John Deere lahko na daljavo onesposobi traktorje v Rusiji

Matej Huš

2. maj 2022 ob 11:08:58

John Deere, znan predvsem kot proizvajalec kmetijske mehanizacije, je eno izmed najbolj visokotehnoloških podjetij, ki to svojo stran dobro skriva. A njihovi stroji so v resnici računalniki na kolesih, kar med drugim pomeni tudi, da jih lahko popravljajo le pooblaščeni serviserji, da jih ni možno predelovati in da jih lahko na daljavo onesposobijo. Slednje so spoznali tudi Rusi med vojno v Ukrajini. Ukradena mehanizacija namreč ne deluje.

Iz prodajnega salona v okupiranem mestu Melitopol so odpeljali vso kmetijsko mehanizacijo v več kot tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Med vojno so plenili tudi druge vire in opremo, a kmetijska mehanizacija John Deere je visokotehnološki izdelek. Odpeljali so za pet milijonov dolarjev opreme, med katero so 300.000 dolarjev vredni kombajni in podobno. Skupno so odpeljali 27 večjih kosov, nekaj v bližnje vasi, nekaj pa daleč proč v Čečenijo v vas Zakan Jurt, kar so lahko v podjetju opazovali zaradi vgrajenih čipov za GPS. A s traktorji si v Rusiji niso mogli nič pomagati, ker so jih onesposobili na daljavo. Tako se niso niti zagnali. Trenutno so v bližini čečenske prestolnice Grozni, kjer jih skušajo odkleniti, sicer jih bodo lahko le prodali za dele.

V preteklosti je bil John Deere zaradi tovrstnih akcij že tarča kritik, saj na primer kmetje ne smejo sami zamenjati delov, ki bi jih lahko, saj mora zamenjavo odobriti pooblaščeni serviser in stroj ponovno odkleniti. Zaradi tega so bile že vložene tožbe, v ZDA pa bodo problem reševali celo z zakonom, ki bo lastnikom izrecno dovolil popravilo lastnih strojev.