Logitech bo lastnike svojih naprav pustil na cedilu

Matej Huš

9. nov 2017 ob 23:19:06

Spet se je zgodilo, da se je proizvajalec povsem normalno delujoče naprave odločil, da je ne bo več podpiral in namenoma vsem njenim uporabnikom onemogočil rabo. Logitech je napovedal, da bo 16. marca prihodnje leto izvedel oddaljeno nadgradnjo Harmony Linka, s čimer bo naprava prenehala delovati (brick). Za delovanje namreč potrebuje povezavo z oblakom, kar pomeni, da jo lahko enostavno ubijejo.

Razlog za je preprost. Po Logitechovih besedah ima Harmony Link, ki predstavlja zastarelo napravo, zelo malo uporabnikov. Marca poteče tudi eden izmed varnostnih certifikatov, ki ga ne nameravajo obnavljati, ker se ne splača. Logitech tako ali tako prodaja novejšo napravo Harmony Hub, ki opravlja približno enako funkcijo - deluje kot centralno domače vozlišče za krmiljenje hišnega kina, stereosistema in podobnega prek pametnega telefona. Logitech je sprva dejal, da bodo uporabniki naprave, ki še imajo garancijo, dobili brezplačno Harmony Hub, medtem ko bodo ostali nesrečni lastniki Harmony Linka prejeli zgolj bon za tretjinski popust pri nakupu Huba. To je sprožilo silovito ogorčenje, zato je Logitech stopil korak nazaj in obljubil brezplačno nadgradnjo za vse.

Ponovno se dokazuje, da tudi z nakupom naprave ne dobimo trajnega lastništva nad njo. Da bo mera polna, je Logitech še letos v akciji prodajal stare zaloge Harmony Linka s skrajšano, trimesečno garancijo. To pomeni, da najbolj nesrečni kupci ne bodo mogli več uporabljati naprave manj kot leto dni po nakupu.

To ni prvi tovrstni primer. Spomnimo, da je tudi Google že počel podobno, kot je ukinil Revolv, ker je kupil Nest.