražbe za zadnji sedež v kapsuli, ki ga je kupil za 28 milijonov dolarjev. Toda ker ta oseba zaradi "neodložljivih opravkov" ni mogla več sodelovati na prvem poletu in se bo udeležila enega naslednjih, je na vrsto prišel Daemen, ki mu je prostor kupil oče. Vsi štirje so bili po prihodu nazaj nad izkušnjo navdušeni in lahko zaključimo, da sta obe omenjeni podjetji svoji sicer razmeroma tvegani oglaševalski odpravi izvedli brezhibno. Doba turističnega letanja v vesolje se lahko začne.