Samsung s posodobitvijo onesposobil nove televizorje

Matej Huš

25. avg 2017 ob 07:09:21

Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki jim je uspelo na daljavo posodobiti svoje izdelke na tak način, da so kupci ostali z nedelujočimi nabiralci prahu. Minuli teden smo pisali, da je nekaj podobnega uspelo LockStatu, ki je na daljavo onemogočil svoje pametne ključavnice, ta teden pa je veliko prahu dvignila napoved, da bo DJI namerno onemogočil delovanje letalnikov, ki do prihodnjega meseca ne bodo posodobljeni. Samsung pa je minuli teden posodobil svoje nove televizorje, ki so potem nehali delovati, kupci v Veliki Britaniji pa so še danes brez delujočih naprav.

Žalostno je, da gre za nove in precej drage televizorje. Na Guardian se je obrnilo več kupcev 1400 funtov vrednih televizorjev, ki že teden dni strmijo v prazne zaslone, potem ko so televizorji po posodobitvi prenehali delovati. V Samsungu so dejali, da napako odpravljajo, podrobnejših informacij pa že en teden dni. Zaradi tega so kupci razumljivo besni, zlasti ker jim prodajalci nočejo zamenjati televizorjev niti jim ne znajo pomagati drugače kot z besedami, naj počakajo. Nekatere televizorji so stari manj kot mesec dni, medtem ko so starejši modeli neprizadeti.

Samsung seveda ni edini, ki se mu je kaj takega zgodilo. Poleg uvodoma omenjenih primerov so odpovedovali tudi že drugi televizorji. Sonyjev hibrid Android TV Youview ima prav tako ogromno težav, od nepojasnjenih ponovnih zagonov do izgubljanja povezave. Čim več funkcionalnosti imajo pametne naprave, več stvari gre lahko narobe. Zlasti problematične pa so oddaljene posodobitve, na katere uporabniki nimajo veliko vpliva.