Samsung lahko na daljavo onesposobi prodane televizorje

Matej Huš

25. avg 2021 ob 22:35:53

Da pametne naprave, ki so priključene v internet, v resnici nikoli niso povsem naša last, ugotavljajo tudi lastniki Samsungovih televizorjev. Povod za ugotovitev je bila sicer velika tatvina televizorjev iz skladišč v južnoafriški provinci KwaZulu-Nata, ki so je neznanci izvedli 11. julija letos. Kdor ima doma televizor iz tega ropa, bo ob priključitvi na internet razočarano strmel v črn zaslon, saj je Samsung blokiral serijske številke teh televizorjev in jih na daljavo onesposobi.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost z začetka tega meseca, imajo vsi novi televizorji funkcijo blokiranja. Ta se aktivira, če Samsung ugotovi, da je bil posamezen televizor pridobljen nezakonito. Vsak televizor ob povezavi z internetom pokliče tudi Samsungove strežnike in to preveri. Tehnologija je že v vseh novih televizorjih.

V konkretnem primeru ni bilo težko poiskati pobeglih televizorjev, saj so poznali njihove serijske številke. Ni pa še jasno, ali bo storitev na voljo tudi običajnim uporabnikom, ki bi na primer lahko tako prijavili ukraden televizor in s tem tatu onemogočili uporabo. Teoretično je to možno, Samsung pa še ni sporočil, ali bo to ponudil. Blokada tudi ni nepovratna, saj lahko Samsung ob predložitvi računa serijsko številko odblokira.

Čeprav je zamisel v osnovi pozitivna in bi utegnila koristiti tudi končnim uporabnikom, če bi zmanjšala privlačnost televizorjev za tatove, ima tudi velik potencial za zlorabe. Še bolj neprijetno pa je dejstvo, da nad modernimi napravami nimamo več stoodstotnega nadzora, četudi smo jih kupili. V preteklosti so proizvajalci kakšno napravo, ki za delovanje potrebuje infrastrukturo v oblaku, že preprosto odklopili, zoper kar ni imun niti Google.