Richard Branson poletel na rob vesolja

Jurij Kristan

11. jul 2021 ob 20:59:49

Virgin Galactic je brezhibno izpeljal polet Unity 22, na katerem je bil tudi njihov ustanovitelj, milijarder Richard Branson. Tako mu je zares uspelo v vesoljskem poletu prehiteti Jeffa Bezosa.

Letošnji julij je eden ključnih mesecev za zgodovino turističnih vesoljskih poletov, saj nosi datuma bržkone medijsko najbolj razvpitih tozadevnih odprav. Tista z 20. julija, ko naj bi poletel Jeff Bezos, nas še čaka, ravnokar pa so svojo uspešno izvedli v Virgin Galacticu. Misija Unity 22 je bila sicer okvirno zastavljena že na začetku leta, toda po uspešnem tesnem letu plovila VSS Unity v maju se je ustanovitelj podjetja, milijarder Richard Branson, odločil, da jo bo uporabil sam in na ta način poglavitnega tekmeca prehitel po desni. Razen krajšega zamika dogodka zaradi nevihtnega vremena je vse potekalo po načrtu. Dvotrupno nosilno letalo VMS Eve je raketno plovilo VSS Unity poneslo do višine 15 kilometrov, kjer so pet minut pred pol šesto popoldan po našem času prižgali raketni motor. Ta ga je pognal do višine nekaj pod 85 kilometri, pri čemer je šesterica ljudi na krovu za nekaj minut izkusila učinek breztežnosti. Sledil je jadralni pristanek na letališču Spaceport America v Novi Mehiki, od koder bodo vzletale vse pridobitne odprave, predvidoma že v prihodnjem letu.

Prenos je bil videti nadvse "ameriško": za voditelja so pridobili Stephena Colberta, medtem ko je bil strokovni komentator nekdanji astronavt Chris Hadfield. Slišali smo lahko ogromno poudarkov, da gre za zgodovinski dogodek, pa čeprav ni šlo ne za prvi Virginov polet z ljudmi ne prvega dejanskega komercialnega. Posadka, ki je sicer štela dva pilota in poleg Bransona še tri uslužbence podjetja, ni mogla prehvaliti magičnega pogleda iz kabine, pri čemer se seveda nihče ni dotaknil še ne povsem razrešene dileme, ali je bil Unity sploh zares v vesolju. Medtem ko ameriška zračna uprava na tej višini že prizna status astronavta, pa drugod po svetu za mejo vesolja pretežno velja Karmanova črta na 100 kilometrih višine. Bezosova kapsula New Shepard naj bi imela vrh krivulje leta ravno malce nad tem mejnikom, kar zna biti detajl, ki ga bomo v prihodnosti še slišali.