Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

Jurij Kristan

6. feb 2021 ob 20:28:50

Če bo šlo vse po sreči, nas čez približno leto dni čakata dva poleta Crew Dragona z vesoljskimi turisti. Axiom Space je naznanil štiri člane posadke za ekspedicijo Ax-1 na ISS, še prej pa utegne na izlet v nižjo Zemljino orbito poleteti odprava Inspiration4, prav tako s četverico oseb.

Mednarodna vesoljska postaja je doslej videla sedmerico vesoljskih turistov, ki so tjakaj vsi potovali z ruskimi plovili Sojuz, saj je bila ameriška NASA dolgo časa nasprotnik civilnih izletov. Predlani se je le omehčala in zrahljala pravila, temu pa je sledila tudi napoved prvih tovrstnih odprav. Konec januarja je houstonsko podjetje Axiom Space, ki polete organizira v navezi s SpaceXom, obelodanilo prve podrobnosti misije Ax-1, ki bo v prvih mesecih prihodnjega leta na ISS odpeljala prvo zasebno posadko na plovilu Crew Dragon. Četverici bo poveljeval nekdanji Nasin astronavt Michael Lopez-Alegria, sicer Axiomov podpredsednik, kopilot bo ameriški podjetnik Larry Connor, spisek pa zaključujeta investitorja Eytan Stibbe iz Izraela in Mark Pathy iz Kanade.

Vsak od njih bo za svoj sedež plačal okoli 55 milijonov ameriških dolarjev, kamor je všteto tudi urjenje za polet in stroški osemdnevnega bivanja na vesoljski postaji. Če se ozremo na Nasin cenik, slednje denimo pomeni 35.000 dolarjev na dan za nastanitev in pa 17.500 dolarjev na uro pozornosti enega od profesionalnih članov posadke. V Axiomu sicer pravijo, da gostje ne bodo prišli gor prodajat zijal, temveč bodo aktivno pomagali pri eksperimentih, kot je sicer na turističnih izletih na ISS v bistvu že v navadi. Ker ima praktične izkušnje z vesoljem le Lopez-Alegria, bo to zanimiv preizkus za dejanske avtonomne zmogljivosti Crew Dragona, ki naj bi zmogel visoko stopnjo samodejnega letenja - do te mere, da je plovilo stalno deležno šal oziroma skrbi na račun nadzora z dotikabilnimi zasloni. Gotovo pa ne bo škodilo, da sta tudi Connor in Stibbe veteranska pilota reaktivcev.

Še zanimivejša v tem oziru zna biti odprava Inspiration4, saj naj bi poletela celo že prej, proti koncu letošnjega leta. Sicer ne bo dosegla Mednarodne vesoljske postaje, temveč se bo zadovoljila z nekdaj dnevi kroženja v nizki Zemljini tirnici. Toda na tej odpravi bodo civilisti brez izkušenj z vesoljem prav vsi, verjetno pa bo edini s kakršnimikoli urami letenja podjetnik Jared Isaacman, sicer pobudnik odprave. Preostalih treh članov posadke namreč še ne poznamo, saj jih bodo še izbrali. Na drugem sedežu naj bi bila medicinska delavka v pediatrični bolnišnici St. Jude Children's Research Hospital v Memphisu, za katero bodo ob podvigu skušali zbrati čimveč denarja. Tretji član naj bi bil tako z loterijo izbran med malimi donorji, zadnji sedež pa je na voljo podjetnikom. Tudi tu bo stal okoli 50 milijonov dolarjev, ki pa naj bi jih kril Isaacman sam. To pomeni, da bodo Crew Dragoni le poldrugo leto po prvi odpravi s posadko, Demo-2, na krovu že nosili zasebnike.